Šta vidite kada se pogledate u ogledalu?Pre nekoliko meseci bila sam na promotivnom tretmanu lica. Čistili su mi kožu preparatima njihove kozmetičke kuće. Naravno, cilj besplatnog tretmana je da vam prodaju svoju kozmetiku koja je za naše standarde skupa. Razgovor sa devojkom koja sprovodi tretman i ima zadatak da mi proda proizvod ide otprilike ovako...


Ona: „Pogledajte se u ogledalo. Šta Vam se ne dopada na Vašem licu? Šta biste promenili?“

Ja: „Pa volela bih da nemam podočnjake, ali oni su neizbežni jer imam malu bebu i mesecima već ne spavam dovoljno. Kada ona bude malo porasla i podočnjaci će nestati.“Ona: „A ove borice sitne oko očiju?“

Ja: „Hm... Nisam ni primetila da ih imam.

Ona: „Ni ten Vam nije apsolutno ujednačen.

Ja: „Ja ne znam nikoga kome je prirodno ten apsolutno ujednačen.“

Ona: „A ove bore smejalice? Ove što nastaju kada se smejemo.

Ja: „Hahaha 😁 Ali ja volim da se smejem i bore smejalice su mi skroz ok.“

Da ne dužim, ona je bila krajnje uporna da mi objasni da je moje lice u katastrofalnom stanju i da mi je njihov proizvod neophodan! Ja sam na to imala napade smeha, jer mi je bilo neverovatno kako bez bilo kakve zadrške pokušava da me ubedi da treba da budem nezadovoljna svojim izgledom.

Na ovome počiva sva prodaja. Nešto ćete kupiti ako procenjujete da vam je potrebno, vrlo jednostavno. Ali koliko je, čini mi se, postalo imperativ da izgledamo savršeno, zaista je tužno. Prvo zato što je to nerealno, drugo što (po mom mišljenju) ne bi ni trebalo da bude od nekog naročitog značaja... Ipak, tako je kako. Pitanje je, šta je to u (pod)svesti ljudi, što omogućava prodavcima da ih tako lako ubede da su puni nedostataka koje treba ispraviti?

-

Ovo je svakako pitanje sa kompleksnim odgovorom i ima tu puno faktora, ali ja bih se osvrnula na jedan meni trenutno posebno interesantan – samokritičnost.

Ljudi su toliko strogi prema sebi, imaju velike zahteve pred sobom. Uče da se fokusiraju na ono „loše“ kod sebe, a kvalitete i uspehe često previđaju ili ih zanemaruju kao nešto što se podrazumeva. 

Zato sam želela da napišem jedan mali podsetnik – volite sebe, negujte sebe, čestitajte sebi na svim malim i velikim uspesima, primećujte sve ono dobro i lepo kod sebe, pozovite i druge ljude da vam kažu nešto lepo, da vas na taj način poneguju. Ovo poslednje ljudima naročite teško pada i deluje nekako besmisleno, jer ako smo od nekoga tražili pohvalu pa je dobili, ona gubi na značaju jer smo je tražili. Zapravo to je nešto najnormalnije i najprirodnije. 

Da su zatražena pohvala i ona koju ste dobili bez da ste je tražili jednako dobre, možemo razumeti i kao primer sa čašom vode – da li vam manje utoli žeđ čaša vode koju ste nekoga zamolili da vam da, od one koju ste dobili jer se domaćin sam setio da vas njome ponudi i posluži? Čini mi se da jednako zadovolje našu potrebu za vodom obe čaše. To isto važi i za pohvale, kada ste ih „žedni“ ok je da ih tražite, mesto da čekate da se neko seti da vas samoinicijativno posluži.

A koliko je to u ljudskoj prirodi, vidi se iz ponašanja dece. Moja ćerkica koja ima samo godinu dana naučila je da joj uvek tapšemo i kažemo bravo kada uradi nešto novo, lepo ili kako već. Onda je počela da traži od nas (pljeskajući ručicama) da joj tapšemo kada je sama zadovoljna nečim što je uradila, a mi to prevideli da pohvalimo.


Tapšite sebi, tražite pohvale kada ih želite i gledajte se u ogledalo sa idejom da zadovoljno vidite sve ono lepo što prepoznajete na sebi i u sebi. Kritike i zahtevi u današnje vreme lako dolaze sa svih strana, a sa pohvalama smo nekako škrti. Ne štedite lepe reči ni za sebe ni za ljude oko sebe, to je ono što nam hrani dušu i veseli dete u nama...


Piše: Ivana Milosavljevic
Ivana Milosavljević, diplomirani psiholog sa višegodišnjim iskustvom u oblasti psihološkog savetovanja i vođenja psihološko - edukativnih radionica. 

Kontakt putem koga je moguće zakazati psihološko savetovanje je e-mail adresa milosavljevic.psiholog@gmail.com i telefon 063/74-26-130. 

Više o autoru teksta i aktivnostima koje organizuje možete pročitati na www.radnasebi.wordpress.com

Instagram