Mali trikovi za prevladavanje svakodnevnog stresa


Nekada se znamo osjećati kao sijalica koja je pregorjela. Koja je bila toliko puta paljena i gašena i ostavljana da gori da se toliko užari da već taman da dođe do pucanja, naiđe nekim čudom neki odmor… I ohladimo se malo, opustimo svoje nategnute ži(v)ce  i postavimo u stav “spreman”. I tako u krug. Dok ne pregorimo. Mislim i sijalica i mi sami.


Pitam se, pošto ipak nismo sijalica, imamo tijelo, imamo um, imamo svijest, zašto dozvoljavamo sebi da izigravamo sijalicu i da se dovedemo u stanje pregorenosti?

Kuc, kuc, kuc… helloooo !!!

Zastanimo sada odmah! I zapitajmo se, šta je to što se događa sa nama? Možemo li mi tu nešto promijeniti? I ako da, šta to možemo promijeniti? Ako ne vidimo šta je to, zapitajmo se: 
“Šta je to što sada ne vidim, a kada bih vidio, to bi potpuno promijenilo situaciju? Šta je zapravo to što me dovodi do izgaranja? Šta se krije iza toga da i dalje to radim sebi?”
“Šta bi bilo kada tu energiju koju ulažem u ovaj rad koji dovodi do svog sopstvenog izgaranja, kada bih to uložio u nešto drugo? Šta bi mi to donijelo? Koje bi to promjene donijele?“

Zastanimo malo i dišimo. Dišimo. I ponovo dišimo. Da, znam da to svakako radimo, hajde sada radimo to svjesno, sa posebnom pažnjom na disanje. Na duboki udisaj i duboki izdisaj. I ponovo. I ponovo. I ponovo. Sve dok ne osjetimo da je došlo do promjene energije. Osjetićemo. I znaćemo kada je došlo do promjene.

Dotaknimo predio oko srca, dotaknimo predio od vrata do srca, zadržimo tu ruku na kratko. Barem na kratko…zahvalimo se na svemu što imamo. Primjetimo šta sve imamo. Koliko smo zapravo bogati, a da toga nismo svjesni.

Život nije zamišljen da bude komplikovan. Žvot nije da ne znamo kako lagano plivati kroz svakodnevne situacije. Život nije da izgaramo. Život je da živimo. Da uživamo. U svemu. U pranju sudova, u putu od kuće na posao, u komunikaciji sa saradnicima, sa klijentima, u skupljanju osušenog veša, u pomaganju oko domaćih zadataka, u čišćenju dvorišta… U uživanju u kući, u porodici, u prijateljima, u poslu koji radimo, u uživanju u sebi.

Vrlo često zaboravimo na sve ovo. Vrlo često neko ni ne zna da može i ovako.
Vrlo često je dovoljno u nekim kriznim situacijama, samo zaustaviti se, disati, dotaknuti se, zahvaliti se, postaviti  pitanja i to je dovoljno da se energija potpuno promijeni, a to onda dovodi do sasvim drugačijeg toka daljnih situacija i događaja.

Toliko smo podržavani da uvijek imamo slobodu da biramo.

I sada imamo.

Biti svjesno biće ili sijalica!Piše: Daniela Cukov

Rođena u drugoj polovini prošlog vijeka, stekla zvanje diplomirani ekonomista i naučila kroz godine i godine razliku između imati suštinu ili imati formu. Završila nekoliko raznih radionica iz oblasti ličnog razvoja, postala certifikovana za nekoliko tehnika Access Consciousness, postala certifikovana da obučavam ljude kako postati Access Bars praktičar. I pored toga, kako živjeti život sa lakoćom i radošću svaki dan. Koristim i prenosim svoja znanja, kako da fizički, psihički i finansijski budemo u harmoniji sami sa sobom. Imam svoj blogFBstranicufacebook-grupu i You Tube kanal Zivot Koji Volim i FB stranicu Calivita život. Ako Vam se dopada moja energija, potražite me, biće mi zadovoljstvo da zajednički kreiramo nova Čudesa. Kontakt e-mail: zivotkojivolim@gmail.com

Instagram