Četvrta kuća u natalnoj karti - Dom, majka i porodični odnosi

09:42Uz mnogo drugih pokazatelja, četvrto polje natala ukazuje na naš odnos prema brižnijem roditelju, uglavnom majci. Oslikava naš dom, porodicu, poreklo, odnos prema narodu odnosno državi u kojoj smo rođeni. Genetika, preci, nasleđe, sve je upakovano u simbolici ovog dela našeg natala. Simbol je početka ali i samog kraja našeg života. 
Ovde je zapis najranijeg detinjstva, druge polovine života kao i slika samog grobnog mesta. Početak i kraj.  Loše položene planete ovde govoriće o neskladu u porodičnim odnosima, sukobima sa majkom (roditeljem koji je bio dominantniji u detinjstvu), hroničnim problemima u vezi prostora u kome živimo, haotičnim geografskim dešavanjima.

Sledi prikaz četvrtog polja kroz znake zodijaka. Svako tumačenje je opšteg karaktera jer se celina dobija kombinacijom čitavog niza simbola.

Ovan – Majka stroga, impulsivna, gotovo vojnički orijentisanog duha i ponašanja. Svađe i sukobi u kući stalni kako u primarnoj porodici tako i u domu koji osoba stvara osim ukoliko energija ne krene drugačijim tokom kao što je recimo, građenje i često renoviranje ili se kuća smešta blizu sportskog terena, kasarne ili teretane (prostori u simbolici ovog znaka).

Bik – Kuća okružena zelenilom, često sa baštom u kojoj se uživa. Dom pun sklada, mira i u kome često svira muzika, uglavnom narodna. Odnos sa majkom je dobar i pun uzajamnog podržavanja. Majci je važno da se dete što pre osamostali i da počne da privređuje. Stalno je zabrinuta za ishranu i novčano stanje svog deteta. Preci imućni, vredni, možda čak i zemljoposednici, ali u svakom slučaju genetska nit u vidu velike želje za radom i zaradom se prenosi sa kolena na koleno.

Blizanci – Potreba da se poseduje dupla nekretnina ili da se ista deli sa bratom ili sestrom. Majka je mladolika i komunikativna. Puno je knjiga u kući i prva asocijacija na porodični dom je skladna komunikacija svih ukućana. Moguće je da je kuća pored škole, igrališta, parkinga, garaže  ili obdaništa.

Rak – Vezanost za majku, dom, porodicu, ali i državu i uopšte osećaj pripadnosti svom narodu je ponekad previše naglašen.  Težnja da se dom stvori blizu neke vode, jezera ili makar bazena. Fontana u kući nije samo estetski detalj već bitan centar harmonije i spokoja. Ako je vladar polja loše postavljen onda su moguće poplave u kući, stalno kapljanje vode, prokišnjavanje, vlaga koja nadire i koju je teško sanirati.

Lav – Kuća na brdu, u centru grada ili blizu neke važne državne ustanove. Majka kao šefica, izraženo autoritativna ili je to pak slika oca koji je brižan, majčinski orijentisan ka detetu. U kući je puno svetla, veliki prozori pa čak i zidovi u staklu jer je potreba da se samo sunce useli u dom. Nameštaj je ekstravagantan, a osećaj ponosa kad se govori o prostoru življena primetno naglašen.

Devica – Mali, ali izuzetno čist i uredan stambeni prostor. Majka je večito zabrinuta, previše brižna ili hronično bolesna. Kuća je uglavnom blizu pijace, tržnog centra, apoteke ili doma zdravlja. Ukućani su pažljivi i brižni, a opšta atmosfera je po malo sterilna jer sve, svaka stvar i sitnica moraju da budu na svom mestu. Lekova i čajeva nikad dosta pa su zalihe česta pojava u ovim domovima. Često je ovo slika osobe koja je podstanar.

