Prokletstvo tuđeg mišljenja i kako ga se osloboditi?

„ Znaš, Tijana, imam osjećaj da ne mogu da se prepustim životu. Imam sve, posao, zdravlje, prijatelje, ali nekako kao da sav taj ...Znaš, Tijana, imam osjećaj da ne mogu da se prepustim životu. Imam sve, posao, zdravlje, prijatelje, ali nekako kao da sav taj život dišem sa pola pluća“, požalila mi se jedna od klijentica na početku naših coaching sesija. „Imam osjećaj da kad bih bila ona autentična ja, mojoj majci bih bila ogavna, smatrala bi me još većim promašajem“, na poslijetku je otkrila uzrok svojih strahova – strah od tuđeg mišljenja.


Dišete li i vi život sa pola pluća u strahu od toga šta će reći mama, tata, suprug, „prvi komšija“? Plašite li se da će vas manje voljeti, više kritikovati, smatrati budalama ako krenete za svojim snovima?

Bojite li se da ćete ih izgubiti ako im pokažete svoje pravo lice, svoju ranjivost, svoj stav, ljubav prema onome ko se ne uklapa u uobičajene norme ovoga društva ili strast ka poslu koji nije „društveno prihvatljiv“ (ne podrazumijeva rintanje od jutra do sutra uz zaradu koja se uz te radne uslove ne isplati, s kojim kroz podočnjake nastale od mrzovolje pratiš izlazak i zalazak sunca, ali je „siguran“, daje ti titulu koja u prevodu ne znači ništa, ali neupućenima zvuči kao da si „bog i batina“, a u stvari za iste pare samo snosiš više odgovornosti...)?
Upravo strah od tuđeg mišljenja je glavni krivac zašto nekada proćerdamo život, pristajemo na manje od onoga što nam uistinu pripada i na poslijetku u 70-toj žalimo za prilikama koje smo propustili.
Možda će neki za sebe pomisliti i da hrabro i stojički odolijevaju svojim strastima zarad toga da se uklope u masu, ne iznevjere roditelje, autoritete i ljude do kojih im je stalo, ali vas uvjeravam da to nije istina. 

Nema većeg kukavičluka od napuštanja svojih snova samo zarad straha da ćete biti osuđivani, da će vam se podsmijavati ili vas zbog istoga kritikovati strasno u namjeri da vam na čelo utisnu žig prosječnosti.


Onaj ko se u jednom trenutku nije odlučio osramotiti se, ispasti budala pred očima drugih zarad sopstvenih snova, ništa značajno u životu nije ni postigao.


Zašto vam ovo sve govorim? Zato što sam jednom davno i ja bila ta koja je strepila od mišljenja drugih i sve to vrijeme druge sam krivila za sopstvene neuspjehe. I sve dok sam njih krivila, moj život je bio izvan moje kontrole. Svu odgovornost za svoje nezadovoljstvo prenosila sam na one od čijeg mišljenja sam strepila.

Danas, kad pogledam unazad, kad živim život kakav sam oduvijek znala da mogu imati, kad radim posao koji sam deceniju sanjala, znam da su mi tri stvari najviše pomogle u tome da se oslobodim tog prokletstva tuđeg mišljenja. 

Kliknite na video ispod da poslušate koje, jer i vama će pomoći:
Za kraj, šta je uistinu važnije – vaša sreća ili mišljenje drugih? 

Nadam se da ste odabrali svoju sreću i da ćete učiniti sve da je dostignete.

Piše: Tijana Ćup


Tijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE