Pet koraka ljubavi prema sebiTa ljubav prema sebi je pravi slatki grijeh. Zar ne?! Grijeh, jer su nas odavno učili da je pogrešna, da njome stavljamo sebe, svoje želje i potrebe u prvi plan, a to nas čini sebičnim grešnicima.


A tako je slatka! Ko je osjeti, zna da je to jedini pravi put srca. Zar može biti tako pogrešno biti svjestan svojih misli, želja, potreba i, ako ne škodimo nikome drugom, staviti ih na počasno mjesto ispred svih drugih? Zašto smo tako kažnjeni da nešto tako slatko i srcu tako milo mora biti tako loše?I NIJE!

Samo se zapitajte ko je u stvari sebičan: vi ili ona osoba koja od vas zahtijeva da nju stavite u prvi plan? Ko je sebičan: vi ili ona osoba koja zahtijeva da slijedite one snove i viziju života koju vam je ona namijenila?

Zato bih ja sebičnost razdvojila na sebičnost i samoživost. 

Samoživost je pratiti svoje interese ne razmišljajući o posljedicama koje to ima po druge i ne brinuti za štetne posljedice svog ponašanja. Sebičnost sa druge strane znači staviti sebe i svoje osjećaje, želje i potrebe u prvi plan. 

Sebičnost znači okrenuti pažnju sa udovoljavanja prohtijevima drugih na zadovoljavanje svojih ličnih prohtijeva ako to drugome ne nanosi nikakvu štetu. Ovakva sebičnost je ljubav prema sebi.


Ljubav prema sebi, nije egoizam, nije prepotentnost. Njeno odsustvo, baš kao i njeno prisustvo odrediće ostatak tvog života. Ako je spoznaš, pomoći će ti da poštuješ svoje mišljenje jednako kao i mišljenje drugih, da poštuješ svoje standarde, da brineš o sebi, budeš si rame za plakanje kad je to potrebno i podrška ista kao što je daješ drugima.

Voljeti sebe znači slušati otkucaje svog srca i kretati se u onom smijeru u kojem oni zaigraju jače, brže, uskićenije.  Voljeti sebe znači biti okružen ljudima koji nas podstiču na rast, sjediti u tišini ako nam je prijatnija od buke, čitati, šetati, disati punim plućima onda kad to nama odgovara bez obzira na to šta drugi od nas tražili.

I ono najvažnije, voljeti sebe znači praštati sebi greške koje na svom putu razvoja činimo.
Samo ako istinski volimo sebe, ljubav ćemo moći dati i drugima. Kad istinski brinemo o sebi, brinućemo i o drugima. 
Kad naučimo poštovati svoje mišljenje, znaćemo da je i mišljenje drugih jednako važno. Kad izgradimo samopoštovanje, poštovaćemo i druge ravnopravno.


A kako je postići? U 5 koraka. Pogledajte video i otkrijte koji su to koraci ljubavi prema sebi.
Piše: Tijana Ćup

Tijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com

Instagram