Vaga – Mirno i harmonično detinjstvo. Odnos sa majkom dobar i pun poštovanja. U kući je puno lepih, umetničkih stvari i predmeta. Ne retko, u genetici postoji bar jedan značajniji umetnički talenat. Do sopstvenog krova nad glavom kroz brak ili neki drugi ugovorni proces. U okruženju i državi kao da su svi političari.

Škorpija – Česte selidbe, svađe i problemi u kući. Problematično i teško detinjstvo. Problemi da se dođe do sopstvenog doma ili se isti nasleđuje, a moguće i da se do istog dolazi uz kredit. Povrede u kući koja je uglavnom blizu neke reke, groblja ili močvare. Podzemne vode ispod kuće narušavaju zdravlje.

Strelac – Kuća u inostranstvu ili je velika, u diplomatskom delu grada, blizu ambasada ili fakulteta. Porodica je bogata i često su makar neki delovi familije u inostranstvu. Sreća i blagostanje, posebno u detinjstvu. Roditelji su široko obrazovani i često putuju.

Jarac – Stara kuća, mali i hladan prostor. Odnosi u porodici zahlađeni, bez emocija. Majka je imala težak život i nije bila sposobna da detetu pruži veći kapacitet emocija i ljubavi. Majčinstvo kao dužnost. Kuća je na planini ili u delu grada gde je pretežno staro stanovništvo. Smrt u dubokoj starosti.

Vodolija – Majka je čudna, neobična, ali inteligentna osoba. Prijateljski odnos sa njom. Stan u novoj gradnji ili u zgradi, ali na višljim spratovima. Neobično uređen stan sa najnovijim tehničkim uređajima. Moguć život sa prijateljima.

Ribe – Kuća je uglavnom pored vode, mora, bolnice, zatvora ili benzinske pumpe. Konfuzija u kući i porodičnim odnosima. Neke tajne u vezi porekla ili čak nepoznavanje jednog od roditelja. Jedan od roditelja je bolestan ili zavisnik od lekova, pića, cigareta, opijata. Ukućani su duboko religiozni ili umetnički obdareni. Ikone, slike, sveće i cveće su bitni detalji u ovakvim prostorima. Usamljenost pred kraj života.   

Piše: Silvana Đorđević

Rođena  1971. a u  svetu astrologije od devedestih godina, sada već prošlog veka. Tek nakon završene edukacije kod dvojice naših najpoznatijih astrologa Nikole Stojanovića i Predraga Petkovića, počinjem da svoje znanje koristim ne samo za sebe već i za sve one koji su na svom putu samospoznaje negde zastali i upitani za smer svog života pogledali u mom pravcu. U svom tumačenju sveta i sudbine koristim fuziju različitih pogleda iz astrološkog ugla. Vođena mudrošću da ne treba slepo verovati ničemu što nije u skladu sa sopstvenim zdravim razumom, smatram da ovu viševekovnu mudrost ne treba koristiti na sebičan način, upravljajući drugima na osnovu informacija o njihovoj prirodi već samo i isključivo radi razvoja sopstvenih kapaciteta uz stalan napor da se usavršavamo kao duše koje prolaze kroz iskustvo ljudskog života. 

Zašto smo ovde gde jesmo i koje lekcije su za nas važne? Na čemu treba raditi a šta jednostavno prepustiti višoj volji? Mnogo je pitanja i isto toliko odgovora. Astrologija pruža esenciju mudrosti a hoćemo li je mi iskoristiti i na koji način zavisi od naše slobodne volje. Da li ćemo svoj život voditi ili biti vođeni sopstvenim nesvesnim impulsima, na nama je da odlučimo a tada sve postaje lakše jer definisati cilj i sredstvo je već stepenik više na putu našeg duhovnog buđenja.  Za sve astrološke usluge i dodatne informacije Silvana je na raspolaganju na web-stranici www.zvezdenadlanu.rs i facebook-straniciKontakt e-mail: zvezdenadlanu@gmail.com

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, filozofije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoteraputu.