Feng shui savjeti kako da uživamo u životu svakoga dana

Dragi moji, u  zadnja dva teksta sam vam pisala o Feng Shui i moći energija u nama i oko nas.  O tome kako da si svoj prosto...
Dragi moji,u zadnja dva teksta sam vam pisala o Feng Shui i moći energija u nama i oko nas. O tome kako da si svoj prostor gdje najviše vremena provodite napunite dobrom energijom. 

Ako ste bar nešto od mojih prijedloga uradili, vjerujem da ste osjetili promjene na bolje ili da ste se bar na momenat posvetili sebi i uživali.
Ako se posvećujemo uživanju i sebi Feng Shui je skoro neizbježan u našim životima.
Može li se svaki dan uživati?
Može ali morate znati kako.
Nemojte misliti da sam ja sada pokupila svu pamet na svijetu, pa vama pišem. 
Ne, ja samo sve što sama doživljavam i s čim se sama susrećem i čime se bavim, želim da podjelim sa vama, jer znam da smo svi isti i da nas raduju i muče iste stvari. A moja životna deviza je da je bitno djeliti svoju priču.

Šta mislite uživam li ja svaki dan?
Ne, ja se trudim svog dana naći vremena da uživam.

Vrijeme je najdragocjeniji  poklon koji u ovom  sadašnjem životu imamo! 
Ipak svi se na svoj način borimo sa svojim vremenom. 
Jedna osoba mi se  zadnji puta žalila pa mi reče:” Nemam vremena ni za što. Imam posao, idem na sport, vodim djecu na njihove sportove i hobije, družim se sa prijateljima. Ipak nekako sam sama sebi tjesna, kile mi ne spadaju i pored sportanja… U međuvremenu zaključuje da je došlo  vrijeme kada nama vlada stres.”

Razlog zašto su ljudi sve više pod stresom i nezadovoljni, je da žele u što kraćem roku previše. Tako da je “nemam vremena sindrom” zahvatio sve krajeve.

Izaći na kraj sa svojim vremenom ne traži puno, samo da se naučimo povremeno koristiti  kratku riječ “NE”, a za to nam treba disciplina.
Reći “NE” zvuči možda negativno.
Ali reći “JA” za nešto drugo je jako pozitivno.
Ako sam ja na primjer odlučila nešto da uradim, a istovremeno me pozvala prijateljica ili mi se neko najavio iznenada, automatski biram izlazak sa prijateljicom i druženje. Sigurno to većina radi. Naravno da nam je draže druženje i izlasci nego neke ozbiljnije obaveze.
Ali ako često pustimo da nas povede emocija i ostavimo posao ili obavezu za poslije na taj način kreiramo pritisak u sebi i dolazi do stresa.
Najsmješnije je da u Feng Shui stres uopšte ne postoji. 
Mi smo ga sami kreirali i on je samo u nama kao neki glas koji nas proganja.
Ako smo svjesni ovoga,onda nam je jasno da mi sami sebi kreiramo vrijeme i da mi možemo utjecati na energije u nama i oko nas. 
Mi određujemo šta su naši izbori i prioriteti. 
Zato je po Feng Shui samodisciplina jedini put ka ličnom miru, slobodi i svom vremenu.
A disciplina je pokazana u Feng Shui kao naljepša harmonija prirode i nas u našim životima.

Feng Shui nas uči da je sve energija. 
Sve ima određenu frekfenciju, pa tako i naš mozak. Ako sam ja mirna i zadovoljna moj mozak vibrira i ima nizu frekfenciju, nego kada sam uznemirena ili pod pritiskom. 
Jeste ili imali priliku doživjeti kada vam je gužva da vam se čini kao da onda vrijeme brze prolazi. 
To vrijeme je u principu isto samo naš mozak pod pritiskom ima takvu frekfenciju i talase da nam se čini da nam vrijeme pobježe. 
Od toga i naše disanje postaje užurbanije.
Zato su vježbe disanja i meditacije idealne u borbi protiv pritiska koje dobijemo od osjećaja da nam vrijeme bježi.
Razlog zašto vam ovo pišem je da vam pokažem ili da vam prenesem, kako da svoju svakodnevnicu sebi olakšate i napravite ljepšom na jako jednostavan način.
Ne moram da vas uputim da se popnete negdje na brdo, da tu vrištite  iz sve snage  i da se tako rasteretite i osjetite sebe. 
Ne morate ni da putujete u daleke zemlje da bi sebe našli i sebi  pomogli.
Ne, ne morate nigdje ići. 
Ja vas želim kroz ovu filozofiju Feng Shui uputiti na vašu neposrednu blizinu.
Mi se svi trenutno nalazimo u jednoj “zdravstvenoj krizi”i jedini izlaz je tražiti vrijeme za sebe i usklađivati energije u sebi i oko sebe.

Uzeti odmor i otići od svega i sviju na par dana nije ništa loše, ali je to kratkoga vijeka. Kada se ponovo vratimo u svoju svakodnevnicu onda polako počinje sve isto kao i prije godišnjeg. 

Po filozofiji Feng Shui je namjera da svaki dan uživamo i to je moguće ako to znamo.

Po  mudrostima Feng Shui, čovjek može doživjeti sreću, ako slijedi put prema sebi.

To postići je u ovom vremenu pravi izazov, gdje je uspjeh i novac jako važan. 

Zato život možemo uporediti sa radom u vrtu.
Je li vam draži vrt u kome ćete više i više sijati. I sve će rasti i tražiti više vremena, više ulaganja i truda. A imat ćete sve manje uvida šta sve uzgajate. 
Ili ćete izabrati manji vrt koji možete lako održavati i koji će vam davati dovoljno plodova za živjeti. A vi ćete uz to imati više vremena da budete svega toga svjesni kao i da dalje radite ono što vas usrećuje.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.