Četiri mentalne vježbe za oslobađanje od strahova i prošlostiDrage moje, u svojoj mladosti se nisam usuđivala pokazati ko sam stvarno ja. Nisam se usuđivala biti upadljiva, a kamo li pokazati svoje kvalitete. Bila sam kao pupoljak koji svako proljeće ostaje zatvoren,... od strahova,… da, baš tako.

A kojih strahova ustvari?
Jednostavno onih naučenih i nametnutih.
I sve dok se nisam polako sama počela oslobađati toga i počela sama učiti umjetnosti primanja snage.

Moje prvo svjesno iskustvo primanja snage je bilo kada sam imala 17 godina. Kada sam po ko zna koji put bila izmučena svakakvim mislima i preprekama koje sam sama kreirala ili su mi bile kreirane.

Otišla sam u vikendicu mojih roditelja. Ona se nalazi na brdu odakle sam mogla pogledom da obuhvatim za moj osjećaj skoro pola Bosne. Nesvjesno sam sjela na travu, ispružila noge a dlanovima se oslonila na nju. Prvo sam osjetila svježinu trave, a potom energiju koja mi je počela ispunjavati cijelo tijelo. I tako sam dugo sjedila, kao da sam bila prikovana.

Snagu koju sam dobivala nije više bila samo fizička, nego i mentalna i spiritualna. Otkrila sam onu istinsku osnovnu unutarnju snagu i povezanost.


003701024888 ICICINBBNRIPošto sam je svaki puta sve više otkrivala obgrlila sam je svim svojim bićem i upražnjavala svaki puta da sam imala priliku.


Kao što i dan danas redovno upražnjavam svoje rituale primanja energije.

Bilo da sjedim da travi ili obgrlim drvo u šumi, ili se prepustim slušanju raspjevanih ptica u mojoj bašti ili što mi je u ovom momentu najdraže bosih stopala šetati po pješčanoj plaži ovog Sjevernog mora. 
Svjesno se predajem prirodi i činjenici da nismo ni mi ništa drugo nego to. Ta čista energija prirode u meni ili oko mene me pročišćava i obogaćuje. 
Moja holandska prijateljica se prošlu sedmicu vratila sa hodočašća u Santiago de Compastella, u Španiji. Ona i njen muž su puna dva mjeseca pješice išli po brdima, šumama, pašnjacima i malim seoskim puteljcima kroz Francusku i Španiju, po kiši ili suncu. Svaki dan novih 35 kilometara pješačenja uz žuljeve i znoj.

Ali to mi je samo usput spomenula.

Najviše mi je pričala o svojim iskustvima oslobađanja i prepuštanja prirodi i sebi kao dijelu prirode…

Taj osjećaj mi je toliko poznat… uživam slušajući je i istovremeno prepoznajem njen osjećaj.

Osjećaj oslobađanja od strahova, pročišćavanje i inspiracija.

Nije bitno jesu li to brda i doline Francuske i Španije ili, pješčana plaza Holandije ili predivan vidikovac Bosne, ako se pustimo možemo da osjetimo istinsku unutarnju snagu i povezanost.

Sada biste možda rekli :” Ma,… da,...  dok ja dođem do neke prirode da bih to osjetila, prošla me već volja za bilo čim.”

I opet padnete i vratite u ustaljenu i sigurnu čahuru, puni opterećenja i strahova. A čahura vam postaje sve tjesnija.

Prošli tekst sam vam pisala o Shinto japanskoj životnoj filozofiji. Oni tvrde da što je duša i svijest čišća, to je čišća energija iz prirode koju upijamo.

Po Shinito filozofiji u svom svakodnevnom životu i na svakom mjestu možemo naći inspiraciju kako da osjetimo sebe pa time i prirodu.


Četiri vježbe kako da osjetimo sebe pa time i prirodu, po Shinito filozofiji:

1. Svakodnevnim tuširanjem

Završite svakodnevno tuširanje hladnom vodom. Sve više zatvarajte toplu vodu, pa pustite samo laganim tušem samo hladnu vodu. Počnite od stopala, prvo desnog pa lijevog. Polako kružite tušem dalje po nogama, butinama, guzi, pupku, desnoj, pa lijevoj ruci i ramenima, pa na srce.

Na kraju par sekundi cijelo tijelo.

Osjetit ćete kako vam je tijelo svježe i kako njime struji energija.
(ova vježba se ne preporučuje srčanim bolesnicima i starijim osobama)

2. Ogledalo

Postavi ogledalo tako da se dobro možeš vidjeti. Pogledaj se dobro i reci sebi “hvala”.

Duboko se nakloni pa stavi šake ravno na pod gdje kažiprsti i palčevi od lijeve i desne ruke formiraju trougao.

Sjedi opet ispravno i ponavljaj vježbu par puta.
Šta doživljavaš?
Koje misli i opservacije idu kroz tebe?
Uspijeva li ti da sebe direktno gledaš?
Osjetiš li duboku zahvalnost za to što si i za to što živiš?
(vježbaj dok to ne osjetiš)
Možeš li zadovoljno gledati na svoje tijelo takvo kakvo je?
(vježbaj dok si jednom spontano ne kažeš “Baš izgledam dobro”)

3. Savjet za pročišćavanje

Izaberi prostor koji želiš da očistiš; svoj ormar, kupatilo, kuhinju…

Pospremi i baci sve što više ne koristiš ili daj dalje ako znaš da će nekome koristiti.
Ovako puštaš sve što je bilo u prošlosti.
Prošlost nas samo drži u mjestu. I to na isti način ako želimo da zadržavamo i lijepe i ružne stvari.

Život ide dalje. U prirodi također ništa ne stoji u mjestu. I najljepši cvijet uvene i pravi mjesto opet novom cvijetu koji treba da se rodi.

Sve što je od tvojih stvari prašnjavo, operi vodom.
Ovako ćeš osjetiti kako se ovim postupkom vežeš za prostor koji je očišćen i time osjetiš da je očišćena i tvoja psiha.

4. Odlazak u prirodu

Pobrini se da sa prijateljima češće ideš u prirodu, ili u park. Vodite razgovore na zraku uz vodu ili drveće. Zajednički vježbajte. Budite svjesni kako su vam na zraku pluća čista. Pijte vodu i veselite se. Time osjećate zajedništvo sa sobom, prirodom i jedni sa drugima.


Ja sam danas oslobođena strahova.
Usudim se pokazati ko sam stvarno ja.
Zahvalna sam!!!

Moja relacija sa prirodom je nešto što sam postepeno izgradila. To nije neka magična pilula. To je više jedno duboko ubjeđenje kako ja svoj život kreiram i kako ga svaki dan iznova svjesno živim. Moja relacija sa prirodom je opet svaki dan iznova jedna nova lekcija.

I svaki dan vidim nove mogućnosti, koje mogu iskoristiti i dalje podijeliti u svijet gdje ljubav, priroda i prirodnost stoje centralno.

Zbog toga sam u ovom momentu jako sretna.Piše: Vanja Beukelman-Pavlović, lifecoach i kognitivni terapeut

Vanja je rođena u Tuzli, a živi već 20 godina u Holandiji. Majka je troje djece. U Holandiji radi kao lifecoach, (životni trener), te daje treninge i pomoć klijentima koji hoće nešto više da postignu u životu ili naprave radikalne promjene. Davala je časove bosanskog jezika, jer je po struci nastavnik, a trenutno vodi i radionice "balkanske kuhinje". Uživa u muzici i obožava da se druži te stiče nova poznanstva. Zanimljive su joj životne priče koje su joj neiscrpna inspiracija.

Instagram