Tajne velikih zavodnika (i zavodnica)Nesigurne osobe koje nemaju dovoljno samopouzdanja u sebe često koriste zavođenje kao formu samovalidacije, jer ih pažnja, pokloni, komplimenti, nečija emotivna privrženost… čini da se osjećaju vrijednima i poželjnima. No, budući da ova vrsta samouvjerenosti ne dolazi iznutra, već izvana, osoba ih mora dobijati stalno i u velikim količinama, da bi se osjećala vrijednom.


Osoba koja traži ovu formu samovalidacije učiniće SVE kako bi se drugoj osobi svidjela, jer je i sama pomisao na moguće odbijanje čini da se osjeća odbačeno i bezvrijedno. Ove osobe po pravilu su jako dobre u igri zavođenja, te će se koristiti svakom mogućom taktikom kako bi drugu osobu impresionirale. Da, impresionirale i opčinile, jer njima treba baš to: da im se neko divi, da ih neko drži na pijadestalu, gleda sa opčinjenošću, osjeća ludačku strast i slabost prema njima, jer tako oni dobijaju osjećaj sopstvene vrijednosti, koja im toliko manjka.

U igri zavođenja koristiće sve: od govora tijela, manipulativnih taktika, seksipila, do laži. Ove osoba može biti princ na bijelome konju, džentlmen, macho-man, djevojka iz susjedstva, fatalna zavodnica, intelektualka… što god osoba koju žele zavesti želi da ona to bude. Jednom riječju, ova osoba biće “savršena”.

Ova osoba pronicljivo će procijeniti ili osjetiti što je to što vi želite i trebate, maštate: I to će vam pružiti. S njom ćete se osjećati kao princeza iz bajke, kralj, filmska heroina, muskarčina… Opčiniće vas toliko da ćete u jednom trenutku pomisliti da ste upravo upoznali osobu svog života i da su vam se vaši najveći snovi i fantazije ostvarili. 

Reći će sve ono što želite da čujete (iako to može biti daleko od istine), biti osoba koju ste oduvjek željeli da upoznate, pretvarati se da voli iste stvari kao i vi, razmišlja kao vi, osjeća kao i vi… Učiniće da se osjećate posebno i gledaće vas i ophoditi se prema vama kao da ste vi najzanimljivija, najprivlačnija i najpoželjnija osoba na svijetu.

Ove osobe daće vam “savršeni” prvi spoj. No, to je često sve što ćete od njih i dobiti!
Možda ćete pomisliti da je sve što ovakvim osobama potrebno da se neko fatalno zaljubi u njih i da se s nekim skrase i da će im to uliti samopouzdanje koje im je potrebno. No, ove osobe ne trebaju ljubav, partnera, niti vezu. Ove osobe trebaju validaciju, osjećaj da su poželjne i da mogu “imati”, zavesti, opčiniti bilo koga. 

Onoga trenutka kada osjete i primijete da ste opčinjeni njima, zavedeni i da ih želite… oni će se “ohladiti” i nestati (da, nestati bez objašnjenja jer ne bi mogli podnijeti da ih razočarano gledate sa suzama u očima kada vam otvoreno kažu da oni vas ne žele). Oni žele samo da vas se sjećaju kako ste ih fascinirano i pozudno gledali kao da su oni najvrjednija osoba na svijetu. Kada su to dobili od vas, više im ne trebate.


Nerijetko se desi da se druga osoba nakon savršenog (ili nekoliko savršenih) spoja-ev-a zaljubi u njih “do ušiju”, a nakon što oni nestanu bez traga i objašnjenja, počne da ih zove, traži, šalje bezbroj SMS-poruka… ili ih pak na koljenima preklinje da se nastave viđati, dajući im pri tome još veći “vjetar u leđa”.

Ukoliko se druga osoba nakon intenzivnog perioda žalovanja za njima vrati svom partneru (kojega je zbog njih bila ostavila) ili se počne viđati s nekim drugim, onda se ON/A može ponovo “(po)javiti”, moleći za oprost, tražeci drugu šansu, izjavljivati “osjećanja” dok ta ista osoba ponovo ne padne na njihov šarm i pokaze da je spremna sve zaboraviti i svakoga ostaviti radi NJE/GA. Onda će ponovo nestati!

Ukoliko se ovakva osoba (ipak) odluči da s vama bude u vezi, onda će i “ljubavna” veza sama po sebi predstavljati za njih jednu formu validacije. Razlog za ulazak u vezu može biti i taj što su svi prijatelji ove osobe u “ozbiljnoj “ vezi, te se stoga ona osjeća da bi i ona trebala biti (kako ne bi bila manje vrijedna od drugih), no u tom slučaju, njen partner mora biti osoba koja će na neki način predstavljati “trofej” i koji će biti bolji “ulov” od onih s kojima se viđaju njezini prijatelji. Tako, ukoliko ste uspješni, bogati ili veoma atraktivni, ovakva osoba može biti u vezi s vama kako bi joj se drugi divili (“kakvog je samo frajera smotala”!).

No, ukoliko očekujete da vam ova osoba biti vjerna, u krivu ste! Naime, budući da je ovakva osoba željna validacije od drugih, onda joj nerijetko pažnja samo jedne osobe nije dovoljna. Čak i ako vam ta osoba neće “tjelesno” biti nevjerna, beskrupulozno će flertovati sa svakim potencijalnim “plijenom pažnje”. No, ovakva osoba može ići i do te mjere da se istovremeno viđa sa više osoba jer joj očajnički treba pažnja i divljenje, mnogo više nego emotivna privrženost i ljubav. 

Dobri su manipulatori i nećete ni sanjati da bi osoba koja vas tretira kao da ste joj sve na svijetu i pomislila na takvo što! Koristiće se svim lažima, trikovima i izgovorima, kako bi odagnali sve vaše sumnje o njihovoj vjernosti.

No, s druge strane, ove osobe su po pravilu vrlo posesivne i ljubomorne, iz razloga što one ne mogu da zamisle da bi oni mogli dobiti dovoljno pažnje od samo jedne osobe pa tu svoju osobinu projiciraju na partnera, optužujući ga da flertuje sa svakom osobom suprotnog pola koju je, ne daj Bože, pogledao! 

Drugi razlog njihove opsesivne ljubomore je taj što oni duboko u sebi sumnjaju u sebe i svoje kvalitete i toliko im manjka samopouzdanja i osjećaja sopstvene vrijednosti da ne vjeruju da su dobro dobre da bi svog partnera zadržale kraj sebe, te da će ih on/a prije ili kasnije napustiti, pa se očajnički trude “prevenirati” tu situaciju. 

Razlog broj tri je njihov konstantan strah da će, ako ih partner prevari, biti meta ogovaranja i sažaljenja prijateljima i poznanicima (“rogonja” ili “jadna ona”), što bi ubilo njihovo ionako (pre) nisko samopouzdanje.

Ovakve osobe po pravilu će imati “još nekoga”, bez ozbira u koliko “ozbiljnoj” i dugoj vezi bili, jer se očajnički plaše da će biti ostavljeni (što je razlog zašto se i teško odlučuju da se upuste u vezu, jer je najsigurniji način da ne budu ostavljeni taj da se uopće ni za koga i ne vežu). Ukoliko ih jednoga dana ostavite (nakon što se “probudili iz sna” i upoznali njihovu istinsku prirodu) onda će oni izvući “keca iz rukava” priznanjem da su se ionako cijelo vrijeme viđali s nekim drugim.
Ukoliko upoznate ovu osobu, posljednje što ćete pomisliti je da ovakvoj osobi manjka samopouzdanja i da je njen najveći strah da nije dovoljno dobra da bi bila voljena i prihvaćena. No, iza fasade neodoljivog šarma, gracioznosti, umijeća flertovanja, misterioznosti, seksipila, fatalne privlačnosti krije se upravo to: duboka nesigurnost u sebe i strah od napuštanja.

Najveća ironija je da se upravo taj njihov strah često i realizuje, ali ne zbog toga što nisu dovoljno dobri i vrijedni ljubavi, već zbog toga što njihovi partneri nakon nekog vremena uvide da su bili manipulirani, da oni nisu ono za što su se “prodavali”, da su cijelo vrijeme bili neiskreni prema njima, pa i nevjerni.

Koliko god željeli da ovakvim osobama damo do znanja da nam je stalo do njih i da ih ne bismo napustili ili prevarili one to, čak i da to svim svojim bićem žele, neće biti u stanju povjerovati. 

Oni duboko u sebi znaju da ne volite njih, vec imaginizioniranu sliku koju su vam projicirali o sebi, no neće nikada imati dovoljno hrabrosti i samouvjerenosti da vam pokažu ko su u stvari i koliko su ranjivi. S druge strane, zbog straha od odbijanja i napuštanja, neće se dovoljno ni emocionalno otvoriti da oni vas istinski zavole, kako bi jednoga dana mogli svoj ego “zaštititi”, u slučaju da se njihov najgori strah ostvari:

Nije me briga što me napuštaš, ionako te nisam te nikada ni volio/ljela!

Instagram