Darujete li radi iskupljivanja grijeha ili radi čina ljubavi?
Koliko puta ste u životu primili dar koji je bio lijep, ali vam nije postao drag. Koliko puta ste u životu pokušali prikriti osjećaj krivnje darivajući osobu prema kojoj krivnju osjećate.

Bili smo barem jednom u takvim situacija​ma​, a i darivanje nazivali krivim imenom. Kako je dobro stvari nazivati pravim imenom, idemo shvatiti što jest darivanje.


Dar izražava našu unutarnju želju da nešto svoje darujemo drugoj osobi. Želimo uvećati povezanost s tom osobom i darivanje je jedan od načina kako to možemo i​ učiniti. Takav dar u sebi sadrži vibraciju naše namjere. Ako je namjera nesebična i cilj joj je razvijati ljubav i prijateljstvo naš dar će odisati tom vibracijom​.​Upravo t​akvu poruku dar​ će predat​i​ osobi koja je darovana. Poštujete li ove postulate darivanja, vaš dar ima svrhu i ona će kao takva, iako ne izgovorena, nego zapakirana u dar, imati smisao ​i​

postići ćete ono što ste darivanjem zapravo i željeli postići.


Međutim, što darivanje nije, a pravimo se da je?​

Darivanje nije iskupljivanje grijeha. Takvu igru igraju partneri u onim trenucima kada je dobro prikriti osjećaj krivnje. Nakon kratkog slatkog doživljaja takav dar unosi dodatnu​ neiskrenost među partnere i​ stalno podsjeća onoga koji je dar dao na njegovu krivnju. Dok onoga koji je dar primio podsjeća na osjećaj da ne zaslužuje imati stabilan partnerski odnos. To je onaj osjećaj koji nešto govori, ali nam je teško priznati da postoji mogućnost kako nam osjećaj govori istinu. Darivanje nije anestezija koja će umanjiti bol zbog krivnje.Darivanje nije pomoć. Ljudima pomažemo kada se nađu u nekoj teškoj životnoj situaciji. Pomažemo točno onime što čovjeku treba i koliko možemo dati da nas to raduje i ispunjava. Nemojmo pomoć nazivati darivanjem pa pomagati onime što mi mislimo da čovjeku treba.


Darivanje nije suptilna ucjena. Nije potrebno darivati vrijedne i skupe predmete s namjerom da kupimo prijateljstvo ili ljubav. Takva namjera će završiti razočaranjem, a darivat ćete ljude koji razmišljaju isto. Oni će dar primiti ​i ​ vrlo brzo ga zaboraviti, točnije čim nađu nekoga tko može darivati skuplje predmete.Darivanje nije besplatno​ davanje. Znate kako se kaže da je besplatno upravo i najskuplje. To je točno. Besplatno dajete uvijek s nekom namjerom. Dobro je biti jasan sam sa sobom u toj namjeri i isto tako iskomunicirati s osobom kojoj dajete besplatno. Prodate li sami sebi fintu da ste darivali, a zapravo ste samo besplatno dali imat ćete očekivanja prema osobi koje je darovana. Kako ta osoba vaša očekivanja neće moći ispuniti ostat ćete razočarani. Osjećaj odbačenosti će obuzeti vas i darivanu osobu.Rješenje je u jasnom definiranju što darivanje jest i potpunoj iskrenosti prema sebi s kojim namjerom​ darujete. Ako ste svjesni vaše namjere tada će i vaš dar imati njenu vibraciju. Postići ćete što želite. 


Piše: Ivana Debelić

Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com


Instagram