Sve što niste znali o anti-bebi piluliModerne žene  danas planiraju  porodicu. Jedne zbog posla, druge zbog nekih ličnih uvjerenja, kako god, danas se takve stvari  mogu i to je sasvim u redu.

Odabir kontracepcije zavisi od osobe do osobe i u suštini predstavlja volju osobe. Sve je opet u redu ako je ta "volja" inspirisana realnim objašnjenjima, npr potkripljenja stručnim mišljenjem ili činjenicama.


Većina žena i djevojaka zapravo ne zna dosta ili malo o određenoj vrsti kontracepcije.


U nastavku teksta pročitajte sve što niste znali o anti-bebi piluli. Za naš magazin odgovore  dali su prof. dr. Devleta Balić i prof.dr. Adem Balić:

"Hormonska kombinovana ili oralna kontracepcija (HKK) ili popularno anti-bebi pilula naziv je za preparate sastavljene od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progesterona) koji se uzimaju oralno i čija je prvobitna namjena bila isključivo za pouzdano i reverzibilno sprečavanje začeća.

_________________________________________

Prva kontraceptivna tableta “rođena” je u Portoriku 1959. godine,  a za to su u velikoj mjeri zaslužne dvije bogate žene, Margaret Sanger i Catherin McCormac koje su finansijski pomogle ideju Gregory Puncusa da napravi tabletu koja će privremeno zakočiti ovulaciju i tako spriječiti trudnoću. Po svom izumitelju ova tableta je dobila ime Pinkusova pilula a sadržavala 9,85mg noretinodrela i 150mg mestranola. 

Velika očekivanja od tog preparata su mogla da padnu u vodu kad je ljekar opšte prakse dr. Jordan u Lancetu već 1961. god. objavio slučaj plućne embolije kod žene koja je koristila Enovid.I u narednim godinama je bilo više upozoravajućih izvještaja koji su ukazivali na povezanost kontraceptivne pilule sa venskom tromboembolijom, moždanim udarima i infartkom miokarda. Međutim, to nije obeshrabrilo izumitelje koji su nastavili sa njenim usavršavanjem, te su inhibiciju ovulacije postizali sa snižavanjem doze hormona kao i poboljšanjem kvalitete progestagenske komponente. Na taj način rizici i nuspojave su postali zanemarljivi, dok je kontracepcijski i nekontracepcijski pozitivan učinak ostao zadržan i čak poboljšan.

__________________________________________
Korištenjem pouzdane metode kakva je HKK smanjuje se rizik neplanirane trudnoće i a time i svih posljedica koje ona nosi počev od neplodnosti pa do smrtnosti zbog komplikacija trudnoće i porođaja.


Sastav i oblik. Kontraceptivnapilula sadrži estrogen i progestagen u različitim dozama i vrstama. Svi preparati sadrže sintetski estrogen etinil estradiol (15 do 35mg) osim jednog u čijem je sastavu estradiol valerat (1-3mg). Progestageni mogu biti derivati testosterona (levonorgestrel, desogestrel, gestoden, norgestimat) ili iz progesterona (ciproteron acetat, drospirenon, dienogest, klormadinon acetat).
Postoje tri oblika HKK: oralni, vaginalni (vaginalni prsten) ili dermalni (transdermalni flaster).

Neželjena dejstva. Većina nuspojava HK se dešava u prva dva do tri mjeseca i slična je smetnjama koje su tipične za ranu trudnoću: muka, gađenje, nagon za povraćanje, nadutost i osjetljivost grudi, promjena raspoloženja. Pored navedenih mogu se javiti i nepravilna oskudna krvarenja, glavobolje, akne, te porast na težini. Opšte je pravilo da većina navedenih smetnji prestaje nakon 2-3 mjeseca.

Zdravstveni rizici. Najveći i najopasniji rizik jeste venska tromboembolija koji je dva puta veći nego kod žena koje ne koriste HKK ali je 5-10 puta manji od rizika kojega žena ima u trudnoći i postpartalnom periodu, te je apsolutni rizik i dalje veoma mali. Rizik sa infarkt miokarda i apopleksiju je takođe povećan ali to se prvenstveno odnosi na žene koje imaju i drugi rizike za kardiovaskularne bolesti. Za zdravu i mladu ženu rizici su mali i beznačajni. Rizike ima manje 10% žena a to su: gojazne žene, starije od 40 godina, pušači, hipertoničari kao i žene sa nekom hroničnom ili sistemskom bolešću (dijabetes, lupus, tuberkuloza, epilepsija)Ako se poštuju pomenuti rizici ova vrsta kontracepcije se može koristiti od menarhe do menopauze.


Pripremila: Daniela Čomić

Instagram