Pripravniče, doviđenja!!!

U posljednje vrijeme svjedoci smo nekoliko projekata o zapošljavanju pripravnika. I na "prvu" to nam se učini kao jako dobr...


U posljednje vrijeme svjedoci smo nekoliko projekata o zapošljavanju pripravnika. I na "prvu" to nam se učini kao jako dobra stvar za našu djecu, jer poslodavci uglavnom zapošljavaju radnike sa odrađenim pripravničkim stažom.
Pravna lica i javne isnstitucije dobiju radnu snagu, država dobije referensu, a šta dobije pripravnik nakon odrađenog staža?

Naš pripravnik dobije: razočarenje, poniženje, gubitak vjere..., jer dobio je naš pripravnik vjetar u leđa, radio  punim kapaciteom i elanom, ali poslije godinu dana dolazi nova radna snaga, a naši stari pripravnici ostaju bez posla.
Nije li vrijeme da se stane u kraj masovnoj proizvodnji određenog kadra, nije li bolje da se "zamrznu" neki fakulteti ili škole, nije li korisnije da se ti novci usmjere na ulaganje u proizvodnju?
Bolje jeste, korisnije jeste, ali nje izvodljivo, jer šta će toliki profesori raditi, kako će se njihove plate i dnevnice rasporediti?
Do nove ekonomske analize, prijedloga i usvajanja ostaje nam da i dalje gledamo kako nam studenti odlaze iz BiH, da gledamo tužno kako se sele iz svojih ureda gdje su započeli raditi u nadi da će tu i ostati.


Do tada, pripravniče doviđena, bio si dobar godinu dana, sada imamo novog pripravničkog kadra!!! Sramotno i žalosno.

Piše: Daniela Čomić

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.