Da li su nas obmanjivali da novac ne raste na drvetu?Uvjerenja su ono što definiše čitav naš život. Uvjerenja su početak i kraj naših akcija i reakcija u svakodnevnom životu, ma o kojoj sferi govorili. Određuju način na koji razmišljamo, način na koji se ponašamo, način na koji se odnosimo prema situacijama, stvarima i ljudima.
Uvjerenja su nam usađena još u ranoj mladosti i neka su dobra, dok nam druga ne služe. Primjeri dobrih uvjerenja su: ubijati je pogrešno, vršiti preljubu je pogrešno, krasti je loše. Ovakva uvjerenja nas čuvaju od drugih i nas samih štiteći našu fizičku i psihičku bezbijednost.

S druge strane, postoje uvjerenja koja smo naslijedili od roditelja, staratelja, učitelja i drugih autoriteta i kao rezultat porodičnih, kulturoloških i društvenih okolnosti u kojima smo odrastali, a koja nam predstavljaju ozbiljnu kočnicu. Zato se i nazivaju negativna uvjerenja ili uvjerenja koja nam ne služe. 

Ona se javljaju u svim aspektima našeg života, ali danas ću se baviti isključivo negativnim uvjerenjima o novcu i kako ih eliminisati.

Da li imate negativna uvjerenja o novcu?

Odgovor je prilično jednostavan. Ako mislite da „novac ne raste na drvetu“, da se za novac mora izuzetno pomučiti, da ga na planeti nema dovoljno pa su ga prigrabili samo bogati na štetu siromašnih, definitivno imate negativna uvjerenja o novcu koja vas sprječavaju da ga steknete, da u njemu uživate, da ga opušteno primate i dajete.

U mom life coaching radu sa klijentima tema negativnih uvjerenja vezanih za novac neprestano iskrsava. I možda mi nećete vjerovati, ali sva uvjerenja nas vode do "samoispunjavajućeg proročanstva". Šta to znači? Upravo ono što je Tom Ford jednom rekao: "Bilo da misliš da nešto možeš ili da misliš da nešto ne možeš u oba slučaja si u pravu."

Da li biste radije bili u pravu govoreći: "Ja ne mogu, ne znam zaraditi novac i za njega se treba dobro pomučiti"? Ili bi ipak radije bili u pravu kada kažete: "Novac je svugdje oko nas i ja ga privlačim kao magnet"
Čak i ako vam ovo posljednje zvuči nerealno, vjerujem da bi vam ova istina više odgovarala. Izazivam vas da otkrijete upravo tu istinu, da eliminišete negativna uvjerenja o novcu i zamijenite ih pozitivnim, pa procijenite sami kuda će vas to odvesti. 

Kako? Klik na video koji slijedi i saznajte.

Zašto? Jer ništa ne možete da izgubite. U najgorem slučaju, bićete tačno tu gdje jeste.
Piše: Tijana Ćup

Tijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com

Instagram