Stres ne postoji: Postoji odustajanje od Sebe, što smo nazvali stresom!​
Od stresa smo napravili cijelu industriju pomoći, poput lijekova, knjiga, metoda, alata. Dok naš stres svagdašnji i dalje neometano “postoji”. Čovjek  upada u stres  pa se izvlači, pa se opet  vraća, i tako u krug. 
Dok sam radila u korporativnom svijetu osjetila sam  pritisak tog stanja što ga zovemo stres, a još je izražajniji bio u prvim poduzetničkim koracima. Postoji taj pritisak kojeg smo nazvali stres, ali on je samo stanje naše svijesti. To je pritisak zbog neizražavanja sebe kao ljudskog bića i on je prolazan kada ga se osvijesti. A ako ćemo tom pritisku pristupiti kao stresu tada ga samo privremeno pokušavamo ukloniti i potisnuti do ponovnog bujanja.  

Pri odabiru posla uvijek je dobro zapitati se:  je li ono što želim raditi zaista želja mojeg srca ili su vanjske okolnosti u kojima se nalazim diktator mojih postupaka?

Kada odabiremo iz srca tada ispunjavamo svoju svrhu koje smo u tom trenutku svjesni. Kada umjesto nas odabire vanjski diktator, u nama ostaje neka tiha nada da ćemo jednog dana biti u prilici izabrati po srcu. Nada je tiha, a nezadovoljstvo glasno, na svjesnoj razini. Spremni smo izraziti nezadovoljstvo, dok nam okolina potvrđuje da je ono realno i istinito. Takvo nezadovoljstvo nije istinito, nego je istinito naše odustajanje od Sebe u tom trenutku i to nas iznutra boli. Boli nas odustajanje od Sebe pa makar i na sekundu svojeg života. 

     
Dok na podsvjesnoj razini  nezadovoljstvo je tiho, a nada je glasna. Taj  monolog  odvija se u našem umu i dobro ga skrivamo od sebe u ljude oko sebe. Skrivamo ga zato što nemamo vjeru u Sebe kao Stvoritelja, nego uvjerenje u istinitost ega koji kaže da ne možemo raditi posao iz srca i stvarati život kakav priželjkujemo živjeti. 

duhovnim knjigama​ piše da nas je Bog stvorio na svoju sliku. Ja to prevodim kao poziv na stvaranje sa Stvoriteljem. Čovjek se i najbolje osjeća kada stvara. 

Prihvatimo li  da vanjski diktator odlučuje umjesto nas, naše srce mora pojačati svoj glas. Glas srca se čuje kao volja čovjeka za stvaranjem, za stvaranjem iz srca. Kako nismo u tom trenutku svjesni svoje volje, vežemo ju uz bilo koju vrst dobitka ( novac, suradnja, priznanja, prestiž…) i na klimavim smo nogama prema uspjehu. 

Ništa izvana neće biti zamjena za radost stvaranja iz srca, odnosno za suradnju u stvaranju sa Stvoriteljem u nama. Kako nijedan čovjek nije otok, tako i nijedna naša želja za stvaranjem iz srca nije samo naša, nego pripada i ljudima oko nas. 

Zato svaki proizvod koji stvorite iz srca ima kupca.  

Tražite li radost izvana, vaša želja za dobicima izvana koji trebaju nadomjestiti glas srca bit će sve snažnija. Tada čovjek postaje živčan.  Živčanost je razlog umoru ili razdražljivosti, što zovemo stresom.

Možete stres liječiti, a zapravo ga samo potiskujete i utišavate glas svojeg srca. Glas vašeg srca bit će sve snažniji.  Jednakom snagom kojom ga utišavate osjećat ćete stres, sve dok  ne puknete.  

Što čovjek koji pukne radi? Posluša glas svojeg srca. 
                                                                       
Piše: Ivana Debelić

Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com

Instagram