Nauka otkriva: Kakvu ženu muskarci žele?

U prošlom članku obećali smo se zabaviti temom muških preferecija pri odabiru partnerice. Muškarci imaju znatno veći reproduktivni k...U prošlom članku obećali smo se zabaviti temom muških preferecija pri odabiru partnerice. Muškarci imaju znatno veći reproduktivni kapacitet od žena. To znači da se oni mogu imati daleko više djece tijekom života nego što to može žena, ali na način da ulazi u veliki broj kratkotrajnih veza sa što većim brojem žena. 
Takvim ponašanjem muškarac može prenijeti puno više gena na iduću generaciju nego dugotrajnom vezom s jednom ženom. No, i muškarci, baš poput žena imaju određene adaptivne prednosti iz dugotrajnih veza i brakova. 

Kako smo vidjeli u prošlom članku, ženama su važni signali koji su znak vezanosti. Ako ih muškarac ne pokazuje, teško će privući pažnju žene, a još teže ostvariti s njom intimnu vezu. Kratkotrajna odnosno jednokratna pažnja ukazana ženi nije njen prioritet. 

Prednost dugotrajne veze za muškarca je i povećanje kvaliteta žene kojoj on može privući pažnju. Muškarac koji je spreman ulagati resurse u ženu i djecu privlačniji je ženama od onog koji to nije. To dovodi do toga da ima daleko veći izbor i u mogućnosti je odabrati ženu koja ima više kvaliteta (koje su važne nekom konkretnom muškarcu), tj. koja mu se više sviđa.

Vrlo važna prednost dugotrajne veze je veća vjerojatnost da će upravo on biti biološki otac djece. Muškarac koji je u dugotrajnoj vezi i braku ima kontinuirano, gotovo ekskluzivno pravo intimnih odnosa sa ženom s kojom je u vezi ili braku. To znatno povećava sigurnost u očinstvo.
Iduća prednost braka je povećanje vjerojatnosti preživljavanja potomstva. Djeca bez dugoročnog ulaganja oba roditelja u prošlosti su češće umirala, a i danas smo svjedoci brojnih prednosti koje uživaju djeca s oba roditelja. Te prednosti su još uvijek stvar preživljavanja. Djeca s oba roditelja imaju veće mogućnosti za školovanje, dobivaju više pažnje i potpore od roditelja od ranog djetinjstva, u prosjeku su to djeca čija majka ima bolje mentalno zdravlje itd. Dakle, startna pozicija djece s obadva roditelja je, generalno govoreći, bolja za preživljavanje i kvalitetniji život od djece s jednim roditeljem. 
Jasno je da i muškarci imaju korist od dugoročne vezanosti za jednu ženu. No, da bi se muškarac uopće reproducirao, mora odabrati ženu koja je sposobna imati djecu. Naravno, ta karakteristika se ne može opaziti direktno, pa se prirodna pobrinula da se kod muškaraca razviju preferencije prema karakteristikama koje su povezane sa plodnošću. 
Arheološki nalazi pokazali su da su muškarci još u špiljama imali preferencije prema kvalitetama koje ukazuju na plodnost. Pronađene su figure žena koje imaju izražena ženska spolna obilježja, ali i figure koje su u visokom stupnju trudnoće. 

Neki od najvažnijih znakova plodnosti su dob i zdravlje. Muškarci su tijekom cijele odrasle dobi okrenuti ženama koje su u svojoj najplodnijoj životnoj dobi (dvadesete godine). 

Mladost je važan znak ženine plodnosti. Ta preferencija je prisutna u svim istraživanim kulturama, a pokazano je i da muškarci u prosjeku preferiraju žene koje su od njih mlađe 2,5 godine. Naravno, poznato je da poželjna razlika u godinama ovisi i o dobi muškarca. Muškarci u dvadesetima i tridesetima preferiraju žene koje su u dvadesetima, dok pedesetogodišnjaci preferiraju žene koje su u tridesetima i četrdesetima (mada znamo da nemaju ništa ni protiv dvadesetogodišnjakinja!) Tinejdžeri preferiraju žene koje su nešto starije od njih, uz pretpostavku da je uzrok tome opet veća reproduktivna vrijednost žene koja je starija od njih nego tinejdžerice.

Fizički izgled također govori o ženinoj plodnosti. Sklonosti muškaraca određenim karakteristikama kod žena oblikovani su milijunima godina ljudske evolucije, pa je i ljepota zapravo adaptacija. Karakteristike žene koje daju dojam mladosti i zdravlja, ujedno su i pokazatelj plodnosti. Neke od karakteristika su glatka, neoštećena koža i usne, sjajna kosa, jasan i bistar pogled, adekvatna distribucija tjelesne masnoće, vitalnost, dobra mišićna napetost

To su karakteristike koje žene oduvijek žele postići. Štoviše, žene ulažu ogromne količine novaca da bi održavale mladost i ljepotu. Danas svjedočimo i trendu plastičnih operacija, umjetnih trepavica, sredstava za mršavljenje i uvijek novih hit-dijeta. Ako idemo dalje, ljepota je toliko važna da su i kamere na našim pametnim telefonima podešene da vizualno izglade kožu, smanje bore, uklone podočnjake i proljepšaju oči! 

