Feng Shui savjeti za pozitivnu energiju u domu

  Drage moje,  s inoc sam jednoj grupi žena dala zadnju radionicu za ovu sezonu. Tema nam je bila  Zakon privlačenja.


 Drage moje, sinoc sam jednoj grupi žena dala zadnju radionicu za ovu sezonu. Tema nam je bila  Zakon privlačenja.


Ne znam da li je netko od vas već pročitao knjigu “Tajna” ili  pogledao film koji se može naći i na YouTube? Moje klijentice jesu. Ono što mi je palo u oči je da sam se ponovo suočila sa holandskom trezvenošću.

Njihov komentar je bio:”Ah, tipično američki, površno”. Što nije imalo pozitivan komentar. Onda se brzo jedna žena uključila u razgovor i počela pričati kako je ona živjela u Americi i da je znala, na primjer s nekim jako srdačno da se ispriča u autobusu, na ulici ili parku, a da je ta osoba sljedeći dan nije ni primjetila na istom mjestu. Htjela je dati primjer toj američkoj površnosti. Ubrzo se nadovezala i druga sa sličnom pričom… Odjednom su bile iziritirane i nepovjerljive. Imala sam osjećaj da sam u kokošinjcu.

Ja sam se sada samo mislila  kako da ih smirim i da im pokušam  objasniti da nemamo ništa od generalizovanja. Dok sam u sebi razmisljala kada je najbolji momenat da se ja ubacim sa svojim argumentima, čujem odjednom treću koja kaže: “Ja puno više učim od kineske i indijske filozofije življenja”.

Aha, mislim se sada je moj momenat da nastavim sa radionicom.
Pa uzimam riječ.

Ja nisam bila u Americi, jedino  što o toj zemlji znam su filmovi, a s obzirom da obozavam gledati filmove, ne mogu ništa loše reći.

Ali negdje mogu da razumijem to njihovo nepovjerenje.

Ono što sam ja do sada naučila i iskusila da je jako bitno kako i na koji način se interpretiraju pojedine ideje ili filozofije. Pa čak se Biblije, Kurani i Talmudi s obzirom na mjesto različito interpretiraju, ali im je srž ista. A to je mudrost življenja.

Tako je i sa Zaknom privlačenja.

Što se Zakona privlačenja  tiče, na tu istu temu se i ja puno više nalazim u filozofiji Feng Shui, koji se već tisućama godina bavi energijama u nama, prostoru i prirodi.

Sa Feng  Shui možemo  našu unutarnju energiju povezati sa energijom koju želimo. Moramo biti svjesni da je protok energija ovisan od osjećaja kojeg trenutno imamo. To je kod svakoga individualno. Svako za sebe mora naći koji protok energija najlakše prodire do naših  emocija, koje nam omogućavaju da  postignemo što želimo u svom životu.

Ali pošto svi mi ljudi imamo dosta zajedničkoga onda nije ni čudo da brzo generalizujemo, pa time neke teorije slijepo prihvatamo ili slijepo ne prihvatamo.

Da biste stekli više povjerenja u proces Zakona privlačenja možete za sebe isprobati  kakvu vezu ima atmosvera u kojoj  se nalazite i emocije koje vam se tada javljaju.

Vaša kuća i vaše emocije

Jedna od namjera Feng Shui je da nas nauči da osjećamo energije i da ih budemo svjesni. U biti smo mi tih energija manje više svjesni, ali je namjera da ih budemo potpuno svjesni i da postanemo barometar za energije oko nas. Tako da svatko u svojoj kući može da kreira energije koje mu odgovaraju i podižu energetsku frekfenciju na nivo da imamo volju da nešto uradimo ili da smo raspoloženi.

Bitno je u svojoj kući kreirati laganu i tanku energiju koja nam daje osjećaj zadovoljstva i mira.

To je važno jer i naše emocije prave  energije. Tako na primjer ako smo ljuti ili tužni tada je naša energija jaka i brza. Pa ako se nalazimo u prostoriji koja ima laganu i tanku energiju, ova brza energija ljutnje lakše izlazi vani.

Zato je važno da svoj dom ukrasimo bojama i materijalima koji u nama izazivaju mir i spokojstvo. Izaberite si cvijeće  koje vam automatski izvlaci mio izraz na licu. Neka vam prozori ili vrata budu oslobođeni od namještaja. 

Kreirajte si  dom, a ne salon namještaja!

Unesite svoju energiju koja će se uvijek lijepo pretapati sa tankom energijom doma kojeg ste sami po svojoj volji već kreirali. Pa su vaše emocije i energije uvijek spremne da si kreirate i privlačite što želite.

Kako promjeniti ličnu energiju?

Emocije su  kombinacija različitih vrsta energija. Svi smo svakodnevno izloženi različitim doživljajima koj izazivaju različite emocije u nama. Da bismo si omogućili zadovoljavajući nivo frekvencija koji nam omogućava privlačenje onoga što želimo , moramo si pomoći energijama i elementima koji te energije stimulišu.


Boje su jedna od elemenata koje u nama mogu da podstiču energiju i emociju., pa ću vam navesti nekoliko primjera koje boje moramo izbjegavati kod odeređenih emocija da ne bismo njima jos više pogoršali  naš energetski sistem.


Ako ste ljuti izbjegavajte nositi ili ukrašavati dom sa sivom, braon i  bež bojom.

Ako ste uplašeni izbjegavajte narandžastu, žutu i ciklama boju.

Ako ste ljubomorni izbjegavajte  plavu, zelenu, turkoaze.

Ako imate situacije gdje ste nesigurni, kao odlazak kod šefa na razgovor ili ispit izbjegavajte narandzžstu, ljubičastu, crvenu i žutu.

Boje u vašem domu imaju utjecaja na vaš osjećaj. Velike površine kao zidovi, plafoni i podovi imaju najviše utjecaja, ali i male stvari kao vazne, jastučići..

Zato uživajte uređujuci vaš dom i razvijajući u sebi lijep osjećaj i time  automatski i lijepu energiju kojom možemo dalje privlačiti što želimo.

Feng Shui je puno dublja filozofija i ona se dugo studira.


Ipak  sam uspjela i kroz ovako mali osvrt da pojasnim klijenticama na koji naćin rade energije.

Naš zaključak je bio da je bitan osjećaj koji prolazi kroz naš uzrokovan određenim emocijama. Bitno je kreirati taj ozareni osjećaj  koji nas puni pozitivnom energijom.

A onda takvom pozitivnom energijom automatski privlačimo pozitivno.

Na kraju je meni pao na pamet još jedan primjer  osjećaja ozarenosti : zašto se svuda i svi  kada vide veselu i bezbrižnu bebu ozare i nasmiju? Jednostavno zato jer su bebe još toliko prirodne.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.