Njega kože rukuNjega kože ruku uglavnom počinje ali nažalost i završava 
njegom kože šake . Iako je koža u predjelu šake najviše izložena vanjskim uticajima , ne treba zapostaviti ni ostale dijelove ruku . Koža u predjelu laktova zahtijeva najviše njege , naročito ako postoji tzv. "guščija koža " - to je zadebljana suha i tamna koža . 
 Najbolji način za uklanjanje guščije kože podrazumijeva piling i masažu prije kupanja.

Za piling se koriste kreme za piling ili smjesa kuhinjske soli i mlijeka kojom se dobro istrlja koža. Za masažu se upotrebljava lufa rukavica( spužvica , koja se može kupiti u supermarketima , a koja se dobiva od istoimene bundeve )  ili traka i to i prije i u toku kupanja. Poslije kupanja ova mjesta bi, dok su još topla od kupanja, trebalo dobro namazati mlijekom ili kremom za tijelo.

Kao sredstvo za piling laktova može se koristiti obična kuhinjska so. 

Ako je koža laktova tamna, treba je svakodnevno masirati rasječenom polovinom limuna ili, jednostavno, držati laktove neko vrijeme u rasječenim polovinama limuna. Rezultati će se pokazati već poslije sedmicu dana. Gruba i tamna koža na laktovima može da pokvari i najljepše ruke.

Šake su, pored lica, dio tijela koji je najizloženiji pogledima. Međutim, za razliku od lica na koje utiču samo klimatski faktori i zagađenje okoline, ruke su, pored toga, podvrgnute raznim štetnim hemijskim i mehaničkim uticajima. 

Veliki broj kućnih poslova, pa i održavanje lične higijene i njega, zahtijevaju da ruke svakodnevno budu dugo u vodi. Pretjerano topla voda uništava zaštitni omotač kože, kao i njen površinski sloj, dok isuviše hladna voda izaziva smetnje u cirkulaciji i dovodi do ispucalosti i hrapavosti kože. Štetan uticaj vode pojačavaju deterdženti, sapuni i šamponi koji se koriste pri svakom pranju.

 Svi ovi faktori dovode do promjena u površinskom sloju kože, smanjuju lučenje lojnih žlijezda i izazivaju oštećenja zbog čega koža postaje podložnija kožnim bolestima. Najbolja zaštita ruku je nošenje rukavica i to ne samo napolju kada je hladno ili pada snijeg, već i pri obavljanju svih poslova koji na bilo koji način mogu da oštete kožu.


Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."


Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.
Instagram