Kako tkanine utječu na kožu?


Pored hrane koju unosimo u naše tijelo, kozmetike koje nanosimo na tijelo, općenito našeg načina života, za zdravu kožu neophodna je i odjeća sačinjena od prirodnih vlakana. 


Prirodne tkanine su najzdravije za našu kožu. Prirodni materijali imaju svoje prednosti ali i nedostatke, u poređenju s ostalim materijalima, njihova najveća prednost je što omogućavaju koži da diše, bolje apsorbiraju vlagu, reguliraju toplinu i imaju antibakterijska svojstva.
Neka sintetičke tkanine mogu dovesti do pretjeranog zagrijavanja ili hlađenja tijela. Razlog tome je ne omogućavanje koži da diše ili apsorbira tekućinu. Ovakve tkanine ne omogućavaju koži regulaciju topline stoga dovode do pojačanoj znojenja koje je pogodno za razvoj bakterija. Tkanine od celuloznih vlakana mogu se svrstati negdje između prirodnih i sintetičkih. Iako je baza prirodna, tvornički se dobivaju hemijskom ekstrakcijom iz tretirane celuloze. 

Alergijska reakcija na određene tkanine najčešće se javlja u obliku dermatitisa. Na koži se mogu pojaviti upale poput malih gnojnih prištića, crvenila, oteklina te svrbeža. Alergijska reakcija naše kože zapravo ne predstavlja reakciju na samu tkaninu, nego na hemijske supstane kojima je ta tkanina tretirana.

Najčešće korištene prirodne tkanine za izradu odjeće su pamuk, lan, vuna, ...
Tkanine koje ne preporučujemo zbog njihove toksičnosti:
  1. Poliestersko vlakno
  2. Akrilno vlakno  
  3. Umjetna svila (vještačka svila)
  4. Poliamidno vlakno ili najlon
  5. Acetatna (i triacetatna) vlakna

Svi navedeni ne prirodni materijali, koji se ne gužvaju, odbijaju moljce i sl. tretiraju se jakim supstancama u toku same proizvodnje, no nažalost one se zadržavaju na samoj tkanini. Pranje takvih odjevnih predmeta prije upotrebe neće u potpunosti otkloniti navdene hemikalije jer neke od njih postaju aktivne tek u dodiru sa znojem.

Naša preporuka jeste odjeća od prirodnih vlakana, jer ne kraju krajeva "Priroda nas nikad ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo." ( Jean - Jacques Rousseau).

 Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram