Kako izbjeći iritacije kože nakitom tokom ljeta?


Tokom ljeta, usljed obilnog znojenja, nošenje bižuterije (nakita od neprirodnog materijala) može izazvati iritacije na koži i osipe. Da biste to spriječili, pročitajte u nastavku teksta korisne savjete koji nakit nositi i kako zaštiti kožu od iritacija (ovo posebno važi za djevojke i žene sa osjetljivom kožom!).


Naprašite kožu talkom prije nošenja nakita

Na mjestima na kojima nakit (zglob ruke, vrat...) naprasite kožu sa malo talka (baby-pudera), kako biste je zaštitili od znojenja i mogućih iritacija usljed nošenja nakita.
Dajte prednost nakitu od prirodnih materijala

Tokom ljeta, dajte prednost nakitu od prirodnih materijala (zlato, srebro, poludrago kamenje poput zada, ametista, korneola, tirkiza...) koji ne izazivaju iritacije na koži. Ukoliko preferirate ipak bižuteriju, odaberite nakit od tkanine ili konca (na primjer ogrlica od pamuka ili tkanine sa zanimljivim privjeskom od bižuterije). 

Krema sa antibiotskim svojstvima za usne školjke

Ukoliko imate iritacije usnih školjki na naušnice, prije nošenja naušnica, premažite ih tankim slojem anitbiotske kreme (poput Alfoderm-a).

Izbjegavajte težak nakit tijekom ljeta

Tokom ljeta, nošenje teškog nakita povećava rizik od iritacija, usljed jačeg "trenja" s kožom, te stoga dajte prednost laganom nakitu.
Odaberite kvalitetan nakit

Odaberite kvalitetan nakit, barem za vrijeme ljetnih vrućina, kako biste umanjili mogućnost iritacije kože (većina "jeftinog" nakita sadrži nikal, koji je najčešći "krivac" za iritacije kože izazvane nakiitom, potražite nakit koji je izrađen od titanijuma).

Konsultujte se sa dermatologom

Ukoliko i pored svih navedenih savjeta ipak iritacije nastave da se ponavljaju, konsultujte se sa dermatologom!

Instagram