Kako da olakšate nicanje zubića svojoj bebi


Prva godina života je obeležena i nicanjem prvih mlečnih zuba. Na nicanje zuba najviše utiče genetika, i ono može da se javi između četvrtog i osmog meseca. Proces izbijanja zubića je veoma bolan za bebe, a za roditelje je to veoma naporan period. 

Tada bebi treba pokloniti mnogo više pažnje, a u pomoć mogu da uskoče i klasične „grickalice“ koje mogu bar malo da ublaže bolove, kao i gelovi koji su tako pravljeni da, takođe, olakšaju bebama nicanje zuba.

Prepoznavanje početka nicanja zuba

Kod svake bebe je ovo individualna pojava. Jedno dete će pokazivati jasnije znake da su mu zubi počeli rasti, dok će druga biti mnogo mirnija, a roditelji će samo odjednom primetiti da se nešto beli na desnima njihovog novorođenčeta. Simptomi po kojima se mogu prepoznati su više balavljenja nego inače, loše spavanje – češće će Vas buditi nego što to uobičajeno radi. Takođe, ostali znaci prepoznavanja su i kašalj, blago viša temperatura, dijareja, osip na bradi i trljanje obraza.

Najkorisniji načini za ublažavanje bolova

Maženje – nežnost i maženje u tom periodu životu su od krucijalnog značaja. Maženje bebe po obrazima, ali i po glavici će svakako da opusti dete i ono neće osećati toliku bol. Masaža desni – čistim prstom blago prelazite preko predela koji vidite da je boli, na taj način isto smanjujete bol koji beba oseća tokom nicanja njenih prvih zubića. Gel se može koristiti kod beba koje su prešle dva meseca starosti. Ovi gelovi su pravljeni na biljnoj bazi i imaju efekat da umrtve deo koji se namaže, te bebama u znatnoj meri olakšava borbu za zubićima u prvim mesecima života. Dajte bebi hladnu hranu tokom nicanja zubića. Primer za ovo je dobro rashlađeni voće, kojim bebu možete da hranite. 

A ukoliko je beba spremna za žvakanje smrznutih kocki voća, možete i to da uradite. Navedeno je ranije da i grickalice mogu da pomognu, a kao dodatak grickalicama – samu grickalicu ohladite u frižideru i tako je dajte bebi. Odmah ćete primetiti da beba neće ispuštati grickalicu iz ruku i usta. Refleksne zone za bol u zubićima se nalaze na vrhovima prstiju, pa i ovaj deo možete blago da masirate. Jedan prirodan lek koji će Vam pomoći da olakšate bol bebi je čaj od žalfije ili kamilice. Uz sprečavanje bola ovi čajevi će sprečiti i upalu u periodu rasta zubića.
Pored svega navedenog u poslednje vreme se javlja jedna sve popularnija stvar za ublažavanje bola prilikom rasta prvih zubića kod novorođenčadi, a to je ogrlica za bebe od ćilibara. Ova ogrlica za bebe je predviđena za nošenje, a ne za žvakanje, da ne bi došlo do zabune. Ćilibar je prirodan analgetik, pa je zbog toga odličan  kod infekcija i bolesti respiratornih organa, a veoma je uspešan i kod ublažavanja bolova rasta prvih zuba. Ove ogrlice za bebe će Vam možda i najviše pomoći od svih navedenih načina, ali se nemojte libiti da isprobate i ostale. Nikad se ne zna koji način može da upali baš kod Vaše bebe. Ipak je zdravlje najveće blago na svetu.

Instagram