Ove četiri stvari mogu vam spasiti brak!"Mi imamo najbolji predbračni ugovor na svetu. Zove se ljubav." - Džin Peret. 
Prije nego se upletemo u lanac pritužbi na našeg partnera, moramo se zapitati da li smo kod sebe izgradili one vrline koje želimo vidjeti u supružniku.

Žalite li se stalno na to što već godinama vaš supružnik ne može da prestane da konzumira cigarete (pri tome ga etiketirajući kao, „nedisciplinovan“), dok se vi već godinama borite sa tjelesnom težinom i „ne možete“ da izgubite višak kilograma, ili završite taj kurs engleskog jezika, koji već godinama sami sebi obećavate da ćete pohađati? 
Da li se žalite na vašeg supružnika da vam ne pomaže u održavanju kuće, pranju posuđa, kuhanju... dok se vi ne sjećate kada ste njemu pomogli da opere automobil ili da sredi svoj alat? Prije nego što sljedeći puta nešto prebacite „njemu“, razmislite da li se on već godinama žali na vas ili na neku vašu naviku ili nemarnost? Ukoliko želite da poboljšate svoj brak, trebate krenuti od sebe.
1 „Zlatni savjet“ za sreću u braku, koji preporučuje Džon Grej, stručnjak za bračno savjetovanje (autor besteselera „Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“), je da svakoga dana obratimo pažnju na pozitivne strane našeg partnera, na ono što kod njega volimo i cijenimo!

Kada muškarac zna da njegova supruga cijeni ono što on čini za nju i njihovu vezu, on će se uvijek truditi da joj pruži više“, napominje Grej.

Džozef Marfi, autor best-seller knjige "Moc Podsvijesti" predlaže „tri koraka“ za sretan brak:

2. Oprostite jedno drugome sve uvrede i zamjerke, prije nego što krenete na  spavanje.

3. Iskažite divljenje svome supružniku, svakoga dana.

4. Miran dom i sretan brak grade se na temeljima ljubavi, ljepote, harmonije, međusobnog poštovanja i vjere. Marfi-jevo zlatno pravilo za sretan brak je jednostavan-napišite u svoj dnevnik, ili na papirić, koji ćete uvjek nositi sa sobom:

Obećavam da ću gajiti ljubav i poštovanje prema (ime svog supružnika) svakoga dana svog života“.

Ovu rečenicu izgovorite (u sebi ili na glas) svakoga dana, a posebno u onim trenucima kada prolazite kroz „krizne trenutke“, u vašem odnosu sa supružnikom. Ove riječi uvijek će vas podsjećati na zavjet koji ste dali svom partneru i na ljubav koju prema njemu osjećate.

Instagram