Kako se izboriti sa depresijom, anskioznošću, fobijama...?Ljudi koji se bore sa depresijom, anksioznošću, napadima panike, fobijama, seksualnim disfunkcijama, traumama vrlo često doživljavaju pritisak od strane okoline. Okolina, ponekad iz najboljih namera, a mnogo češće iz nerazumijevanja, ih podstiče da se samo "mrdnu" i misle pozitivno. Da je to zaista tako lako, mnogi bi "samo to" i uradili. 
Osoba pod takvim pritiskom se može osjetiti krivom što je nesposobna da pomogne sebi. 

Pored toga postoje osobe koje mogu imati neurobiološke osnove koje ih čine osetljivim, sniženog ili povišenog raspoloženja, ili im prouzrokovati psihotične epizode. 


Promjene u mozgu, nasljeđe, rana učenja, životna iskustva, životna filozofija, moć introspekcije, spremnost na promjenu su činioci koji određuju uspješnost poboljšanja. 


Mnogima neće biti dovoljni motivacioni govor, niti afirmacije. Mnogima hoće. Ti kojima hoće su uglavnom osobe koje imaju trenutnu krizu, rezilijentne ličnosti su i imaju dobru moć adaptacije na promjenu. 


Nije sve u akciji koju vam poručuju da preuzmete. Jeste u promjeni ponašanja, ali na određeni način i uvrijemenjeno. 

Nekome zaista hoće pomoći da ode i uradi nešto čega se boji. Nekome će to jednostavno u datom trenutku biti previše i prerano. Ne mora da vam bude bolje zato što vam je bliska osoba dala savjet. 


Ne mora ni da vam bude bolje iako ste stisli petlju i uradili nešto. Ponekad je to proces koji traje. I to je uredu. 
Ponekad ćete biti u otporu prema promjeni. 
Prihvatiti ko si, šta osjećaš i kako se ponašaš kako bi to mogao da mjenjaš. 

Voljeti sebe dok to traje. 
Razumjeti druge koji ne razumiju uvijek zašto, kako. 
Razumjeti da drugi možda ne žele da se mjenjate. 
Razumjeti druge da možda se osjećaju loše što nisu oni znali da vam pomognu. 

A ponekad trebaće vam vrijeme da razumijete šta vam se desilo, vrijeme da prihvatite da se mjenjate, vrijeme da se borite sa sobom, vrijeme da se promjena desi, vrijeme da drugi prihvate promijenjenog vas. 

Možda ćete na tom putu imati osjećaj da ne znate ko ste, da ste se malo izgubili, da vam tlo izmiče pod nogama.
Možda ćete preispitivati svijet, druge, sebe, svoju svrhu. 
I onda ćete polako slagati kockice. Vraćati ih na svoje mjesto.
Mjenjati se, a ostati isti.

Trajaće. I proći će.
Vrijeme uvijek prođe, zar ne?
Vi odlučite kako.


Piše: Bojana Obradović

Bojana Obradović radi kao terapeut u Savjetovalištu Entera u Beogradu, Pop Lukina 20. Završila je osnovne studije kliničke psihologije, master studije psihologije rada na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i rebt psihoterapeut pod supervizijom je. 2013.godine pokreće volonterski projekat "Pričajmo o tome" koji već tri godine besplatno pruža online psihološku podršku studentima, kao i besplatna predavanja i radionice iz oblasti mentalnog zdravlja. Učestvovala je 2015.godine na V Kongresu psihoterapeuta Srbije sa temom erektilne disfunkcije kod muškaraca, dok se u svojoj master tezi bavila sindrom izgaranja. U svom radu primjenjuje rebt&kbt tehnike. Oblasti rada u kojima ima najviše iskustva su: depresija, anksioznost, napadi panike i panični poremećaj, fobije, strah od letenja, seksualne disfunkcije, problemi u učenju, psihološki sterilitet, asertivnost, problemi prilagođavanja, ljubavni problemi. Radi individualno, sa parovima i vodi terapijske grupe i edukativna predavanja. Saradnik je nekoliko portala koji se bave unapređenjem i očuvanjem mentalnog zdravlja. Posjetite Bojaninu facebook-stranicu.

Instagram