Kako žene, tako i muškarci privlačnijima smatraju lica i tijela koja su simetrična. Simetrija lica i tijela pokazatelj su zdravlja jer asimetriju uzrokuju brojni okolinski stresori, između ostalog i patogeni, pa simetrija zapravo pokazuje otpornost organizma i zdravlje. 

Tijekom povijesti mijenjali su se trendovi debljine, ali ono što je ostalo isto je distribucija tjelesne masnoće koja se izražava kao omjer struka i bokova. Preferencija prema određenom omjeru struka i bokova je univerzalna među kulturana i povijesnim razdobljima. Prije puberteta, omjer struka i bokova sličan je kod dječaka i djevojčica i kreće se od 0,85 do 0,95. Nakon puberteta, žene imaju puno niži omjer struka i bokova od muškaraca. Zdrava, reproduktivno sposobna žena ima omjer između 0,67 i 0,80, a zdravi muškarci od 0,85 do 0,95. (Naravno, to ne znači da žene s omjerom 0,90 ne mogu roditi ili da se sve žene savršenog omjera mogu reproducirati. Govorimo o prosječnim ženama i muškarcima, ne iznimkama. Također, idealno raspoređene masnoće nisu jedini preduvjet plodnosti.) Omjer struka i bokova pokazao se kao važan faktor pri procjeni fizičke privlačnosti žena. Muškarcima se i kod debelih i kod mršavih žena više sviđaju one koje imaju niži omjer struka i bokova (tj. veću razliku između struka i bokova). Najprivlačnijim ženama procjenjuju one s omjerom 0,70 (omjer struka / omjer bokova) Što je obujam struka sličniji obujmu bokova, privlačnost se smanjuje.

Zapravo, ovaj omjer dobro odražavan i zdravstveni i reproduktivni status žene. Žene s omjerom nižim od 0,85 lakše ostaju trudne, dok su one s višim omjerom sklonije oboljenjima poput hipertenzije, moždanog udara, bolesti srca, karcinoma janika i dojke, dijabetesa itd. 

Kada govorimo o odabiru partnerice da dugotrajnu vezu ili brak, muškarci imaju različite sklonosti i preferencije, no u prosjeku znatno češće biraju ženu koja nema bogato seksualno iskustvo i koja ne pokazuje u velikoj mjeri da je dostupna i otvorena za takvu opciju. Za razliku od toga, muškarci pri odabiru partnerice za kratkotrajnu vezu skloniji su odabiru žena koje pokazuju veću dostupnost ili imaju bogatije iskustvo s drugim muškarcima jer to govori da će lakše doći do intimnih odnosa. 

Ulaskom u brojne kratkotrajne veze, muškarci također dugoročno plaćaju cijenu jer sklonost takvom ponašanju dovodi do reputacije ženskara i smanjuje vjerojatnost nalaženja partnerice koja je poželjna za dugotrajnu vezu. Takav muškarac manje ulaže u potomstvo i ne ostavlja dojam da ga je sposoban zaštititi, a i povećane su šanse da boluje od spolno prenosivih bolesti. Žene plaćaju još višu cijenu ponašanjem kojim pokazuju sklonost mijenjanju partnera i kratkotrajnim vezama. Osim rizika od spolno prenosivih bolesti (koje posljedično mogu smanjiti i reproduktivnu vrijednost), povećavaju i šansu da će biti žrtve tjelesnog i seksualnog nasilja, manjeg ulaganja stalnog partnera, teže pronalaze partnera za dugotrajnu vezu i brak, ali ujedno povećavaju i šansu da će se same morati brinuti za potomstvo!

No, ipak su danas sve češće i muškarci i žene spremni na rizike koje nose kratkrotrajne veze i često mijenjanje partnera odnosno prevara. Uzroci su brojni i kompleksni, o njima se ne može lako zaključivati niti generalizirati. 

Razmislite koje su karakteristike vas osobno privukle vašem partneru, a koje su vas karakteristike zadržale uz tog partnera. Prisjetite se na koji način ste pokušali osvojiti odnosno zadržati tog partnera. Ako ste imali više partnera, razmislite o povezanosti – koje karakteristike su im zajedničke, a koje različite? Na ovaj način ćete naučiti nešto o sebi, možda čak i uvidjeti što je to na čemu trebate poraditi u budućnosti.


Kada birate, birajte srcem, ali ne bez pameti! Koliko god vam se netko sviđa, ne treba vam osoba koja je sklona fizičkom ili psihičkom nasilju, osoba koja vam ne uzvraća pažnju i ljubav, koja vas vara ili laže. Ne postoji osoba bez mana, ali s nekim manama možemo živjeti, neke mane možemo prihvatiti, a druge ne. Budite iskreni i otvoreni, budite ono što jeste jer ćete tako privući onog partnera koji vam najviše odgovara.


Piše: Andrea Vlašić


Andrea Vlasic je doktorand psihologije i certificirani hipnoterapeut iz Livna, BiH. Psihologiju je
diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je klinički suradnik Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja (APPI), s fokusom na prevenciji seksualnog zlostavljanja (posebice pedofilije), identifikaciji i tretmanu žrtava zlostavljanja. Aktivno se bavi znanstvenim radom. Uređuje svoju Facebook stranicu www.facebook.com/ArtOfHypnosis/. Seanse savjetovanja i hipnoterapije provodi individualno, grupno i putem Skype-a (na Hr/Bos/Srb i engleskom jeziku). Dostupna je i putem Vibera i Whatsapp-a na broju +38763 / 250-461
DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.