Nikada ne odustajmo od ljubavi


Svet u kome živimo svakodnevno nam daje mnogo ljubavi. Priroda se svakodnevno brine, da imamo sve što nam je potrebno da bismo živeli i preživeli. Obskrbljeni smo ljubavlju, mesta na koje smo odlučili da dođemo, znajući da ćemo na tom mestu uživati u obilju svega. To mesto je naša Planeta. 

Živimo u ljubavi, u njoj smo stasali sa plodnog tla, kao malena semenka, jedna od mnogih, jedna od mnoštva... Da bismo sazreli i razvijali se, zavolelo nas je sunce, svojim toplim zracima, vazduh smo osetili i udahnuli, sa prvim suzama dolazeći u naša fizička tela. Sve smo to zaslužili, svojim postojanjem. Zato je moć zahvalnosti i ljubavi tako jaka i neprolazna, zato osećamo gde god da krenemo, toplinu zahvalnosti nad svim što imamo. Koliko smo već novih jutara osetili, koliko nas je dana svojom beskrajnom ljubavlju, zateklo u kreiranju onoga što jesmo... Hvala svemu što nas voli, i što nam je blisko i dostupno. Ljubav nas potraži, kada god zaboravimo na sebe, kada se izgubimo u sumnji proganjajućih misli; ljubav nas i tu pronađe i vrati na svoj put. Na putu ljubavi ne moramo da pazimo na svoje korake, dovoljno je da verujemo da je to put, koga naše srce sledi. Tako je oduvek bilo, tako će i biti. Naučimo da se oslanjamo na čudesnu moć ljubavi, da joj se prepustimo, kako bi nas odvela na sva ona mesta, sa kojih bolje možemo sagledati, kako sa poverenjem život sve svoje izvore predaje ljubavi i njenoj moći. Možemo na trenutak zastati i zapitati se: Šta je sve ljubav? Odgovor bi možda mogao da bude: A šta nije? Da, prijatelji, ljubav je sve, što smo ikada proživeli, osetili...


Ljubav je narasla emocija koja će ugušiti svaku sumnju, strah, bojazan, bolest! Ljubav je davanje i primanje, sreća koja narasta, kada otvaramo sebe za zagrljaj i osmeh. Hajmo da se zapitamo odakle onda potiče toliko neoprosta, bola, emocija koje guše... Izvor svega toga nije ljubav; sa izvora ljubavi se napajamo zdravljem. Otkud toliko nezdravosti, svih nijansi i boja? Postoje dva izvora, samo dva! Jedan je ljubav, drugi izvor je strah. I evo, dobismo odgovor. Sve ljudske patnje, neusklađenosti, sva poniranja; potiču sa izvora straha. Dragi prijatelji, šta nam je onda činiti kada imamo znanje, koje nam je neophodno kako bismo pomogli, i sebi i drugima. Primena! Da, primenimo sve što znamo, ukoliko smo krenuli na put zdravog i snažnog podsećanja, o tome ko mi jesmo i zašto smo ovde. Probudili smo sebe u ljubavi, voleli smo svoja majušna tela, radosno ih pokazivali drugima, uživajući u sopstvenoj ljubavi, izvora sa koga smo tek došli. Bili smo divne, slatke bebe, u čijem prisustvu su  se svi dobro osećali. Sa protokom vremena roditelji su preuzeli ulogu, učitelja, koji su nas podučavali ljubavi. 

Da, odrasli su podučavali ljubav, ali ne i pokazivali. Veoma često njihovi postupci su bili najbolji primer kako se ne voli. U tim postupcima deca nisu mogla niti da vide, niti ljubav da osete. 

Razlog tome jeste njihova roditeljska neupućenost, i briga kao način izražavanja ljubavi. Većina roditelja se nikada nije oslobodila sopstvenog straha, te tako uplašeni, plašili su i decu. Vremenom njihovi strahovi su postali i strahovi dece... Međutim, ista ta deca su sada i ovde, edukovani, informisani... Sa željom da ljubav osete i poklone, da ljubav stave u svrhu razloga svog dolaska. Ovde smo da prekinemo lanac svih strahova, i da LJUBAV proglasimo moćnim vladarom naših srca. Da otvorimo srca za mir, spokoj, veru, opuštenost, slobodno izražavanje onoga što jesmo, i onoga što želimo da budemo... I još mnogo toga nesputanog, spremnog da zaživi u ljubavi naših srca. Mi smo ti koji spašavaju i sebe i čitav svet ljubavlju, kojom ćemo najpre sebe zavoleti. Nikoga ne možemo zavoleti istinski, dok to prvo ne pokažemo sebi! ZAVOLIMO SEBE! To je jedinstvena lekcija, kojoj nisu dorasle sve škole, fakulteti, sve obrazovne ustanove, u kojima  deca uče...

