Kako da radimo posao koji volimo i volimo posao koji radimo?

00:21Drage moje, evo nam opet septembra. Poslije godišnjih odmora, počinje jedan period kada smo se malo odmorili ili na momenat zaustavili.
Sada ponovo  dalje u poslove.Posao i život…
Ambicija i opuštanje…
Kolege i porodica…
Stići uraditi sve na vrijeme i da sve to ima smisao…

Može li ovo sve proći kroz jedna vrata ili bolje rečeno možemo li ovo sve nositi na svojim plećima, pogotovo u ovim vremenima.
Ovo nisu nimalo jednostavna vremena.
Nalazimo se u središtu tehnološke revolucije, ekonomske i političke krize, a pored toga doživljavamo i promjene klime na Zemlji. U svemu se granice  pomjeraju.
Granice između dobrog i lošeg.
Granice šta je ovdje, a šta tamo.  
Granice od našeg unutarnjeg osjećaja  do vanjskog svijeta.

Koliko nas radi posao svojih snova? Koliko bilo kakav posao da bi se mogli egzistirati? Da li radimo posao za koji imamo kvalifikaciju? Prihvatalimo posao ispod naše kvalifikacije?

Vrijeme u kome smo sanjali da moramo učiti i tražiti posao snova i tako se držati cijeli život tog posla, je  prošao. Za to možemo zahvaliti krizi u kojoj živimo.
Ako sada iz svoje perspektive gledam na tu nazovi sigurnost vidim da u tome ima i dosta mana. Spiritualno gledano, takav pogled je bio i malo naivan. Zadržavalo nas je negdje u komfornoj zoni u kojoj se samo razvijao strah da posao koji imamo i tu sigurnost ne izgubimo. Postajali smo automatski robovi posla kojeg smo radili i sve više se udaljavali od sebe.

Kada sam došla u Holandiju moje dvije univerzitetske diplome mi nisu predstavljale ništa, a i jezik nisam znala. Zaplovila sam u nesigurnu životnu rijeku, za koju nisam znala kuda vodi. Jedini posao koji sam mogla raditi bez poznavanja jezika je bio rad kao čistačica. To sam radila tri godine. Kasnije sam našla posao u snack-baru, pa sam taj posao poslije četiri godine zamijenila sa radom u našoj trgovini koju smo muž i ja zajedno zasnovali. Deset lijepo provedenih godina.

Kada sam odlučila da se bavim life coaching-om djelovalo mi je to kao posao snova. Sada sam coach (životni trener) kao i svi o kojima sam čitala, kojima sam se divila i koje sam sretala.


Polako kroz posao i rad sam naučila da biti sretan sa poslom ne zavisi od toga koji smo posao izabrali. Biti sretan sa poslom znači raditi ga na način koji nas ispunjava i usrećuje. Raditi na način gdje smo originalni, od srca. To je puno važnije, nego koju vrstu posla radimo.

Jesmo li sekretarice, čistačice, učiteljice, majke ili menadžeri  posao je dio nas, našeg stvarnog života, naše trenutne situacije. Bilo gdje da se nađemo i kojim poslom da se bavimo možemo da  kombinujemo sve svoje kvalitete, svoje mjesto i vrijeme, jednostavno  da sebe potpuno ulažemo. Jedini  ispravan kompas za posao  je naše srce i znatiželja.
To je karijera koju svatko od nas može poželiti i kreirati na bilo kojem mjestu.
Poslove kao čistačica i prodavačica u snack-baru i sopstvenoj trgovini sam obavljala kao da radim najljepši posao na svijetu i na način da sam ja u tom poslu najbolja.

Ljudi se često puste automatskom pilotu i budu druga osoba kada dođu na posao. Pa srce i inspiracija ostaju često kod kuće, često zajedno sa tijelom. Pa tako svi čekaju  vikend ili sljedeći praznik ili godišnji odmor.

Bilo koji posao od čistačica do direktorica traži da bude obavljen ljudski od srca, a ne samo profesionalno.

Sve poslove koje sam ja radila, radila sam sa srcem i bila ponosna da radim. Bila sretna da sam mjesečno dobivala novac za koji sam si mogla priuštiti što sam htjela i koliko sam mogla.
Ako se ovako postavimo prema poslu, nije bitno kojim se poslom bavimo, uvijek ćemo biti istovremeno i zadovoljni i ispunjeni, spiritualni i svoji, jednom riječju sretni. A vrata za ići naprijed i napredovati se sama otškrinu, mi samo trebamo da ih širom otvorimo.

Ovo je jednostavno, ali nije uvijek lako. U biti mi svi znamo šta je za nas jako važno i kako raditi sa srcem. Ali ovoga uvijek biti svjestan na poslu, supermarketu ili kada slušamo o politici, je teško. Jer nas povuku stereotipna razmišljanja i jer zaboravljamo ono što nam je u tom momentu važno. A to što je u tom i svakom momentu važno smo mi.

Ponekad smo druge osobe ako smo na našem poslu pod zastavom “poslovnosti i profesionalnosti” dijelimo, sebe na dva dijela. Svede se sve na automatskog pilota i opet jedva čekamo vikend, praznike i godišnji da opet budemo svoji sa sobom.

Kako raditi posao sa srcem i biti sretan?
Šta ponijeti na posao?
Prije svega sa dobrom i iskrenom relacijom sa samim sobom i sa korištenjem svog mozga.
Biti specifičan i doživljavati sebe svjesno u svakom detalju. Biti specifičan znači biti za sebe jasan i znati zašto određeni posao radimo. Onda znamo sigurno šta u kojoj situaciji treba da radimo.


Dobar način kako da radimo  i da znamo da radimo posao sa srcem je odgovoriti sebi na slijedeća pitanja:

Jesam li  ja ili organizacija gdje ja radim vrijedna ?
Dajem li ja to što obećavam?
Jesam li ja ili moja organizacija dovoljno ljubazna?
Jesam li ja dovoljno ljubazna i otvorena u kontaktu sa drugima?
Može li moj posao biti još prijatniji?
Do kada želim raditi ovaj posao?

Jednu stvar ne zaboravimo. Svaki posao mora dati nekakav rezultat. Energija koju investiramo u posao bilo da radimo kao majka, domaćica, coach, frizerka, menadžer ili čistačica mora biti naplaćen.

Bogatstvo je višestrano.
Isplaćivanje ide dobrim djelom  kroz zahvalnost ispunjenost i zadovoljstvo.
Pošto živimo u kombinaciji materijalnog i duševnog i novac ima svoju visoku energiju.

Energija novca stoji između ideja, ideala i stvarnosti.

Moramo si svi omogućiti kruh na stolu koji ćemo s ljubavlju pojesti.A svaki čestit posao je vrijedan toga.Piše: Vanja Beukelman-Pavlović, lifecoach i kognitivni terapeut

Vanja je rođena u Tuzli, a živi već 20 godina u Holandiji. Majka je troje djece. U Holandiji radi kao lifecoach, (životni trener), te daje treninge i pomoć klijentima koji hoće nešto više da postignu u životu ili naprave radikalne promjene. Davala je časove bosanskog jezika, jer je po struci nastavnik, a trenutno vodi i radionice "balkanske kuhinje". Uživa u muzici i obožava da se druži te stiče nova poznanstva. Zanimljive su joj životne priče koje su joj neiscrpna inspiracija.

ZA VIŠE "životne mudrosti" od Vanje POSJETITE NJEN BLOGMogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari