Mladeži i sunce


Sunce ima pozitivne efekte na pravilan razvoj kako djece, tako i odraslih osoba i bilo bi šteta da se uskrati djetetu boravak na suncu. Naravno potreban je oprez. Posebno danas kada je sunčevo zračenje intenzivnije. Sunčeve zrake utiče na ubrzano stvaranje vitamina D3 koji u organizmu reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora, a samim tim dobro utiče na pravilan rast i razvoj, naročito skeletnog sistema kod djece. 
Roditelji samo u određenim slučajevima treba da se posavjetuju sa dermatologom o izlaganju svojih mališana sunčevim zrakama. Oprez je potreban kada u bližoj porodici postoji sklonost ka razvoju malignog melanoma, kod djece sa svijetlim tipom kože, kao i kod djece koja imaju puno mladeža. 
Preporučuje se izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je intenzitet zračenja najveći. Zaštitne kreme, čak i one koje se reklamiraju kao “apsolutna zaštita”, štite najčešće samo od štetnog uticaja samo jednog dijela sunčevog zračenja, njegovog ultraljubičastog spektra (UVA i UVB), ali ne i od štetnog uticaja zračenja iz drugog spektra. Naime, nemaju nikakav efekat na infracrveni (IR) spektar koji je također vrlo štetan.


Jedan broj mladeža uočavamo već na rođenju i te mladeže zovemo urođenim mladežima, svi ostali mladeži se smatraju stečenim. Najveći broj njih se pojavljuje tokom prvih 20 godina života, a ostali mladeži mogu nastati i kasnije. Vremenom, najveći broj mladeža lagano posvijetli i postanu ispupčeniji. U nekim periodima mladeži potamne, npr. poslije sunčanja, kod tinejdžera i u trudnoći. Određeni mladeži će dobiti dlačice. Mali broj mladeža može spontano nestati tokom vremena. Jedan broj se tokom života neće promijeniti.
Većina mladeža je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se 1 na 100 000 mladeža pretvara u melanom.Brojnim medicinskim istraživanjima je utvrđeno da intenzivno izlaganje UV zračenju, naročito ako je praćeno opekotinama, jeste najvažniji uzrok razvoja mladeža. Zato osobe koje imaju veći broj ovih promjena na koži treba manje da se izlažu suncu, a kada se izlažu, mladeže zaštite od sunčevog zračenja debljim slojem kreme ili odjećom.

Savjet za zaštitu kože 
Iako postoje različita mišljenja na temu da li je preplanulost zdrava ili nezdrava, činjenica je da je svako pretjerivanje nezdravo, a da se suncu treba izlagati postepeno u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Postepeno izlaganje suncu je bitno, jer tako dajemo vremena koži da razvije dovoljno melanina za odbranu od UV zraka. Ulja za tamnjenje nisu preporučljiva i posebno treba da ih izbjegavaju osobe sa svijetlom kožom, jer ona pojačavaju efekat ultraljubičastog zračenja.

Njega nakon sunčanja je važna, jer po nekim istraživanjima sunce je krivo i za skoro 90 posto bora na našoj koži. Ono izaziva dehidraciju, pa vodu za piće treba imati uvijek pri ruci. Poslije sunčanja preporučuje se tuširanje i njega kože hidratantnom kremom ili mlijekom.Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram