Ko vas tuče-taj vas ne voli! Kako prepoznati zlostavljača?

Gledajući povijesno, te potvrđujući naša viđenja nebrojenim istraživanjima, zaključili smo da su muškarci fizički agresivniji od ...
Gledajući povijesno, te potvrđujući naša viđenja nebrojenim istraživanjima, zaključili smo da su muškarci fizički agresivniji od žena (npr. Vlašić i Ivanišević, 2017, Larsen i Buss, 2008). Muškarci su najčešće počinitelji nasilnih ubojstava i teških razbojstava. 

TKO SE TUČE, TAJ SE VOLI?!

Nasilje nad ženama postoji u svim kulturama. Statistika je porazna. No, još je šokantnije kad znamo da je riječ o PRIJAVLJENIM slučajevima, dok je broj neprijavljenih čak 10 puta veći! Različiti su razlozi zbog kojih nasilje ostaje neprijavljeno. Među njima su strah od nasilnika za sebe i osobe koje žrtva voli, osjećaj krivnje i odgovornosti, srama, nerazumijevanje na koje nailazi žrtva, osjećaj bespomoćnosti i dr.

TKO JE NASILNIK?

Najvažnije što trebate znati o zlostavljaču je da djeluje kao potpuno obična, normalna osoba. Uglavnom nema pokazatelja da je zlostavljač. 

Svaki zlostavljač vjeruje da ima pravo kontrolirati ženu. Njegova potreba za kontrolom je daleko veća od kapaciteta za ljubav. Druga činjenica je da zlostavljač ne zaboravlja zlostavljanje, samo ga poriče. On umanjuje utjecaj i efekt svog zlostavljanja. Navode nas da mislimo da pretjerujemo umanjujući značaj zlostavljanja. Oni su manipulatori i navest će nas da vjerujemo u ono što govori i da osjećamo ono što on želi. 

Povrh svega, zlostavljač okrivljuje žrtvu za zlostavljanje! Također može kriviti alkohol, drogu, roditelje, posao, bilo što. Oni samo ne krive same sebe za svoje ponašanje. 

Znaju čak ženu-žrtvu predstaviti i kao ludu ili čak je uvjeriti da zapravo ona njega zlostavlja ili da ona od sebe namjerno radi žrtvu.
Zlostavljači vjeruju da ljutnja uzrokuje nasilje, da su žene manipulativne, da će žena preuzeti kontrolu nad njim ako on nju ne kontrolira. Također vjeruju da razbijanje stvari nije nasilje nego „pražnjenje“, ali i da nekada nemaju drugu opciju nego biti nasilni. Zlostavljači također vjeruju da žene žele mušku dominaciju itd.


ZNAKOVI UPOZORENJA
  • Ako vam netko prijeti da će ubiti vas, sebe, obitelji, prihvatite činjenicu da ako bude dovoljno očajan, svoju prijetnju bi mogao i ostvariti!! 
  • Ako fantazira ili se šali na račun toga da će ubiti sebe, vas ili člana obitelji, uzmite to ozbiljno. Što češće o tome razmišlja ili govori, veća je šansa da će to i napraviti. 
  • Ako uz ovo još i pije ili koristi droge, to dodatno povećava šanse da će počiniti ubojstvo!
  • Ako postane akutno depresivan do te točke kad osjeća da nema smisla živjeti, pazite!
  • Ako je temperamentan i zna se razbjesniti, to je još jedan znak upozorenja.
  • Da li ima oružje? Da li je ikada prijetio da će ga upotrijebiti? Pristup oružju u alkoholiziranom ili drogiranom stanju ili jednostavno u naletu bijesa može biti fatalno!
  • Opsesivno ljubomorna ili kontrolirajuća osoba koja vas gleda kao svoje vlasništvo neće vas lako pustiti na miru, maltretirat će vas, uhoditi i prijetiti i nakon što odete od njega.
  • Okrutnost prema životnjama, braći i sestrama daje nam naznaku da se radi o osobi kojoj je u redu biti okrutan prema slabijima od sebe i da je opravdano zlostavljati ih. To uključuje i vas!
Ako se nađete u bilo kojoj od prethodnih točaka, shvatite to kao opasnost i reagirajte odmah tražeći pomoć!!
Zlostavljači viču, razbijaju, bacaju stvari, nazivaju vas pogrdnim imenima, čine da se osjećate ružnom i beskorisnom, udaljavaju vas od prijatelja, opstruiraju vas u poslu – ne žele da radite, nikada ne priznaje da je u krivu, okreće djecu protiv vas ili ih koristi da vas kontrolira, nikada se ne brine o djeci, kontrolira novac, prijeti vam da bi postigao ono što želi, zavodi vaše sestre, prijateljice..., očekuje da vi preuzmete odgovornost za njegovu sreću i dobrobit.
PREPOZNALI STE SE? ŠTO SAD?
Prije svega morate znati da VI NISTE KRIVI ZA ZLOSTAVLJANJE! Ne dozvolite nikome da vam govori suprotno! Muškarac ne tuče ženu zato što je ona pametna, uspješna, ne tuče je zato što je ona „alfa žena“. Onaj tko vam to govori, ne razumije fenomen zlostavljanja. Za zlostavljanje je kriv zlostavljač, ne žrtva.
Ako je zlostavljač odrastao gledajući zlostavljanje u svojoj obitelji, možda možemo razumjeti njegovo ponašanje, ali ga ne možemo opravdati niti prihvatiti. Zlostavljač je odrasla osoba koja poznaje zakon, ali i društvene norme. Tuče vas, a da li tuče svog šefa? Sigurno ne. Iživljava se samo na vama ili djeci.  
Ne suprotstavljajte se nasilniku, ne sukobite se. Vaš cilj je izvući se iz takvog odnosa, a ne nadjačati nasilnika. Tražite pomoć, zaštitu, sigurnost. Nemate se čega sramiti. Jedina osoba koja se treba sramiti je nasilnik, a on sigurno ne osjeća sram – zašto biste vi osjećali?!
Ako imate djecu, budite posebno odlučni potražiti zaštitu jer ako do sad možda i nisu bili žrtve, u jednom trenutku će najvjerojatnije postati. Imate odgovornost i obavezu zaštititi svoju djecu i pružiti im sigurnost. Kad dozvoljavate sebi život sa zlostavljačem, učite djecu da je zlostavljanje normalno i da ga treba trpiti po svaku cijenu. Jesu li to vrijednosti koje želite prenijeti svojoj djeci?
Ne vjerujte u to da će se nasilnik promijeniti. Ne možete ga promijeniti, promijeniti možete samo sebe. U ovako opasnim, kriznim životnim situacijama, jako je važna vaša reakcija. Budite ona žena koja nije dozvolila da je bilo tko gazi, šuta, šaketa, premlaćiva. Budite žena koja nije dozvolila da bude žrtva. Život i zdravlje svakog čovjeka su jako vrijedni, ne igrajte se takvim bogatstvom. Budite dovoljno vrijedni samima sebi i svojoj djeci da se odlučite pobrinuti za svoju sigurnost. 

„Ponekad dati osobi drugu šansu znači davati mu dodatni metak za pištolj samo zato što su vas prvi put promašili!“ 


Piše: Andrea Vlašić

Andrea Vlašić je doktorand psihologije i certificirani klinički hipnoterapeut iz Livna, BiH. Psihologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je suradnik Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja (APPI), s fokusom na prevenciji seksualnog zlostavljanja (posebice pedofilije), identifikaciji i tretmanu žrtava zlostavljanja. Aktivno se bavi znanstvenim radom. Uređuje svoju Facebook stranicu Sensum Pisholoski Centar. Seanse savjetovanja i hipnoterapije provodi individualno, grupno i putem Skype-a (na Hr/Bos/Srb i engleskom jeziku). Dostupna je i putem Vibera i Whatsapp-a na broju +38763 / 250-461


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.