Sretni i uspješni: bračni par "dr Balić" o životu i karijeri.


Kada se dvije ljubavi spoje u jednu, nastaje nešto što se  zove ljubav, profesionalnost, zajedništvo i društvena odgovornost.

Samo jaka povezanost i predanost struci  može proizvesti ono što su za 20 godina proizveli u Klinici Dr. Balić.

Kakva se  emotivna i profesionalna priča  krije iza Klinike Dr. Balić, ko su zapravo ti stručnjaci  koji se bore za nove živote, saznat ćete u nastavku teksta.

Ginekološka klinika “Dr. Balić” – dvadeset godina postojanja i rada
Bračni par Devleta i Adem Balić, oboje poznati kao “dr. Balić”, specijalisti su ginekologije i akušerstva, doktori medicinskih nauka i univerzitetski nastavnici, osnivači su i vlasnici  Ginekološke klinike “Dr Balić” jedne od najprepoznatljivijih ovog tipa u našoj zemlji.
Naime, Klinika Balić je počela sa radom kao prva privatna ordinacija u Federaciji Bosne i Hercegovine ovakve vrste. U  martu  ove godine, prestižna klinika  obilježava dvadeset godina postojanja.

Stručni tim Balić, skupa sa svojim profesionalnim osobljem i sa željom da savremene principe dijagnostike i metode liječenja neplodnosti učini dostupnim i domaćim pacijentima 2007. godine,  počinje sa postupcima vantjelesne oplodnje.

Iste godine, ordinacija je preuređena  i prošireni su joj kapaciteti na ukupno 250 metara kvadratnih prostora u kojem je smješten Odjel za humanu reprodukciju koji je uređen i opremljen po strogim preporukama Evropskog udruženja za humanu reprodukciju (ESHRE), te je tako nastala Ginekološka klinika “Dr Balić” Tuzla.
Centar “Dr Balić, najkraće rečeno, predstavlja "Mjesto gdje nastaje novi život" i jedan je od Centara sa zavidnim iskustvom iz oblasti medicinski potpomognute oplodnje, koji je 2013. godine, prvi u Bosni i Hercegovini  proslavio rođenje stote bebe. Od tada je rođeno još osamdeset i pet!
Inače profesorica dr. Devleta Balić, subpsecijalista je  humane reprodukcije i reproduktivne hirurgije, a profesor dr. Adem Balić, subspecijaliste iz fetalne medicine i obstetricije. Oboje su redovni profesori na predmetu Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu, te autori Udžbenika “Perinatologija”, monografije “Kako spriječiti neplaniranu trudnoću” i popularne „Trudničke knjižice“.

Od značajnih aktivnosti iz njihove bogate doktorske karijere treba izdvojiti:

fetalni skrining u XIII / XIV nedjelji
3D/4D ultrazvučna dijagnostika u ginekologiji i akušerstvu
histeroskopija
transvaginalna hidrolaparoskopija
prba beba rođena nakon mikroinjekcije
prva beba rođena nakon embriotransfera odmrznutog embrija
prva beba rođena nakon postupka TESA kod muškaraca sa obstruktivnim azoospremijom

Kombinirajući dugogodišnje kliničko iskustvo sa primjenom novih tehnologija i znanja,

prilagođavaju prostup liječenja prema svakom paru kako u primjeni metoda dijagnostike uzroka neplodosti, tako i metoda liječenja.

Metode dijagnostike  kao što su: 3D/ 4D ultrazvuk, histeroskopija, transvaginalna laparoskopija, savremene laboratorijske analize, kultivacija do blastociste, zamrzavanje embriona, te 24 h nadzor razvoja embriona, se svakodnevno primjenjuju u Centru i rezultiraju sa uspješnošću većoj od 50 posto!Međutim, profesori Devleta i Adem Balić ne rade samo na svojoj edukaciji i edukaciji studenata nego i edukaciji ostalih kolega, te su organizovali više naučnih skupova od kojih su najznačajniji Prvi bosansko-hercegovački perinatalni dani na kojima su bili prisutni  vrhunski stručnjaci perinatalne medicine. Pokretači su i organizatori škole bazičnog i naprednog ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu. Kao predavači iz oblasti ultrazvuka i neplodnosti edukuju kolege s ciljem primjene znanja u svakodnevnoj praksi.

Pošto su i sami bili studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, podrška studentima u njihovim aktivnostima je uvijek bila i ostala dio njihove privrženosti matičnom fakultetu.

Pripremila: Daniela Čomić

Instagram