Prirodna sredstva za sunčanje: ulja i balzam za sunčanje


Toksične supstance u većini sredstava za sunčanje uveliko remete rad endokrinog sistema, potiču stvaranje slobodnih radikala i u sebi sadržavaju kancerogena svojstva. Zapravo, otkad su kreme za sunčanje u masovnoj upotrebi, statistike pokazuju stopu rasta karcinoma kože! 


Što je najgore, mazanjem kremama s visokim faktorom blokirate stvaranje prijeko potrebnog vitamina D, bez kojeg ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka. Da bismo uživali na suncu, potrebno je zaštititi svoju kožu ali adekvatnim, ne toksičnim sredstiva, tj. preparatima koje naša koža može lako upiti. 

U nastavku donosimo vam nekoliko takvih “homemade” preparata.Ulje za sunčanje - recept 1

Potrebno je:

   -   150 ml maslinovog ulja

   -   2 ampule C vitamina

 - Bočica za čuvanje (po mogućnosti sa raspršivačem)

Priprema:
Sve sastojke pomiješati na sobnoj temperaturi. Istresti u bočicu i koristiti. Maslinovo ulje ima 2 zaštitni faktor. Stoga se svakako ne preporučuje koristiti u prvim danima izlaganja suncu, nego nakon što naša koža poprimi boju. 
Ovo ulje koristiti za ubrzanje tamnjenja kože.


Ulje za sunčanje - recept 2
Potrebno je:
   -   8 komada zelenih oraha
   -   3 mrkve
   -   200 ml maslinovog ulja
   -   Kadulja i lavanda po želji.

Priprema:
Zelene orahe izrezati na četiri dijela. Mrkvu tanko izribati. Sve sastojke pomiješati tako da zauzimaju 60-70 posto staklene tegle. Preliti sa maslinovim uljem i pustiti da odstoji 4-6 sedmica. Nakon toga procijediti i odložiti u bočicu s raspršivačem.

Prirodni balzam za sunčanje
Potrebno je:
   -   Majevički melem 50 g
   -   1 mala kašika (5 g) cink oksida

Priprema: 
U veću šerpu staviti vodu, uzeti vatrostalnu posudu ili šerpu manjeg obima i u nju istresti majevički melem. Napraviti imitaciju vodenog kupatila. Kada se rastopi majevički melem i postane tečan u njega dodati malu kašiku cink oksida uz neprestano lagano miješanje kako bi se rastopio. Ovako pripremljen balsam ima zaštitini faktor 20.


Postoje hemijske i mineralne kreme za sunčanje

  • Hemijski sastojci u kremama za sunčanje poput oksibenzona prodiru u kožu i ulaze u krvotok, potencijalno narušavajući hormonski sistem.

  • Fizička ili mineralna krema za sunčanje sadrži sastojke kao što su cink oksid i titan dioksid, koji reflektiraju sunce poput ogledala, odnosno ne ulaze u krvotok. Za razliku od oksibenzona, cinkov oksid je netoksični mineral.

Majevički melem u svom sastavu ima maslinovo, nevenovo i kantarionovo ulje, te pčelinje proizvode, koji štiti kožu, te pruža regeneraciju oštećenih dijelova.

Ovako pripremljen balsam čuvati 6 mjeseci.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram