Kako se osloboditi straha od promjena?

Drage moje, o vdje u Holandiji je često kiša. Kada bih čekala da kiša prestane da izađem  negdje vani, ne bih nigdje ni izlazila...


Drage moje, ovdje u Holandiji je često kiša. Kada bih čekala da kiša prestane da izađem  negdje vani, ne bih nigdje ni izlazila. Taman mislim da je kiša stala, a ona opet počne. Tako sam iluzije o nekoj lijepoj frizuri već davno pustila, već imam frizuru, kako koji dan ili pokisnem ili imam sreću da ne pokisnem.


Ipak ima nešto što mi se puno sviđa od ovolike kiše, a to su prekrasne boje prirode. Prosto mi zastane u grlu od ushićenja i uživanja  gledajući sve oko sebe. Zelenilo i cvijeće niču skoro iz asfalta i betona. Nije ni čudo da je Holandija zemlja cvijeća. I ptice pjevaju po cijeli dan zadovoljno, jer na svakom koraku imaju dovoljno hrane i vode.

Pitam  se šta je sve ta priroda koja me tako oduševljava? Živim u gradu, a osjetim prirodu u njenoj punoj ljepoti.

Sve što se rađa i umire, sve što diše i razvija se, sve što jedno bez drugoga ne može, sve je to priroda.
Priroda nije religija. O njoj nema dogmi i ubjeđenja. O njoj nema svetih knjiga. Ona je jednostavno svuda prisutna kao životna filozofija. To su iskustva u našem svakodnevnom životu. Čovjek može nemilosrdno da uništava prirodu, ali iz sebe samih je ne može iščupati.
Snaga prirode je kao i temelj kuće, nevidljiv, ali bez njega se ne može.

Priroda je jedan ciklus, gdje prostor za sve mora da postoji.

Crvena nit u mom životu i radu je da pokušavam i sebi i drugima, ono nevidljivo učiniti vidljivim. Ono što djeluje nemoguće učiniti mogućim.

Ono što me u svoj prirodi fascinira je pročišćavanje.

Sve se obnavlja. Sve bude i prođe i sve je sa razlogom. Ako se prepustimo toj ljepoti i opuštamo se, svjest nam je bistrija.

Vanjsko pročišćavanje je također pročišćavanje iznutra. I to se dešava automatski, uopšte o tome ne trebamo toliko da mislimo. Samo trebamo time da se malo pozabavimo.

U Japanu je tisućama godina poznata i još uvijek upražnjavana “Shinto” životna filozofija. Osnova ove filozofije je akceptiranje života i uvidjeti ko smo mi sami.

Kada se nalazimo među cvijećem i zelenilom, uz šum mora, rijeke ili potoka, jako lako nam je akceptirati sve što se u prirodi dešava i u tome uživamo potpuno.

Ali kada te iste divne vode poplave i odnesu žrtve i nanesu velike štete onda smo na tu istu prirodu ljuti.

Po Shinto filozofiji je jako bitno akceptirati tu snagu prirode, pošto je sve to dio jedne te iste prirode i podrazumijeva se da se sve uzajamno pomaže.
Lekcija koju nas priroda uči je da život ide dalje i mi ne trebamo da ostajemo stajati u mjestu u jednom momentu. Bilo da je on dobar ili loš.
Jedna rijeka se pretvara u bujicu ako nema prostora da otiče.

Zato je jako bitno da smo svi mentalno fleksibilni i da ne stojimo u mjestu nečega što je već bilo.Znači ako nam se desi nešto ružno akceptirajmo to i pokušajmo što prije uzeti konce u svoje ruke. Puštati što nas muči i tražiti ono što nam pomaže.

Jedna japanska poslovica kaže: ”Ako si sedam puta pao, a ti se osam puta opet uzdigni.”


Kada dajem  EFT treninge, emocionalnog oslobađanja, uvijek za klijente koristim ogledalo. Jer u ogledalu vidimo sebe.

Ogledalo predstavlja našu ličnu dušu.

I u Shinto filozofiji se bave istim vježbama sa ogledalom.


Jedna poznata Shinto vježba je slijedeća:
* Sjednemo pred ogledalom. Ispravimo se i skoncentrišemo na lik u ogledalu tj. na sebe.

* Zatim se poklonimo tom liku dok izgovaramo riječ “Hvala”.

* Ovo se ponavlja nekoliko puta.

Možda nekome djeluje narcisoidno, ali uopšte nije.

Ovo radimo da bismo bili potpuno svjesni svog postojanja kao i zahvalnosti da postojimo.

Ova vježba nas uči ko smo mi stvarno. Ona nas uči da se oslobodimo strahova i da se prepustimo promjenama.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.