Četiri mentalne vježbe za oslobađanje od strahova i prošlosti

Drage moje, u svojoj mladosti se nisam usuđivala pokazati ko sam stvarno ja. Nisam se usuđivala biti upadljiva, a kamo li pokazati...


Drage moje, u svojoj mladosti se nisam usuđivala pokazati ko sam stvarno ja. Nisam se usuđivala biti upadljiva, a kamo li pokazati svoje kvalitete. Bila sam kao pupoljak koji svako proljeće ostaje zatvoren od strahova. Da, baš tako.A kojih strahova ustvari? Jednostavno onih naučenih i nametnutih. I sve dok se nisam polako sama počela oslobađati toga i počela sama učiti umjetnosti primanja snage.

Moje prvo svjesno iskustvo primanja snage je bilo kada sam imala 17 godina. Kada sam po ko zna koji put bila izmučena svakakvim mislima i preprekama koje sam sama kreirala ili su mi bile kreirane.

Otišla sam u vikendicu mojih roditelja. Ona se nalazi na brdu odakle sam mogla pogledom da obuhvatim za moj osjećaj skoro pola Bosne. Nesvjesno sam sjela na travu, ispružila noge a dlanovima se oslonila na nju.

Prvo sam osjetila svježinu trave, a potom energiju koja mi je počela ispunjavati cijelo tijelo. I tako sam dugo sjedila, kao da sam bila prikovana.

Snagu koju sam dobivala nije više bila samo fizička, nego i mentalna i spiritualna. Otkrila sam onu istinsku osnovnu unutarnju snagu i povezanost. Pošto sam je svaki puta sve više otkrivala obgrlila sam je svim svojim bićem i upražnjavala svaki puta da sam imala priliku. Kao što i dan danas redovno upražnjavam svoje rituale primanja energije.


Bilo da sjedim da travi ili obgrlim drvo u šumi, ili se prepustim slušanju raspjevanih ptica u mojoj bašti ili što mi je u ovom momentu najdraže bosih stopala šetati po pješčanoj plaži ovog Sjevernog mora. Svjesno se predajem prirodi i činjenici da nismo ni mi ništa drugo nego to. Ta čista energija prirode u meni ili oko mene me pročišćava i obogaćuje. 

Moja holandska prijateljica se prošlu sedmicu vratila sa hodočašća u Santiago de Compastella, u Španiji. Ona i njen muž su puna dva mjeseca pješice išli po brdima, šumama, pašnjacima i malim seoskim puteljcima kroz Francusku i Španiju, po kiši ili suncu. Svaki dan novih 35 kilometara pješačenja uz žuljeve i znoj. Ali, to mi je samo usput spomenula.

Najviše mi je pričala o svojim iskustvima oslobađanja i prepuštanja prirodi i sebi kao dijelu prirode. Taj osjećaj mi je toliko poznat i uživam slušajući je dok istovremeno prepoznajem njen osjećaj.

Osjećaj oslobađanja od strahova, pročišćavanje i inspiracija.

Nije bitno jesu li to brda i doline Francuske i Španije, pješčana plaza Holandije, ili predivan vidikovac Bosne, ako se pustimo možemo da osjetimo istinsku unutarnju snagu i povezanost.

Sada biste možda rekli :

Ma, da, dok ja dođem do neke prirode da bih to osjetila, prošla me već volja za bilo čim.

I opet padnete i vratite u ustaljenu i sigurnu čahuru, puni opterećenja i strahova. A čahura vam postaje sve tjesnija.

U prošlom tekstu sam vam pisala o Shinto japanskoj životnoj filozofiji. Oni tvrde da što je duša i svijest čišća, to je čišća energija iz prirode koju upijamo.Po Shinto filozofiji u svom svakodnevnom životu i na svakom mjestu možemo naći inspiraciju kako da osjetimo sebe pa time i prirodu.

Četiri vježbe kako da osjetimo sebe pa time i prirodu, po Shinito filozofiji:

1. Svakodnevno tuširanjem

Završite svakodnevno tuširanje hladnom vodom. Sve više zatvarajte toplu vodu, pa pustite samo laganim tušem samo hladnu vodu. Počnite od stopala, prvo desnog pa lijevog. Polako kružite tušem dalje po nogama, butinama, pupku, desnoj, pa lijevoj ruci i ramenima, pa na srce. Na kraju par sekundi cijelo tijelo. Osjetit ćete kako vam je tijelo svježe i kako njime struji energija (ova vježba se ne preporučuje srčanim bolesnicima i starijim osobama).

2. Ogledalo

Postavi ogledalo tako da se dobro možeš vidjeti. Pogledaj se dobro i reci sebi “Hvala”. Duboko se nakloni pa stavi šake ravno na pod gdje kažiprsti i palčevi od lijeve i desne ruke formiraju trougao. Sjedi opet ispravno i ponavljaj vježbu par puta.

Šta doživljavaš?
Koje misli i opservacije idu kroz tebe?
Uspijeva li ti da sebe direktno gledaš?
Osjetiš li duboku zahvalnost za to što si i za to što živiš? (vježbaj dok to ne osjetiš)
Možeš li zadovoljno gledati na svoje tijelo takvo kakvo je? (vježbaj dok si jednom spontano ne kažeš “Baš izgledam dobro!”)

3. Savjet za pročišćavanje

Izaberi prostor koji želiš da očistiš: svoj ormar, kupatilo, kuhinju… Pospremi i baci sve što više ne koristiš ili daj dalje ako znaš da će nekome koristiti.Ovako puštaš sve što je bilo u prošlosti. Prošlost nas samo drži u mjestu. I to na isti način ako želimo da zadržavamo i lijepe i ružne stvari.

Život ide dalje. U prirodi također ništa ne stoji u mjestu. I najljepši cvijet uvene i pravi mjesto opet novom cvijetu koji treba da se rodi. Sve što je od tvojih stvari prašnjavo, operi vodom. Ovako ćeš osjetiti kako se ovim postupkom vežeš za prostor koji je očišćen i time osjetiš da je očišćena i tvoja psiha.

4. Odlazak u prirodu

Pobrini se da sa prijateljima češće ideš u prirodu, ili u park. Vodite razgovore na zraku uz vodu ili drveće. Zajednički vježbajte. Budite svjesni kako su vam na zraku pluća čista. Pijte vodu i veselite se. Time osjećate zajedništvo sa sobom, prirodom i jedni sa drugima.

Ja sam danas oslobođena strahova.
Usudim se pokazati ko sam stvarno ja.
Zahvalna sam!!!

Moja relacija sa prirodom je nešto što sam postepeno izgradila. To nije neka magična pilula. To je više jedno duboko ubjeđenje kako ja svoj život kreiram i kako ga svaki dan iznova svjesno živim. Moja relacija sa prirodom je opet svaki dan iznova jedna nova lekcija.

I svaki dan vidim nove mogućnosti, koje mogu iskoristiti i dalje podijeliti u svijet gdje ljubav, priroda i prirodnost stoje centralno. Zbog toga sam u ovom momentu jako sretna.Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.