Moć naših odluka: Kako ustrajati na putu ka našim životnim ciljevima?Svjesna odluka je prvi korak na putu do ostvarenja cilja. Naše ciljeve ne uspijevamo ostvariti onda kada nam je prvi korak želja, a ne svjesna odluka da ćemo cilj ostvariti.
Što ta odluka podrazumijeva? 
Zaboravljamo da naš um ne služi dva gospodara. U određenim trenucima življenja postavljamo ciljeve, razrađujemo plan kako ih ostvariti, vizualiziramo da smo ih već ostvarili, podiže nam se energija, poduzmemo prve korake i onda sve ubrzo stane. Zašto? 
Zato što nismo donijeli svjesnu odluku da ćemo ostvariti cilj, nego djelujemo samo po želji.​K​oliko je ta želja jaka,​ toliko traje ​i ​volja da koračamo prema cilju. Predlažem vam  provjereno dobar način kako ostvariti cilj, a on se sastoji od svjesne odluke i svjesnog odlučivanja, koji sadrži sljedeće:​
1.       Osvijestiti koje odluke su vas do sada držale daleko od ​željenog ​cilja. To su one odluke koje su u vama još uvijek na snazi.
2.       Odluke koju su na snazi i drže vas daleko od cilja su stare odluke od kojih trebate svjesno odustati.
3.       Kada odstanete od stare odluke tek tada možete donijeti novu odluku i krenuti putem željenog cilja. 

Kako um ne služi istovremeno​ dva gospodara​,​​ ne može ozbiljno shvatiti našu želju za ostvarenjem novog cilja, ako su na snazi stare odluke s kojima nismo mogli ostvariti što smo željeli.


Navest ću primjer kako funkcionira u praksi. 


Ako želite popiti čašu vode, trebate prvo imati želju za vodom. Onda trebate osvijestiti da sjedite na stolici te da se trebate ustati i otići po čašu vode. Sad se tu nalazi pravi klik. Prije nego li ste se odlučili ustati i otići po čašu vode, trebate odustati od sjedenja na stolici jer ne možete istovremeno sjediti i ustati se.


Odluku odustajanja od sjedenja radimo nesvjesno jer je ona sastavno dio našeg funkcioniranja, ali kod ostvarenja ciljeva život od nas traži da odluke odustajanja donesemo svjesno.  

Ukoliko želite ostvariti skladan partnerski odnos preporučam vam da svjesno odustanete od neskladnog odnosa. To je prvi korak. Odlučiti da odustajete od prijašnjih odluka koje su dovele do nesklada, te da vaš um više nije u službi tih odluka. 

Ako uistinu od sveg srca prvo odustanete od nesklada tek tada imate veliku šansu postići sklad. Ako krenete ostvarivati sklad, a nist​e prije toga odustali od nesklada pri svakom zahtjevnijem koraku vratit ćete se nazad u nesklad. To se ljudima redovno događa, čak i kada imaju veliku želju popraviti odnose. Međutim, nisu osvijestili da još uvijek u njima vlada stara odluka od koje nisu odustali, pa nova odluka jednostavno nije na snazi.

Ponekada se događa da i kada Sebe dovedete u situaciju odustajanja od nekih starih odluka shvatite da to zapravo i ne želite, da nemate svrhu zašto to radit ​e​ pa tako i odust​a​nete od nekih ciljeva koji zapravo i nisu autentično vaši, nego su vam nametnuti,​
ili ste ih​ sami sebi nametnu​li. Takvu spoznaju držim jačom pobjedom nad samim​ Sobom od ostvarenja ​postavljenih ​ciljeva.  
​Često postvaljamo nove i zahtjevne ciljeve kako bismo od Sebe pobjegli, a zapravo ih u srcu niti ne želimo.


Piše: Ivana Debelić


Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com

Instagram