Da li život zaista “prestaje” kada postanemo roditelji?Svaka mlada osoba ima ideju o tome šta znači biti odrasla osoba, osnovati porodicu, postati roditelj. Neki bez mnogo razmišljanja ulete u roditeljstvo pa se onda i o njima i o njihovoj deci brinu njihovi roditelji.


S druge strane puno je mladih ljudi koji odlažu trenutak kada će dobiti dete. To rade iz različitih razloga i predubeđenja da im trebaju savršeni uslovi da bi doneli bebu na svet. Naravno da je poželjno da budete u što boljoj situaciji - materijalno i svakojako drugačije, ali situacija nikada neće biti idealna, tako da čekati takav trenutak nema mnogo smisla.

Međutim, ja bih volela da pišem o tome kako nas roditeljstvo menja. To je nešto zbog čega mnogi odlažu odluku da naprave dete ili se dvoume da li da to ikada urade. Puno mladih misli kako će im "život stati" kada postanu roditelji, jer "to što prožive do dolaska bebe to im je", onda "oni (naročito majke) nisu više važni", dete postaje ne prioritet, već jedina važna figura u životu.

Ja bih govorila i kao psiholog, ali pre svega kao žena i iz svog iskustva.

Prvo, normalno je da je beba prioritet. Ona u potpunosti zavisi od svojih roditelja. 

Međutim, ona sve manje traži vašu pažnju i vreme kako odrasta. A čak i u tim prvim mesecima, ne samo da je ok već je i poželjno da organizujete ljude da vam pomognu, tako da imate malo vremena za sebe - da se odmorite, doterate, vidite sa prijateljicama... 

Poželjno je jer je dobro i za vas i za vašu bebu. Srećna mama je dobra mama, premorena, nezadovoljna mama ne može da bude dobra ni za bebu. Kada smo nezadovoljni, naš organizam je pod stresom, napeti smo, impulsivnije reagujemo... Bebe to osećaju i onda su i one uznemirene, a onda ulazite u začaran krug: vi nezadovoljni - beba plače - tenzija raste - beba to oseća i ne umiruje se - ... Jasno vam je.

Dakle, razumeli smo se, beba je prioritet, ali preporučljivo je da ugodite malo i sebi.

Beba raste i polako više nije beba već malo, a onda i sve starije i samostalnije dete.

Šta se onda dešava? Zavisi od vas. Možete izabrati da život posvetite detetu i onda ga grčevito držite uz sebe raznim emotivnim ucenama kad odraste, da vas ne bi napustilo. Kada 20 godina vaš život ima smisla samo dokle se bavite nekim drugim, vrlo je nezgodno organizovati svakodnevnicu kad te osobe o kojoj bi trebalo da brinete nema. Da ne govorimo o raznim negativnim posledicama po tu mladu osobu u koju je izraslo vaše dete... To je dosta opširna tema i priča sama za sebe.

Elem, kako je mene majčinstvo oplemenilo? Dok nisam postala mama dozvoljavala sam sebi da razrešenje i obavljanje nekih važnih i/ili zabavnih, željenih stvari ostavljam za "tamo nekad", jer bih mislila kako "ima vremena". Ima i sada vremena, ali ja želim da budem najbolja verzija sebe - zbog sebe, to sam želela i ranije, ali sada i zbog svoje ćerke, a to je očigledno 10 puta jači motiv! :) Ja želim da joj budem dobar model, funkcionalan. 


Da budem neko od koga će naučiti da se može imati sve u životu - zdravlje, zabava, prijatelji, zdrava porodica, dobar izgled, uspeh na poslu. Da se sve može izbalansirati. 

Ali da bih bila dobar model i da bih je svojim primerom učila, ja prva moram da učinim dalji korak u svom ličnom razvoju. I divno mi je kako se već sad, kada ona nema još ni punih godinu dana, zaigra pa lista knjige. To je zato što je videla mene da kad god ugrabim trenutak čitam, kupujem joj knjige. 

Mi smo modeli svojoj deci, nas će oponašati bilo da radimo nešto dobro ili loše.

Sada pravim bolju raspodelu vremena i obaveza, obavezno mi je druženje sa prijateljicama, doterivanje, ali i porodične aktivnosti i zajedničko vreme. Planiram sa njenim tatom da realizujem neke nove aktivnosti o kojima pričamo već godinama! 

Sada ćemo ih realizovati, sada kad smo roditelji, jer život nije prestao - zapravo jedno novo poglavlje tek počinje! :)

I još jedna stvar - bitna, od kada sam postala roditelj, primećujem da sam saosećajnija i da imam više razumevanja za druge ljude. Ja sam po obrazovanju psiholog i edukant psihoterapije, biće da imam i "žicu" za to i obuku, ali ovo je jedan drugi nivo, ovo se ne uči. Ovo je drugi ugao gledanja na stvari, jedan još humaniji.

Dakle, da sumiram, ja sam izabrala da majčinstvo promeni moj zivot tako da bude bogatiji i za mene kvalitetniji, da mi u sopstvenoj koži bude još bolje i da budem odvažnija i preduzimljivija za sve ono što želim, volim i što mi je važno
 

Kako će na vas i vaš život uticati to što ste postali roditelj zavisi isključivo od vas,  a vi gledajte da izaberete najbolje za sebe i svoje dete :) To je uglavnom povezano. :)

Piše: Ivana Milosavljevic
Ivana Milosavljević, diplomirani psiholog sa višegodišnjim iskustvom u oblasti psihološkog savetovanja i vođenja psihološko - edukativnih radionica. 

Kontakt putem koga je moguće zakazati psihološko savetovanje je e-mail adresa milosavljevic.psiholog@gmail.com i telefon 063/74-26-130. 

Više o autoru teksta i aktivnostima koje organizuje možete pročitati na www.radnasebi.wordpress.com

Instagram