Zašto SVAKA MAMA treba da upiše dete u vrtić?O različitim aspektima pohađanja vrtića može se govoriti iz ugla raznih nauka, a psihologija je svakako jedna od onih koja se ovom temom bave. Međutim, nekako mi je bliže i milije da govorim o ovoj temi kao mama, nego kao psiholog.


Moja ćerkica je krenula u jasle sa 15 meseci. Upisala bih je ja sa 12 već, ali je logistički bilo neizvodljivo. Razni dušebrižnici umeju sa osudom na licu i u glasu da u čudu pitaju „Već?!“. Ali neka se oni sekiraju, a ja nemam potrebu da se ma kome pravdam i objašnjavam. Ja znam da je to dobro za moje dete i tačka.


________________________________________________ MENU BR.5 PREDJELO Krem juha od šampinjona * GLAVNO JELO Teleće pečenje u krem umaku Pekarski krompir Ratatui * SALATA Miješana salata Mrkva Kupus Paradajz * DESERT Lava cake 28,00 KM

Na korak da dete tako rano upišu u jasle, najteže se odlučuju mame koje nisu zaposlene. Je l’ te, šta će one da rade po ceo dan ako im je dete u vrtiću? I kog će vraga dete u vrtiću, ako majke mogu da ih čuvaju? Na kraju krajeva, za dete je najbolje da je što više sa majkom. Bla bla, ma nemoj te.

Za dete nije najbolje da je što više pored majke! Zašto? Zato što dete treba da se uči samostalnosti, a ne da „visi“ o majčinoj suknji. Treba da se socijalizuje, da uči kako funkcionisu međuljudski odnosi, da uči da se igra sa drugarima, da bude slobodno da priđe svom vršnjaku i da se uključi u igru. Ako nema prilike da je u interakciji sa drugom decom, neće moći da nauči kako da se ponaša u grupi vršnjaka. 

Takođe, baš zato što su ljudi socijalna bića i imaju težnju da se uklapaju u grupu, lakše će usvojiti neke dobre navike ako je to nešto što radi i grupa njegovih vršnjaka. 
__________________________________________________ MENU BR.5 PREDJELO Krem juha od šampinjona * GLAVNO JELO Teleće pečenje u krem umaku Pekarski krompir Ratatui * SALATA Miješana salata Mrkva Kupus Paradajz * DESERT Lava cake 28,00 KM
Tu mislim i na osnovne higijenske navike – da se peru rukice pre i posle jela, ali i da se sedi za stolom dok se jede, da se odviknu od laže i svašta drugo. 

Uz to u vrtićima postoji plan rada sa decom u skladu sa njihovim uzrastom koji ne podrazumeva gledanje crtaća po ceo dan. Dakle, deca tamo rade stvari koje su stimulativne za njihov uzrast. 

Ali ima tu još toga dobrog. Kada niste 24/7 sa svojim detetom, zaželite se jedno drugog pa onda imate mnogo više želje da zajedno nešto radite, a ne samo da budete u istoj sobi a svako se bavi nečim svojim. Zatim, mama kada je imala nekoliko sati da obavi razne druge obave i/ili da se odmori, biće puno zadovoljnija sobom, srećnija, pa će biti i bolje društvo i model za svoje dete.

Da se ne lažemo, decu volimo više od svega, ali zaboga treba nam malo vremena bez njih. A treba i njima vreme bez nas. 

Mi da se posvetimo i drugim aspektima života, jer nismo samo mame. Imamo i druge uloge (mi smo i supruge i setre i ćerke i prijateljice i svašta drugo) i one su nam bitne i traže vreme i angažovanje. 

A njima treba da nauče da mogu da se snađu u svetu bez da je mama sve vreme uz njih. Tako uče da su sposobni za razne aktivnosti. A tako stiču i samopouzdanje i razvijaju samostalnost.

Dakle, drage mame, zarad svoje i dobrobiti svoje dece, šaljite ih u vrtiće što pre. Ovo donosi dobro i trenutno, a posebno dugoročno. Mislite i na sebe i na svoju decu. 

Vi želite samopouzdano i samostalno dete, a oni srećnu mamu. Vrtić može da bude dobar saveznik u ostvarivanju tih ciljeva.


Piše: Ivana Milosavljevic
Ivana Milosavljević, diplomirani psiholog sa višegodišnjim iskustvom u oblasti psihološkog savetovanja i vođenja psihološko - edukativnih radionica. 

Kontakt putem koga je moguće zakazati psihološko savetovanje je e-mail adresa milosavljevic.psiholog@gmail.com i telefon 063/74-26-130. 

Više o autoru teksta i aktivnostima koje organizuje možete pročitati na www.radnasebi.wordpress.com


Instagram