Kako otpustiti negativne emocije i zaploviti morem spokoja i ljubavi?Rodila sam se šezdeset i neke prošlog vijeka u jedno zimsko jutro, vjerujem na opštu radost svoje familije, posebno one najbliže. Vjerujem da sam bila željeno dijete, oca i majke koji su se voljeli, i njihovih roditelja koji su također voljeli da se oni vole pa onda i željno čekali i mene. I tako sam ja došla na svijet u to zimsko jutro. 


Iskreno, vjerujem da mi je tada bilo svejedno koji je dan i mjesec, bilo mi je bitno da tamo gdje ću da živim da me vole. Mislim, vjerujem u to da mi je to bilo bitno tada. I tako, dobila sam baš to.

Tada. I narednih nekoliko godina.

Dok onda jednog dana više to nije bilo baš sve tako. Mama i tata se više nisu voljeli, pa samim tim ni njihovi roditelji to sve nisu voljeli, pa onda i članovi familije su počeli da vole različite stvari. Vjerujem da mene nisu prestali da vole, ni tada. Mislim, vjerujem da je tako.

Eh, sada, u gomili zanimljivosti koji su se dešavali u mom životu (naravno, u svačijem ima zanimljivosti), neke zanimljivosti su mi baš bile sa prevelikim intenzitetom. Za mene prevelike vrijednosti u ispoljavanju.

I onda su krenule te priče, pa ti si preosjetljiva, tebi su samo emocije bitne, to je zato što si u horoskopu “ribe”. 

I tada je krenulo da, ne da ne volim, nego mrzim to što sam baš ja “ribe” u horoskopu. Plačljive, preosjetljive, njanjavosti, previše povrjedljive, previše vjeruju drugima, a premalo hrabre, premalo sa svojim čvrstim stavom, premalo borci i sve ono što jedna tinejdžerka u svom traganju za svojim mjestom pod nebom želi da je.Em što sam u gomili svojih zanimljivosti u svom svakodnevnom životu pokušala ostati na nogama, i prikriti svoju njanjavost, ko god bi me pitao šta sam u horoskopu a ja rekla šta sam, uslijedilo je ono dobro poznato “Ajoojj…”


Dalje je svako dodavao svoju verziju. A ja sam htjela da budem neki lav ili bik ili ovan ili barem strijelac… da sam se rodila u neko drugo jutro a ne u ono zimsko… I tako…

Godine su prolazile, dolazile sve zanimljivije priče u moj život, a ja sam i dalje bila u borbi sa svojom preosjetljivošću i sa svim onim što nosi znak “ribe”. 

Tragala sam za nekim osobinama koji bi makar na momente ukazivale na stav, čvrstinu, hrabrost, samopouzdanje. 

Ne kažem da tu i tamo nije bilo nekoga ko je sve te moje “riblje osobine” volio i podržavao, ali to su bile blijede podrške. Ili sam barem tada tako vidjela.

I ovo sve je bio još jedan od razloga mog nevoljenja sebe. Život svoj sam zatoksikovala dobro. I redovno mu dodavala dozu toksina, u slučaju da je nekim čudima neki djelić toksina krenuo iz njega.

Dok jednog dana, nisam pogledala drugu stranu cijele moje priče zvane “ribe” u horoskopu. 

Pogledala sam i obratila pažnju i na onaj drugi dio teksta u opisu, koji govori koliko su to fine tanane duše, koje na svijet gledaju očima srca, kojima je svijet emocija svijet kojim hodaju i emocije su ono na šta reaguju i čime se hrane. 

Vidjela sam i to da su takve kakve su, baš kao i različite vrste za pravih riba, nekada u stanju krvnički braniti ono što smatraju bitnim u svom životu. Da su nekada itekako borbene i tada se najčešće neke druge krupne zvijeri iznenade i pobjegnu. I vidjela koliko su, kako god da se (od)bace, one ipak sa lakoćom plivaju dalje. Elegantno i sa stilom. 

Da, nekada se i ja zaista upecam na nešto što liči na ono što mi treba. I da, budem uhvaćena u klopku. O da, vrlo dobro mi je poznat taj osjećaj. Međutim, znate koji mi je još osjećaj dobro poznat? Kada se pokaže da ti koji su me upecali zapravo nisu htjeli da mi naude, samo su htjeli da se pohvale da me mogu imati i onda me vrate nazad tamo gdje pripadam. Tamo gdje je moj svijet, tamo gdje se dobro osjećam.
Kao riba u vodi.

Od kada sam vidjela i ovu stranu priče, moj se život dooobrim dijelom detoksikovao. Sav otrov koji sam dozvolila da lagano ulazi svih godina je mnogo brzo izašao iz mene. Kao da su se Čudesa umiješala. Hihihiii…. a kao nisu…

Od onda volim sebe. Takvu kakva sam, i sa ponosom odgovorim da sam “ribe” u horoskopu kada me neko pita. Jer bez mene, svijetu bi falilo ravnoteža u osjećajima u emocijama u onoj njanjavosti u onome da mi je srce bitnije od drugih bitnosti, u onoj finoj energiji koju osobe rođene u znaku “ribe” imaju. 

Otkrila sam da sitnice koje su meni bitne u životu su zapravo stub i osnova života. O kojem se danas toliko priča, koje je danas (u odnosu na period mog odrastanja) bitan i značajan. O kojem se knjige pišu i drže motiacioni govori širom sveta.

Vremenom, vidjeći i doživljavajući sebe drugačije, otkrila sam i šta sve mogu sa baš tim osobinama koje imam. Svijet Access Consiousnessa mi je u tome ogromna podrška.

I šta je sve to još to ne vidim ni sada, a kada bih vidjela sve svoje osobine i talente i nadarenosti to bi u potpunosti promijenilo moj život? Pa onda i život svijeta oko mene?

Otkrijte ljubav prema sebi i u sebi i otkrićete život.

Pored ogromne uloge C vitamina i ostalih divota prirode u detoksikaciji, otkrivanje ljubavi u sebi je najvažniji sastojak. Sjetite se toga uvijek. Svakodnevno.

I kako može još bolje od toga?

Piše: Daniela Cukrov

Rođena u drugoj polovini prošlog vijeka, stekla zvanje diplomirani ekonomista i naučila kroz godine i godine razliku između imati suštinu ili imati formu. Završila nekoliko raznih radionica iz oblasti ličnog razvoja, postala certifikovana za nekoliko tehnika Access Consciousness, postala certifikovana da obučavam ljude kako postati Access Bars praktičar. I pored toga, kako živjeti život sa lakoćom i radošću svaki dan. Koristim i prenosim svoja znanja, kako da fizički, psihički i finansijski budemo u harmoniji sami sa sobom. Imam svoj blogFBstranicufacebook-grupu i You Tube kanal Zivot Koji Volim i FB stranicu Calivita život. Ako Vam se dopada moja energija, potražite me, biće mi zadovoljstvo da zajednički kreiramo nova Čudesa. Kontakt e-mail: zivotkojivolim@gmail.com

Instagram