A kada stasaju, obrazovani, odrasli prepuni podataka, logičkih zaključaka, informacija... Potražiće pravo znanje,i otkriti ga u sebi; u vidu ogromne i neiskorišćene mudrosti. Do te mudrosti se dolazi srcem, nikako formulama i logikom. Spasimo svet ljubavlju, kojom ćemo sebe zavoleti! Kako da zavolimo sebe? Kako da prihvatimo, svoje mane, nesavršenosti, višak ili manjak kilograma... Da, to su recidivi prošlosti! I baš zbog toga, uklonićemo sve smetnje sa svoga puta ljubavi. Postanimo SVESNI! Kažimo sebi: Volim te! Viknimo to, izgovarajmo... Izjavljujmo sebi ljubav, svakodnevno, veoma često. Vremenom ćemo osetiti, kako nam raste samopoštovanje, kako jača samopouzdanje... Samo budimo istrajni u tome. Ne žalimo se da nismo dovoljno jaki, spremni, da to mogu neki drugi...Prihvatimo se sopstvene odgovornosti, za ŽIVOT U LJUBAVI SA SOBOM! Zaboravimo na „krivce“, zaboravimo na povređenosti, uvrede, sve je to tamo negde iza nas. A mi smo u središtu sebe, pronašli smo taj centar moći, i sada pravimo IZBOR; idemo dalje u otkrivanje; koliko mnogo možemo da volimo SEBE. Tom prelepom istraživanju nema kraja, što sebe više volimo, primećujemo koliko dobrote usmeravamo prema ljudima, okruženju, svemu što ugledamo, počinjemo da se divimo! Više ništa nije isto, prihvatamo da smo obilje svega, zahvaljujući izobilju ljubavi. 

Prepoznajemo učitelja u nama, koga smo oduvek imali. Ovaj učitelj je blag, trpeljiv, prepun je pohvala. Taj učitelj ne raspolaže podacima, on podseća na sve što je postojalo i pre našeg dolaska! Podseća na večnu, trajnu, neprolaznu iskru LJUBAVI! Svi mi se povezujemo na duhovnom nivou. Možemo se razlikovati po mnogim stvarima, imati različita polazišta, stavove, opredeljenja, mišljenja... Bez obzira na sve to, svi smo na duhovnom planu deca ljubavi, koja u njenom  traženju, dolaze do sebe.  Kada jednom sa sobom napravimo susret, više se nećemo razdvajati. Samoću nećemo doživeti poput osude, već ćemo se sa sobom provoditi, i na taj način otkriti, koliko smo sadržajni i blistavo kreativni. Kada smo sami, imamo društvo, najprivlačnije, i najtalentovanije osobe, sa mnoštvom neupotrebljenih potencijala; bez kojih ovaj svet ne bi bio isti. 

Zato se otvorimo svojim najmoćnijim potencijalima! Upotrebimo sve svoje veštine, ostvarimo se LJUBAVLJU, kroz mnoštvo želja koje ćemo dopustiti da nam se ostvare. Negujmo sa ljubavlju svoje snove! Poverujmo kako je sve moguće! Kako je to veličanstvena istina! SVE JE MOGUĆE! Poverujmo. I nikada ne odustajmo od LJUBAVI, budimo istrajni i jaki da volimo i da budemo voljeni. Otvorimo Planetarni krug ljubavi, uhvatimo se svi za ruke, i osetimo kako ljubav biva sve jača u nama. Prepustimo jedni drugima blistave osmehe, igre, zagrljaje. Hvala Ti Bože! Osetićemo neopisivu zahvalnost!  Izgovarajmo afirmacije ljubavi! Afirmišimo LJUBAV. 

Recimo sebi i svetu: JA SAM JEDINSTVENI IZRAZ LJUBAVI! Svi smo mi ono u šta želimo da poverujemo! Sada poverujmo, kako ljubav ulazi u naša srca, topla svetleća ljubav. Osetimo je! Ona je je iznad svega rečenog napisanog. Ljubav je iznad svakog stiha, iznad zvezda i sutona... Ona je večno svetlo, koga sada osećamo u sebi.

Piše: Gordana Goggy Pavkov (trener ličnog rasta i razvoja po metodi Lujze Hej)

Zovem se Gordana Pavkov, živim u Novom Sadu. Još kao dete razmišljala sam o postojanju drugačijeg, lepšeg i ispunjenijeg života. Imala sam za svoje roditelje, mnoga pitanja, na koja nisam dobijala odgovore. Pitala sam se, zašto se ljudi razlikuju, i ko to određuje pravila ko će biti bogat, ko siromašan. Ko priznat i poznat, a za koga se nikad neće čuti...Verovala sam da ću jednoga dana imati odgovore. Takođe me je mučilo saznanje, koje sam stekla u detinjstvu, da moram biti kopija svojih roditelja, te udovoljavati njihovim uverenjima; šta je za mene dobro, a šta loše.  Nisam želela da prihvatim, kako su mnogi govorili, da smo začeti u grehu, da postoji, kazna, pakao…I bila sam u nedoumici, šta je Bog? Dok jednog dana misterija nije razotkrivena, saznanjem,  o veličanstvenoj moći LJUBAVI. Oduvek sam znala da želim studirati Književnost, Novinarstvo ili psihologiju. Međutim to je za moje roditelje bilo poražavajuće. Na njihov nagovor, moje studije su bile na Poljoprivrednom fakultetu; odsek -  Zaštita bilja. Nikada nisam radila u struci, samo sam želela udovoljiti drugima. Mnogo sam čitala...I vremenom donela odluku, da živim svoje talente, a ne moranja. Danas živim svoj divan ispunjen život. Iscelila sam svoje fizičko telo, zahvaljujući sjajnoj Lujzi Hej. Motivacioni sam govornik, kreator svake sekunde svog života. Uskoro na pomolu i moja knjiga...Raduje me i rad sa decom podjednako kao sa svima koji žele, da žive ono što stvarno jesu. Zahvaljujući sjajnom programu Heal Your Life, trener sam ličnog rasta i razvoja. Predavanja na razne teme, me raduju, kao i radionice, koje sam i ja svojevremeno prošla, i doživela potvrdu, da postoji svet, u kojem je moguće ostvariti svoje snove. 

Moja Facebook stranica – Gordana Pavkov   
E – mail: zogopavkov@gmail.com

Instagram