Vakcinišu li roditelji / ljekari svoju djecu i šta o tome misle?


Vječita dilema roditelja čija djeca treba da se vakcinišu je upravo oko vakcinacija.


Dok jedni smatraju da su vakcine zaštita i potreba, drugi u njima vide strah i neizvjesnost.


Jedni ne dvojbe oko toga i djecu redovno vode na zakazene termine, drugi su ipak odlučni u nevakcinisanju svoje djece. 


Šta o tome misle ljekari, da li su njihova djeca vakcinisana ili ne, saznat ćete u nastavku teksta. Za Arabella Magazin govorit će tri prestižna najprije roditelja pa ljekara.

Mr. med. sc. Suljo Kunić, spec. neuropsihijatar

"Poznato je da su vakcine medicinska sredstva sastavljena od oslabljenih / umrtvljnih ili samo pojedinih djelova uzročnika zaraznih bolesti. Vakcina u tijelu djeteta potiče stvaranje odbrambenih mehanizama koji će u slučaju susreta sa uzočnikom bolesti biti spremni da se brzo i u snažno suprostave istim. Nema medicinske intervencije koja ne može krenuti po zlu. Međutim, benefit koji dijete dobije vakcinacijom je daleko veći od rizika koji, uz odobrenje roditelja, zdravstveni radnici preuzimaju na sebe. Sva moja djeca su vakcinisana, što znači da sam definitivno za vakcinisanje djece."


Mri. sci. dr Dženita Kurtćehajic spec. ginekologije i akušertsva

"Kao ljekar sam svjesna koliko je vakcinacija bitna za našu djecu a kao roditelj imam svoje strahove! Dok nije postojala vakcina mnoga su djeca umirala od bolesti koja danas ne postoje! Moja su djeca redovno vakcinisana . Dala bih mali savjet roditeljima: djecu vodite na vakcinu tek kada su potpuno zdrava, insisirajte i na prethodnim laboratorijskim pretragama , djeca koja slabije napreduju nek se vakcinišu malo kasnije! Postoje određene zemlje koje vakcinišu djecu tek od šest mjeseci starosti."


Mr.sci.dr Dženita Mešić Ahmetašević 

"Činjenica da su moja djeca redovno vakcinisana i da namjeravam i dalje da ih vakcinišem, govori vam o mom mišljenju kada su u pitanju vakcine."


Pripremila:  Daniela Čomić

Instagram