Kako stres izaziva promjene na koži?


Moderan život pun je obaveza koje moramo ispuniti u određenom roku, frustracija i zahtjeva. Za većinu ljudi stres je postao sastavni dio svakodnevnice i smatra se stilom života. Ponekad stres može djelovati i pozitivno u smislu da nas stimulira da budemo odgovorniji, no vrlo često on djeluje negativno.
Ukoliko se često osjećate iscrpljeno, zatrpani obvezama, vrijeme je da vratite Vaš nervni sistem u ravnotežu. Možete se zaštititi na način da naučite prepoznati znakove i simptome stresa, te potom poduzeti korake da smanjite njegove štetne učinke.

U stanjima stresa, nervi sistem reagira tako da u cirkulaciju otpušta hormone stresa, uključujući adrenalin i kortizol. Zbog toga Vaše srce brže kuca, krvni pritisak raste, disanje se ubrzava, čula se izoštravaju, mišići postaju napeti. Te promjene povećavaju vašu snagu i izdržljivost.

Stres je normalan fiziološki odgovor u zaštiti organizma. Pomaže nam da ostanemo usredsređeni energični i spremni za povećani napor. Nakon određenog vremena, stres prestaje biti koristan i počinje uzrokovati značajna oštećenja zdravlja, raspoloženja, produktivnosti,   međuljudskih odnosa i kvalitete života.
Dugotrajna izloženost stresu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Hronični stres oštećuje gotovo svaki organ u našem tijelu: povisuje krvni pritisak, oslabljuje imunološki sistem, povećava rizik nastanka srčanog ili moždanog udara, ubrzava starenje, pogoduje neplodnosti… Dugotrajan stres može utjecati na raspoloženje i potaknuti nastanak tjeskobe i depresije.

Zdravstveni problemi potaknuti stresom
  • Bol
  • Bolesti srca
  • Probavne tegobe
  • Poremećaj sna
  • Depresija
  • Debljina
  • Autoimune bolesti
  • Bolesti kože

Na temelju brojnih istraživanja danas se pouzdano zna da akutni i hronični stres imaju važnu ulogu u nastanku i pogoršanju kožnih bolesti. Bolesti kože koje stres može potaknuti nazivamo još i psihosomatskim dermatozama. Bolesnici koji boluju od tih bolesti često imaju i naglašenu emocionalnu reakciju zbog vidljivosti kožnih promjena i potrebu za izolacijom.
Stres smanjuje djelovanje odbrambenog sistema, čineći pacijenta osjetljivijim na infekcije. Stoga se kao rezultat povećanog stresa mogu javiti virusne infekcije (herpes zoster, recidiv herpes simlexa, bradavice, kondilomi) jednako kao i bakterijske infekcije kože. Smanjen imunitet može potaknuti pogoršanja kožnih bolesti kao npr. psorijaze, atopijskog dermatitisa, ekcema, seborejičkog dermatitisa, rosace, aftoznih promjena u usnoj šupljini.

Autoimune bolesti kože poput vitiliga (oblik gubitka kožnog pigmenta), alopecija areata (oblik gubitka kose), lupus i pemfigus folijaceus mogu se pogoršati ili prvi put pojaviti u stresnim životnim situacijama. Stres može potaknuti nastanak lichen ruber planusa, lichen simplex chronicus-a, numularnog dermatitisa, pojačanog znojenja dlanova i tabana, dishidroze, psihogenih ekskorijacija, artefaktnog dermatitisa, perioralnog dermatitisa, trihotilomanije, telogenog efluvija, svrbeža, pruriga …

Liječenje bolesti kože uzrokovanih stresom.
Uz uobičajeno liječenje specifičnih bolesti kože jako je važno pokušati smanjiti nivo stresa.

Pravilna ishrana: Izbjegavajte stroge dijete. Nagli gubitak na tjelesnoj težini nije dobar za imunološki sistem.
Izbjegavajte pušenje, cigarete i kofein .
Uzmite vrijeme za sebe. “Ukrasti” 15-30 minuta u danu za sebe nije nemoguća misija. Čitati knjigu, meditirati, šetati i ne-razmišljati o svakodnevnim problemima izazov je koji sebi možemo priuštiti kako bi spriječili štetan učinak stresa na naše zdravlje.

Savjet: Brojnim istraživanjima dokazano je da boravak u prirodi i dodir biljaka djeluje umirujuće i opuštajuće. Stoga ukoliko ste često pod stresom boravite u prirodi, ili ukoliko ste u prilici zasadite cvijetnjak, mali vrt ili sl, te na taj način priuštite sebi vašu malu relaksirajuću oazu.


 Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram