Kako pobijediti strah od promjena?


„Strah je koristan, panika je ono čega se trebamo kloniti!"


Ovo je rečenica koju bi tata ponavljao meni i bratu kad smo bili mali. Iako je oduvijek zvučalo logično, vrijeme je bilo potrebno da to istinski primijenim i u svom životu.Pri tome ne govorim o strahu od mraka, babaroge ili zlih vampira koji bi mi noću pohodili snove. Govorim o tom konstruktivnom, pozitivnom, koji život mijenja ako mu to dopustimo, strahu od promjene.To je onaj strah koji te pogodi kad ti vid zamagli pogled na sretniju realnost. Onaj strah koji ti prostruji tijelom kad pomisliš da u svom životu učiniš nešto novo, divlje, inspirativno i vrijedno tapšanju sopstvenog ramena.Onaj strah koji ti zgrči stomak uz glasan protest: „Šta ako ispadnem budala? Šta ako mi se budu smijali? Šta ako ne uspijem?“ kad pomisliš da se uputiš ka nekom cilju.
Znam da je i vas u mnogim okolnostima upravo ovaj strah zakočio. Mene sigurno jeste. A onda sam shvatila - strah od promjene može biti koristan.


Jeste li ikada razmišljati o tome da strah od promjene može da vam pokaže put kojim trebate krenuti?

Put, kojim idu rijetki, jer rijetki znaju ovo što znam ja i što vam govorim u videu koji slijedi.

I zapravo nije toliko važno što rijetki znaju da je strah od promjene zapravo pokretač, još rjeđi su oni koji mu se usprotive.A zašto? Da bi nastavili tobože siguran život koji ih ne ispunjava?


Stisnite zube i birajte drugačije. Jer, sa one strane komforne zone čuči vaša sreća.


Piše: Tijana Ćup


Tijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com


Instagram