Hranom do ljepote


Prirodni kozmetički preparati odlična su njega za našu kožu. Ali da bi njega bila potpuna neophodna je ravnoteža u ishrani, dovoljan unos tekućine i sl.

Svi imamo zajednički cilj a to je njegovan i mladalački izgled. U nastavku teksta donosimo vam namirnice i njihov uticaj na određeni dermatološki problem.

Pilećim prsima do čvršćih noktiju
U noktima se nalazi keratin, jedna vrsta proteina, pa su namirnice bogate proteinom neizostavan sastojak u svakoj kuhinji ukoliko želimo imati čvrste i hidratizirane nokte.Jaja i sjaj u kosi
Vitamin B i silicijska kiselina predstavljaju idelanu hranu za suhu i beživotnu kosu. Bogat izvor vitamin B nalazimo u jajima, mlijeku, zelenom povrću, a silicijsku kiselinu u zobenim pahuljicama, luku i klicama graha.
Cink briše bubuljice
Švedski istraživači u studiji o liječenju bubuljica, ustanovili su da bubuljice nestaju ukoliko se kontinuirano tri mjeseca koristi cink. Naš savjet jeste konzumiranje namirnica bogatim cinkom, a to su jaja, morski plodovi, kikiriki i sl.
Uklonite podočnjake uz paprike
Da bi se riješili podočnjaka neophodno je u isto vrijeme konzumirati hranu bogatu željezom i vitamin C. To će vam poći za rukom ukoliko konzumirate pileća prsa zajedno s paprikama. Paprike možete kratko propržiti ili ih jesti svježe.

Savjet
Vitamine i minerale u vidu suplemenata ne savjetujemo da uzimate na svoju ruku. Suplemente preporučujemo samo ukoliko ih ljekar propiše nakon obavljenog ljekarskog pregleda. Iako izgledaju „bezazleno„ nepravilno uzimanje i prekomjerne količine određenih vitamina i minerala u našem tijelu mogu imati neželjene posljedice.

Priroda se pobrinula da sve što je neophodno za vaš organizam pronađete u njoj. Sarađujte s prirodom!

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram