U sretnoj vezi ste uvijek same sa sobom, a u zajednici s njim!


U našim životima postoje dvije vrste odnosa, a to su toksični i slobodni odnosi.  Slobodni odnosi su duboki, složni, prožeti ljubavlju i moći. Ljubav i moć idu zajedno, iako to često zaboravljamo. Dok su toksični odnosi prožeti potrebom za priznavanjem, željom da ljubav primimo od drugog bića, potvrdom da smo važne osobe.​


Kako bismo mogli  osvijestiti da živimo toksične odnose, koje bi valjalo doraditi ili napustiti, bitno je da razumijemo kako izgledaju slobodni odnosi. Kad osjetimo bilo kojim dijelom svojega bića kako izgleda slobodan odnos tada nam toksičan odnos prestaje biti zanimljiv, a i tek tada dobijemo unutarnju snagu pozabaviti se tim odnosom i sobom u tom odnosu. Sve do tada ćemo mijenjati drugoga, mijenjati odnos, a bježati od sebe. Zato vam želim predstaviti što slobodan odnos je. bez romantičnog prikaza bajke, koja je zapravo rezervirana za toksične odnose.
U slobodnim odnosima živite same sa sobom, ali u zajednici s drugim ljudskim bićem, s kojim ostvarujete zajedničke ciljeve koje ste postavili u vašem odnosu.
Ti zajednički ciljevi služe kako bi obje strane u odnosu doživljavale sebe i prolazile kroz ljudsko iskustvo.
Samo u odnosu s drugim bićem možemo osjetiti i doživjeti sebe, zato i želimo ulaziti odnose.

U slobodne odnose ulazimo kada smo svjesni da smo cjelovita ljudska bića koja već sve vrijednosti imaju u sebi i zapravo su dostatna sama za sebe, ali želimo ući u odnos s drugim bićem, jer samo tako možemo doživjeti Sebe. 
Oni su bitan element našeg života i našeg stvaranja. Energija traži svoj drugi pol u drugom ljudskom biću i čezne da se s njime ujedini. Želimo doživjeti sebe kao ljubav, iako znamo da ljubav već jesmo. Da bismo sebe doživjeli potreban nam je drugi pol naše energije, a to je drugo ljudsko biće. To kretanje energije prema drugom biću doživljavamo kao radost, čistu radost što sebe izražavamo i dajemo. Izražavanje svoje ljubavi u odnosu osjećamo kao stvaralačku moć, a davanje sebe kao ljubav. Zato ljubav i moć idu zajedno, ruku pod ruku…

Svaki slobodan odnos kojeg čine dva ljudska bića, koja se ne ogledavaju jedan u drugome, nego žive u sinergiji jedan s drugime, prožet je izuzetnom moći i dubokom ljubavlju. Moć i ljubav dva su nedjeljiva aspekta stvaralačke energije u nama pa sve što od srca činimo i drugima namjenjujemo čin je stvaralačke moći i ljubavi. 
​Da bismo to mogle svoje srce je potrebno poznavati i slušati. ​
Osnovni preduvjet za ostvarivanje slobodnog odnosa je naše znanje da sve što želimo doživjeti i​proživjeti već posjedujemo u sebi kao potencijal, a drugo ljudsko biće nam treba kao primatelj da bismo u odnosu s njime svoj potencijal ostvarili​.​

Kada tako sagledavate odnose  tada se ne brinete s kime, kako i do kada ćete biti u odnosu. Jer znate da ste uvijek u odnosu s bićem s kojim imate zadaću i u odnosu ostajete dok zadaću ne obavite. 
Tako imate šanse s nekime ostati do kraja života, a s nekime nemate. Kada odnos dođe kraju, a dolazi kada nemate više zajednički cilj, tada slobodno ulazite u drugi odnos, s bićem s kojim postavljate novi zajednički cilj.


Za razliku od toksičnog odnosa gdje ne izlazimo slobodno iz takvog odnosa pa još dugo vučemo emocionalne terete kao posljedicu odnosa. Isto tako niti ne ulazimo slobodno u novi odnos, nego s potrebom da dobijemo izvana potvrdu o sebi i svojoj vrijednosti pa se nadamo da će nam ovaj put konačno i uspjeti.

Kriterij za ulazak u toksičan odnos je ljubav, jer u ljubavi nismo, pa vjerujemo da ćemo u odnosu ljubav dobiti. Dok kriterij za ulazak u ​s​lobodan odnos je privlačnost i zajednički cilj, jer u ljubavi već jesmo, pa nam odnos treba samo da tu ljubav doživljujemo u bivanju s drugim bićem.


Slobodan odnos nije utopija i lako ga je ostvariti. Imamo samo jedan preduvjet, a to smo mi i naša svijest. Slobodan odnos je stvarnost za one koji ga prepoznaju kao svoju istinu, jer ne žele više boraviti u tok​sičnom odnosu. Kada ga prepoznaju kao svoju istinu, tada će se za njega i odlučiti. 
Sve dok kao ljudska bića imamo potrebu za uzvraćenom ljubavlju, uzvraćenim razumijevanjem, uzajamnim poštovanjem i drugim “uzajamnostima” slobodan odnos nije ostvariv. I to je uredu. Kada i živimo u odnosu sa svim nabrojanim “uzajamnostima” po nekom nepisanom standardu i dalje osjećamo prazninu i nedostatnost. Tada nam preostaje samo još jedan mali korak, a najvažniji korak za naše živote. ​To je povratak Sebi.
Zato ste u odnosu uvijek same sa Sobom, a u zajednici s drugima. 


Piše: Ivana Debelić

Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com

Instagram