Muške igre zavođenja (i kako ih dekodirati)

Irving Berlin je jednom rekao: „Muškarac hvata djevojku dok ga ona ne uhvati.“ U prošloj kolumni objasnila sam kako počinje igr...Irving Berlin je jednom rekao: „Muškarac hvata djevojku dok ga ona ne uhvati.“

U prošloj kolumni objasnila sam kako počinje igra zavođenja. Iako se čini kao da su muškarci ti koji prvi pristupaju ženi, zapravo su žene te koje prve daju signal zainteresiranosti. 

Signale muškaraca je teže pročitati. Govor njihovog tijela je drukčiji nego kod žena, pa može biti teško dekodirati što uistinu osjećaju. No, ako znate što treba gledati, neće vam predstavljati problem otkriti kakve signale vam šalju.

Dok se žene oblače senzualno, šminkaju se i koriste široki dijapazon udvaračkih gesta, muškarci turiraju motore auta, hvale se svojom zaradom (stavljaju skupe mobitele ili ključeve skupih auta na vidljivo mjesto) i izazivaju druge muškarce pokazujući svoju moć, bogatstvo i status.

Kada je riječ o udvaračkim ritualima, većina muškaraca efikasna je koliko i netko tko stane na obalu rijeke i pokušava uloviti ribu udarajući je motkom po glavi. Žene imaju više mamaca i umijeća pecanja potrebnog za izvlačenje ribe na suho, nego što se muškarac može nadati da će za života steći.

Većina muških neverbalnih signala koncentrirana je na njihovo međunožje. Muškarci generalno nisu posebno spretni u slanju ili primanju signala koji se koriste u udvaranju, te uglavnom samo reagiraju na signale koje vide.

Kad se pojavi potencijalna partnerica, muškarac se počinje dotjerivati i praviti važan - ispravlja kravatu, otresa nevidljivu prašinu s ramena, dodiruje sat, popravlja košulju, sako i drugu odjeću. 

Najdirektnija seksualna parada koju muškarac može napraviti pred ženom jeste agresivno zadijevanje palaca za pojas, koje ističe njegovo međunožje. Također, može okrenuti cijelo tijelo prema njoj, usmjeriti stopalo, upućujući joj prisne poglede zadržavajući njen pogled duže nego što je uobičajeno. Također, kad sjedi ili se naslanja o zid, može raširiti noge i pokazati medunožje. 


Najčešći oblik javnog muškog seksualnog paradiranja jeste namještanje prepona. Žene cijelog svijeta žale se zbog toga što muškarac, usred razgovora i bez ikakvog vidljivog razloga, odjednom počinje namještati prepone ili se igrati s njima. Hvatanje za pojas i prepone za vrijeme plesa spada u manje suptilne oblike pokazivanja međunožja.

Ako promatrate bilo koju grupu mladih muškaraca dok stoje zajedno, naročito onu u kojoj se potiču mačo stavovi, kao što su sportski timovi, primijetit ćete neprestano namještanje prepona dok svaki od njih nesvjesno pokušava pred ostalima potvrditi svoju muškost.

Kad se muškarac nađe pokraj žene koja mu se sviđa, svi su izgledi da će početi govoriti dubljim glasom naglašavajući svoju muževnost, dok će dotična dama vjerojatno početi govoriti višim tonovima, suprotstavljajući se svojom ženstvenošću.

Kada je muškarac uistinu privučen i zaintrigiran ženom, podiže obrve u kontaktu s njom, gestikulira rukama dok govori pokušavajući zadržati njenu pozornost.

Da biste bolje odredili njegov potencijalni interes, pažljivo pratite položaj njegovih ruku. Kada se nekom muškarcu sviđa djevojka, prste će provući ispod pojasa ili staviti ruke u krilo ili u džepove. Ako se naginje prema vama, sigurno ga zanima što radite i govorite. 


Muškarci nemaju običaj usmjeravati tijelo prema samo jednoj osobi, osim ako to nije žena koja ih zanima. Ako uz to stavlja ruku na vaše rame grleći vas ili dodirujući vam koljena, ruke – osjeća kao da među vama nema prepreka.

Muškarac koji vam nudi ruku dok se penjete, izlazite iz auta ili vam nudi džemper ili jaknu kad vam je hladno i sl. – potpuno je zaljubljen u vas i zanima ga samo vaša sigurnost i ugoda.

Kada mu se sviđate, prvo će pogledati prema vama provjeravajući vašu reakciju nakon što kaže nešto smiješno ili neobično. To radi jer ga zanima prije svega vaše mišljenje. 

Kada vas vidi, popravlja svoju odjeću, frizuru, ispravlja leđa, uvlači trbuh... Dok govorite, trlja bradu, obraze ili nos, vjerujte da pažljivo sluša ženu koja mu se sviđa.
Kada muškarac rasteže ruke prema vama, pokušava svojim govorom tijela dobiti dopuštenje da vam se fizički približi. Što vam bliže sjedne, bliže vam želi biti. Očigledno zanimanje prema ženi pokazuje muškarac koji se sjedeći priljubi uz nju i nerado odmiče. On želi biti što bliže vama.


Vježbajte čitanje muškog govora tijela u svakoj prilici. Ne slušajte što vam govore nego gledajte što rade – dobit ćete daleko korisnije informacije. 


Muško tijelo govori više i iskrenije od njihovih usta. Muškarce morate slušati očima. Uživajte u pogledu.

  Piše: Andrea Vlašić


Andrea Vlašić je doktorand psihologije i certificirani klinički hipnoterapeut iz Livna, BiH. Psihologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je suradnik Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja (APPI), s fokusom na prevenciji seksualnog zlostavljanja (posebice pedofilije), identifikaciji i tretmanu žrtava zlostavljanja. Aktivno se bavi znanstvenim radom. Uređuje svoju Facebook stranicu www.facebook.com/ArtOfHypnosis/. Seanse savjetovanja i hipnoterapije provodi individualno, grupno i putem Skype-a (na Hr/Bos/Srb i engleskom jeziku). Dostupna je i putem Vibera i Whatsapp-a na broju +38763 / 250-461

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.