Kako zdravom kritikom izgraditi ljubav prema sebi?Griješili ste, znam. Kako? Jer svi griješimo. I ono još važnije, gotovo svi sebe kritikujemo na ovaj ili onaj način za iste te učinjene greške. Ipak, velika je razlika između kritike i „kritike“.


Koliko puta vam se desilo da nakon učinjene greške sebe iskritikujete strože no što biste ikada kritikovali drugoga?
Nazivate li sebe životinjskim imenima?

Možda je krava vaš omiljeni epitet iako, niti hodate na četiri noge, niti mučete, niti preživate? Možda ste koza, ovca ili majmunče, iako nemate runo, rogove, niti čučite na drvetu sa bananom u šapi?
Ili vi možda pucate na intelekt ili, bolje rečeno, na odsustvo istog, pa kritikama upućujete na nedostojan IQ obraćajući se sebi sa idiote, moronu, budalo?

Znam da ponekad ove riječi i ovakav način kritike izgovarate bez posebnog razmišljanja o tome kakav uticaj imaju na vas. Međutim, svaka riječ je kreirana mišlju, a svaka misao određuje vaš život, jer će uticati na vaše ponašanje.

To naravno ne znači da ćete postati krava, majmun ili idiot, ali znači da će vam nakon stampeda kritika ramena „naglo“ splasnuti, glas će vam postati tiši, samopouzdanje će se sakriti u mišiju rupu, a ljubav prema sebi će vam biti mistična ezoterija kakvu ćete tražiti kao iglu u plastu sijena.

O ljubavi prema sebi sam često govorila i govoriću i dalje. Uistinu vjerujem da od stepena ljubavi prema sebi zavisi naš odnos prema nama samima, naš odnos prema drugima, ali i to sa kolikim žarom, voljom i spremnošću jurimo svoje snove.

Ipak, svako odsustvo samokritike ne znači da volite sebe neizmjerno. Upravo suprotno, zdrava, umjerena, promišljena i inteligentna samokritika podstaći će vas na rast i razvoj, dok će ljubav prema sebi biti logična posljedica.

Pa zašto onda sebe ne kritikujemo zdravo? Jer nas niko tome nikada nije naučio.
U videu koji slijedi doznaćete 3 brza i stvarno laka koraka da kritikujete sebe na zdrav i produktivan način.
Video će vas naučiti:


1. kako kritiku iskoristiti kao proces učenja;2. šta je to na šta trebate obratiti pažnju prilikom samoktirike;3. kako samokritikom podstaći bolje rezultate u budućnosti.


Nuspojava ovakvog načina samokritike je to da će neuspjesi odjednom nestati i možda vam se dogodi da ih po prvi put u životu uistinu sagledate kao lekcije.
Piše: Tijana ĆupTijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com

Instagram