Put do sreće: pitajte dušu šta ima da vam kažeAko želimo da uživamo u bašti životnog  zadovoljstva  potrebno je da imamo znanja kako baštu da okopavamo, zalivamo, a prije svega da sami uzmemo alatke u ruke. Što više poznajemo životne zakone i sebe naše odluke i izbori su više sa nama u skladu.  


Ne poznajući sebe dovoljno, ne prihvatajući sopstveno biće i bez pogleda u sebe sa sopstvenim suočavanjem skloni smo da živimo život za koji u nekom trenutku pomislimo da nije onaj o kome smo maštali. 

Kao da taj vrt u  kome smo se našli nema mirise u kojima uživamo. Okrenuti smo spoljnim dešavanjima, prepričavamo dnevne događaje  i mislimo da nam te situacije određuju život. 

Mislimo da smo nemoćni, da drugi biraju umjesto nas, i osjećamo ljutnju ili krivicu zbog svojih razmišljanja  i ponašanja. 

A potrebno je samo pogledati u sebe.  Umjesto da se plašite  mraka u sebi i da bježite od života potrebno je da prihvatite ono najlepše što vam pripada, ono što potajno želite i čemu se nadate i svojom dušom potajno znate da zaslužujete. U nevjeri u život toliko smo pobjegli od  svoje duše da je ni ne priznajemo. U svakodnevnim situacijama prizivamo racio i u svakom času bi da sve pojave i ljude objasnili razumom. Pitajte i dušu po nekad šta ima da vam kaže. A to ćete moći kada upalite svjetlo u svom biću.Zašto vas plaši da sijate svom svojom svjetlošću?


Obasipajte svoju dušu znanjem, pažnjom i nježnošću. Ona će vas voditi za vaše najviše dobro

Naša duša zna da smo  sjajna, ljupka, predivna, očaravajuća prilika.


Pokažimo svoje najbolje JA jer način da imamo blagostanje je da našim razumom ovlada naša duša.

Evo nekoliko koraka:Ostavite drugima da kritikuju, da se ljute i oduzimaju sebi moć opraštanja.


Neka se drugi dave u svojim lošim namjerama, lažima i sitnim  prevarama misleći da će stići brže na cilj. Neka drugi žive pod teretom svojih uvjerenja ubjeđeni da im je sudbina skrojila tijesan život bez radosti i zadovoljstva. Kada kritikujemo životne situacije mi odbijamo da čujemo poruke koje nam život šalje, odbijamo lekcije, ljutimo se i samo takvom vibracijom privlačimo još više ljutnje i nevolje.


Gledajte i okružite se onima koji umiju usne da razvuku u iskreni osmijeh, čiji glas zvuči kao vjetrić koji miluje, koji svoj život doživljavaju kao vlastitu kreaciju i na njoj rade dok ne sklope oči.

Naučite da kažete “Ne” svima koji u vas sumnjaju, svima koji vas sapliću svojim ličnim uvjerenjima. Mi smo ovdje da bismo stvarali sami svoje životne prilike. Taman se odvažimo da promijenimo posao, partnera, lični stav, neko iz okoline nam kaže da je to bezveze, da je kasno, da je kriza. Kvalitet života zavisi i od energije kojom raspolažemo a ovakvi stavovi nam energiju oduzimaju.  


Zato je potrebno da provirite u svoj centar i delujete iz polja ljubavi da biste sjajili vašim najvećim sjajem oslobođeni tuđeg mišljenja.


Stvarajte u sebi tišinu jer samo tako možete čuti treptaje svoga bića.

U vrijeme kada su mojim životom vladali strahovi, i intelekt, svoja osjećanja sam gurala kroz intelektualno i pokušavala sebi da objasnim raciom. Za to vrijeme duša kao da je stajala na promaji. Taman da nešto kaže racio je nadjača. Taman da pokaže meni smijer racio kaže “Ne slušaj”.

Taman duša mahne u kom pravcu da krenem, ego je saplete. Počinjavajući se svom strahu, prestala sam  da budem ono što jesam. Shvatila sam kroz svoje iskustvo da nije moguće biti svoj a živjeti sopstveni strah. Dok sam radila  ono što je diktirao moj strah, bila sam uplašena. Dok sam bila uplašena osjećala sam kako moji potencijali i ljepota mog unutrašnjeg bića mre. Zato sam počela slušati svoju dušu, samo je do nje bilo potrebno prvo stići. Probudite i vi svoje predstave o životu, stvarajte svoju sudbinu, gradite svoj život, jer to jeste vaš zadatak bez ideje da strahujete i kritikujete.


Ne slušajući sebe dozvoljavamo da gubimo vrijeme na ljude i situacije koje nas čine nezadovoljnima, tužnima, ljutima, uplašenima. Sklanjamo poglede ispred onih koji nas kritikuju, oduzimaju samopoštovanje, cinično nam se smješkaju loveći naše greške.

Ali to nije život. Osmjehnimo se sopstvenom životu, zaobilazeći sve one čiji je moto otpor i kruti stav, ne primećujući one koji žele da nas uvuku u svoje zastarele šablone, koji nam nisu podrška i ne razumiju našu hrabrost da se odvažimo na putu do sebe i svog najvećeg dobra. Oni misle da im je život skrojio sve u čemu su zarobljeni i na pamet im ne pada da su odgovorni za sebe. Oni u život i onako ne vjeruju.

Kada otvorimo oči  široko stavljajući pažnju na sve što je lijepo, stvaramo rješenja za svoje izazove, znajući da poslije kiše nastaje duga.

Oprostite izdaje drugih jer izdaja sebe daleko se teže prašta . Iako  sve to čini život vi odlučujete kakav je vaš svijet. Kao režiser vlastitog svijeta vi imate mogućnost i slobodu da birate uloge, da stvarate svoj život.Kada sam nekada čitala slična uputstva u knjigama sjećam se da mi je prva pomisao bila vjera. Da verujem da je takav put moguć. Pozivajući se na vlastitu odgovornost prema sebi trebalo je vjerovati da ono što želim mogu ostvariti. Da mogu  uživati u najljepšem vrtu života, savladati oluje,  ne plašiti se da će vjetrovi života polomiti tanane cvetove, znati kako sa alatkama, i biti sigurna da će poslije oluje sinuti sunce.


 I duga. 


Svoje želje života postavila sam po kriterijumu šta želim biti a ne šta želim imati.  Dok znam da sam ja glavni baštovan u svom vrtu života,  dok svjesno biram sjeme koje sadim,  imaću najlepši vrt. 

Piše: Dragana Stojić

Dragana Stojić živi i radi u Beogradu. Diplomirala je  na Fakultetu  političkih nauka. Radila kao novinar na RTS-s a onda se posvetila privatnom poslu, porodici i prijateljima. Smatra da smo u vremenu kada je potrebno raditi na sebi više nego ikada i koristiti svoj potencijal u svim oblastima života, bilo da se radi o zdravlju, karijeri, ljubavi ili obilju. Radi kao sertifikovani  trener Heal Your Life programa po metodi I filozofiji Lujze Hej "Volite sebe -Izlečite svoj život" koji je jedinstven u svijetu i koji je pomogao  milionima ljudi na njihovom putu ličnog napretka. Autor je sajta i bloga www.kreiranjeradosti.com

Promoter je  pozitivne psihologije i"self-help" metoda i psihodinamske coaching procedure  koja je  okrenuta zdravlju, rastu i razvoju ličnosti. Završila različite edukacije iz oblasti  tehnike kontrole uma, osnove Transakcione analize, a u okviru Art of living programa meditaciju, vizuelizacuju i tehnike disanja. Edukant je u O.L.I.Centru za integrativnu psihodinamsku psihoterapiju, savjetovanje i koučing..

Motivacijom, inspiracijom I korišćenjem transformacionih tehnika unaprijedila je lični život i smatra da je danas najbolja verzija sebe ,dokazujući sebi da nikad nije kasno da ostvarite svoje snove.
Podrška je ženama koje žele da razviju više samopoštovanja i probude svoje potisnute potencijale. Vjeruje u holistički pristup životu i u važnost da istovremeno hranimo čitavo svoje biće koje čine Telo, Um i Duša

Kao autor knjige  Kreiranje Radosti  daje načine kako se osloboditi svega što nam nije potrebno i uspostaviti sve sisteme radosti koji nam koriste za životno zadovoljstvo, lični napredak i daje odgovore kako se usuditi, istrajati i uspjeti da sve dijelove radosti sastavimo u sebi.
  
Knjigu možete naručiti preko sajta http://www.kreiranjeradosti.com/sr/kontakt

Ili pisati na e mail adresu:  dragana@kreiranjeradosti.com

Instagram