Zakon Privlačenja - Kako privlačimo u naš život ono čega se plašimo?

Dragi moji ,  bavite li se Zakonom Privlačenja?  Imate li već postignute rezultate?  Jeste li tačno osjetili o čemu se rad...


Dragi mojibavite li se Zakonom Privlačenja? Imate li već postignute rezultate? Jeste li tačno osjetili o čemu se radi kada govorimo o Zakonu Privlačenja? Ja se svjesno bavim Zakonom Privlačenja već par godina. Danas, kada gledam unazad na moj život uvijek sam se time i bavila. Danas, čak šta više, dajem i radionice na temu Zakona Privlačenja.


Ja sam svjesna sam da sam postigla dosta toga baš tim Zakonom privlačenja. Imali ste priliku pročitati i vidjeti o jednom mom rezultatu, knjiga “Život”. To je bio san koji sam radom na sebi uz Zakon Privlačenja postigla. Sve to mi je sada  kao “perpetuum mobile” - točak koji se jednom pokrene ne zaustavlja se više. Svaki dan iznova nešto novo. Divota!!!

Ja sam tačno osjetila i svaki put iznova učim, o čemu se radi u Zakonu privlačenja. Neću da vas plašim ili obeshrabrim. Želim samo da naglasim da taj zakon nije nimalo površan. U smislu što misliš dobit ćeš. Ako netko želi da se bavi Zakonom privlačenja to mora da bude i njegov pogled na život.

U tome slučaju mi nismo pasivni igrači koji slušaju interpretacije drugih i mislimo : 

Ja sada mislim pozitivno i jako mi je stalo da uspijem ili budem zdrav… i to je to".

Ne, mi smo glavni igrači i mi imamo glavnu ulogu, sa svim odgovornostima koje ima glavna uloga.

Zbog toga nam interpretacije zakona privlačenja mogu biti samo mali vodič u kom smjeru da se krećemo. I interpretacije svih vjerskih knjiga ne treba da pozivaju samo na pasivno prepuštanje, nego na aktivno učestvovanje u svom životu.

Moja djeca su pohađala osnovnu, a sada srednju hrišćansku školu. Najmlađa kčerka je imala 5 godina i bila je u drugom razredu (djeca ovdje pohađaju školu od 4 godine). Svako jutro prije početka nastave imaju vjeronauku.

I tako kada je njoj bilo 5 godina,  dođe ona kući i sva sretna mi kaže: 

Mama, mi ništa ne treba da brinemo. Ako nam se nešto ružno desi ili ako nas je strah ništa ne treba da radimo, samo trebamo da molimo i Bog će nam pomoći.”

Ne znam šta je, kako je i koju priču učiteljica to jutro interpretirala, ali je meni trebalo truda da joj objasnim da mi ne možemo tek tako “samo da čekamo” da nam Bog pomogne. Univerzum ili Bog ili Allah...  ne želi da mi budemo pasivni i samo čekamo, mislimo i molimo. Univerzum ili Bog ili Allah... želi aktivnog sudionika, partnera.Kada nešto jako želimo onda smo najviše ranjivi i bespomoćni i u tim momentima se otvaramo i prizivamo u pomoć naše molitve. Tražimo načine i interpretacije gdje osjetimo najviše utjehe. Naravno da je ovo pozitivno.

Ali na ovaj način iza naših želja stoji u najvećoj mjeri strah. Strah od neuspjeha, strah od toga šta će drugi reci, strah od toga da li smo baš napravili dobar korak, strah od bolesti i da ne nabrajam dalje. 

Ako u našim željama postoje ovi strahovi, možemo da se posvećujemo najboljim i najuvjerivljivijim teorijama, interpretacijama i da na kraju ipak ne dobijemo rezultat onoga što smo željeli, nego rezultat onoga čega smo se plašili.

Tačno je i to da što neke teorije kažu da strah može do neke mjere biti i motivacijski faktor. Tada nas on potiče na promjene. Ali ne smijemo dozvoliti sebi da nas dalje vodi strah, jer u tom slučaju strah uvijek pobjeđuje. A rezultat toga su naša razočarenja. Ako se prepustimo grčevito, u želji da uspijemo, našem strahu on nas parališe, zatvara u nas same.

On je jednom riječju najmoćniji mehanizam u našem mozgu.

Često nam se desi situacija da kažemo sami sebi:

 ”Činim sve da privučem pozitivno, a opet ne vidim neki značajan pomak.!

Zašto je to tako? Zato što, ako živimo u strahu on nam postaje opsesija. Onda nam je fokus na strah, a ne na uspjeh. Zato što se bojimo neuspjeha umjesto da imamo želju za uspjehom. 

Kako promijeniti fokus? Po Zakonu Privlačenja sve što radimo moramo da radimo zato što to želimo iz dubine našeg srca. Tada nam je energija i signali koje šaljemo i dobivamo nazad, sasvim drugačija, pozitivna.Zato želim da vam naglasim koliko je bitno u Zakonu Privlačenja i u svim molitvama da se oslobodimo od straha. Želim vas motivirati da uživate u onome što želite, a ne u onome što ne želite.

Univerzum ili Bog ili Allah, ili neka viša energija, kako god da ga zovemo, nam tačno šalje ono što mu mi šaljemo kao upit.   Zato, oslobodimo se straha! Napunimo se povjerenjem u sebe, svoje zelje i svoj trud. Napunimo se vjerom, da sve što smo srcem uradili, uvijek ima dobar ishod! Ako ovaj perpetumobile uspijemo da pokrenemo, onda sigurno živimo životom po Zakonu Privlačenja. Životom bez straha!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.