Kako se osloboditi limitirajućeg uvjerenja da nešto ne zaslužujemo?

Svi smo se našli barem jednom u situaciji kada smo rekli sljedeće: “ Mislim da nije dobro to što mi se dogodilo i smatram da to ne zaslužujem.”


Ha….i što smo s time činili? 

Ako ste nakon toga krenuli u potragu onoga što”zaslužujete” super, ali znam iz vlastitog iskustva, jer sam sama prošla takve trenutke, da ste vjerojatno ostali u borbi protiv toga što “ne zaslužujete” i da se ista situacija ubrzo ponovila, samo u drugom pakiranju.
Znam i da ste potražili savjet kako se nositi s time, ali vam nijedan savjet nije pomogao, jer ste već prethodno definirali mišljenje od kojeg ne želite odstupiti. A, ono kaže: “Ja to ne zaslužujem i točka”.  

Vrlo bolan trenutak na mojem  životnom putu dogodio se kada mi je osoba do čijeg mišljenja jako držim na takvu moju izjavu rekla sljedeće: “ Naravno da zaslužuješ to što se dogodilo, kad si sama stvorila uvjerenje da nešto zaslužuješ, a nešto ne zaslužuješ kako ne bi prihvatila odgovornost za događaje u životu. Pa one ugodne događaje zaslužuješ , a one manje ugodne ne zaslužuješ. Istina je da ništa niti zaslužuješ niti ne zaslužuješ, nego si samo  odgovorna za stvaranje situacija u životu. “ I olala… nema krivca nigdje vani, moram sagledati što se iznutra dogodilo.

Kako sam već tada napunila kvantum razočaranja u obliku “ Ja to ne zaslužujem” rekla sam sebi:" Sad je dosta, ovo mi se više neće ponavljati". To je ujedno bio i prvi korak,  odustati od iskustva takvog gorkog okusa i prihvatiti odgovornost za to iskustvo. Tek tada sam bila spremna, bez prosuđivanja s otvorenim umom, pokušati shvatiti  Zašto?  

Nas ne plaši naša tama, nas plaši svjetlost u nama. Ne bojimo se hladnoće, bojimo se manjka topline.   Povjerovali smo da su suprotne strane vrijednosti istinite, a one su samo ego iluzija. Tako smo povjerovali da postoji mrak, da postoji hladnoća, pa smo povjerovali i da nemamo dovoljno ljubavi i u svemu funkcioniramo podijeljeno. Ne znamo je li dobro odvažiti se i krenuti u novi posao ili ipak nije.  Imamo li snage započeti novi život ili ipak ne. Stalno smo u dualnosti.

Time smo stvorili obrambeni mehanizam kojim izbjegavamo bol što Sebe ne izražavamo slobodno, u količini kojoj i kada želimo  (pod izražavanjem Sebe mislim na ostvarivanje svoje stvaralačke moći i svojeg potencijala koji leži u nama).Obrambeni mehanizam smo raširili na svim poljima, pa ćemo se boriti protiv tame, protiv hladnoće i protiv rata. ZAŠTO? Tako nam je lakše prikriti ego uvjerenje da ne zaslužujemo biti to što jesmo, da ne zaslužujemo imati što želimo, da ne zaslužujemo raditi što želimo i s kime želimo…..jednom riječju da ne zaslužujemo izražavati Sebe.  Svjesno negiramo svoju istinsku prirodu, a u sebi smo i svjesni te negacije.  Dokaz tomu su naše čežnje koje dolaze duboko iz nas samih. Znamo da su samo naše, da ne pripadaju vanjskom svijetu, i upravo takve neostvarene čežnje nas bole. 

Zato ćemo i reći da ne zaslužujemo jer znamo da ne zaslužujemo vjerovati da je naša prava Istina ego svijest koja nam brani slobodno Izražavati Sebe na svim poljima. Naša prava Istina kaže da: “Ljudsko biće sve već ima, sve može i sve zna. Neka stvara, doživljuje, proširuje Sebe i svoje vrijednosti.” 

Svaki put kada se želimo približiti Sebi i svojim čežnjama, u tome nas spriječi strah, koji uredno obavlja svoj zadatak.  Strah aktivira uvjerenje: “ Ne zaslužujem biti i činiti ono što mi srce želi”. To je bolno i zato imamo obrambeni mehanizam koji kaže” Ja zaslužujem više bolje i jače, ne zaslužujem ovo” i time izbjegavamo strah od ego uvjerenja da ne zaslužujemo, a bol zbog toga anesteziramo. Tako se međusobno i tješimo, pa ćemo osobi potvrditi da stvarno to nitko ne zaslužuje i da to što se događa zbilja nije uredu. Ali ćemo isto tako kada nam netko sugerira da mi to zaslužujemo, u ozračju sugestije koja će aktivirati opet ego uvjerenje, kupiti kremicu za lice, iako je ne trebamo i imamo doma već par komada. 

Rješenje se nalazi u znanju da uvjerenja Zaslužujem/Ne Zaslužujem pripadaju iluziji koja nas odvaja od  naše Istine. 

Isto tako to je proces spoznaje Sebe koji svi prolazimo i samo je pitanje kada će se napuniti kvantum iskustava da odustanemo od takvog uvjerenja koje nas blokira u izražavanju Sebe. 

Svaki put kad pomislite da nešto ne zaslužujete na pragu ste da otkrijete svoju najdublju moć. Nemojte se zadovoljiti s idejom da ne zaslužujete i boriti se protv toga, nego idite dublje i istražite Tko je to tko živi u vama i tko je stvorio takvu situaciju. 


Piše: Ivana Debelić

Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com

Instagram