Kako se osloboditi uvjerenja da niste dovoljno dobri?


Uvjerenja su misli koje kreiraju naš život. Ukorijenjena duboko u nama i naslijeđena, najčešće, još u ranom djetinjstvu formirala su cjelokupan naš pogled na svijet kreirajući našu ličnu stvarnost.


I dok su neka uvjerenja poput „ne ubij“ ili „ne čini preljubu“ dobra i štite nas i od drugih i od nas samih, postoje i ona uvjerenja koja su negativna i ograničavaju nas da živimo divan, ispunjen i uspješan život. Jedno od najozloglašenijih i nažalost najčešćih koje ja susrećem u svojoj coaching praksi jeste uvjerenje „ja nisam dovoljno dobra“.

Često je nastalo tako što smo nekakvu lekciju koju su roditelji nastojali da nam prenesu naprosto pogrešno shvatili. Pa tako su mi poznati primjeri onih koje roditelji nikada nisu pohvalili za dobru ocjenu u školi, ili dobro obavljen domaći zadatak, ili besprijekorno pospremljenu sobu. I dok su roditelji mislili da se to podrazumijeva, mi smo zaključili da to znači da nismo dostigli roditeljska očekivanja, pa mora da nismo dovoljno dobri.

Poznati su mi i primjeri klijenata koje su roditelji isuviše kritikovali u želji da ih usmjere na pravi put, ali ta lekcija je bila protumačena na potpuno drugačiji način. 

Obično na način: „Mora da nisam dovoljno dobra kad me roditelji toliko kritikuju.

Interesantno je da ova uvjerenja mogu nastati i kasnije u već odraslom dobu. Primjer je klijentica koja je nailazila na neprestane kritike i neodobravanje nadređenog, do te mjere da je razvila uvjerenje da ona jednostavno nije dovoljno dobra.

Koji god uzrok bio, dobra vijest je da se ovo negativno uvjerenje može eliminisati. Klikom na video koji slijedi, saznaćete i kako.
U ovom videu ćete otkriti kako da otkrijete uzrok nastanka vašeg uvjerenja.

Naučićete i da negativna uvjerenja ne moraju biti vaša sudbina za do kraja života. Moguće je, ne samo eliminisati efekte ovog uvjerenja, nego ga i zamijeniti pozitivnim.

Na kraju, uvjerenja su ta koja nam kreiraju život. Nije li onda vrijeme da preuzmete kontrolu nad njima i učinite ih pozitivnima kako biste uskoro kreirali i pozitivniju stvarnost.

 Piše: Tijana ĆupTijana Ćup, kao certifikovani life coach i motivacioni mentor život je posvetila tome da pomogne drugima da prestanu sanjati i počnu živjeti svoj san. Poslije godina provedenih na rukovodećim funkcijama u različitim nevladinim organizacijama u kojima je zajedno sa saradnicima aktivno djelovala na podizanju svijesti i poboljšanju položaja društveno osjetljivih grupa, svoj karijerni put je preusmjerila na podršku pojedincima i grupama u sferi ličnog razvoja. Oduvijek je zaljubljenik u pogled na svijet kroz ružičaste naočale, danas pomaže drugima da uvide da to ne mora biti san i da uz adekvatnu podršku to postaje stvarnost. Iskrenu sreću i blagoslov je pronašla u tome što učestvuje u pozitivnim životnim promjenama svojih klijenata. Za više informacija kontaktirajte je na www.tijanacup.com

Instagram