Praktikujte ovu jednu stvar i ostvariće vam se sve vaše želje!

23:02


Ukoliko vam ne uspijeva da manifestujete ono što želite zakonom privlačenja, onda vam vjerovatno nedostaje ova jedna važna karika u lancu, a to je spiritualni zakon (o kojem je više pisao Deepak Chopra u svojoj knjizi "Sedam spirtualnih zakona uspjeha") koji kaže:


"Give and it will be given ti you" 
("Daj i biće ti dano")!

Većini nas je poznat savjet (od Biblije, pa drugih svetih knjiga i zakona privlačenja) koji glasi:

"Ask and it will be given to you"
"Traži i biće ti dano"

I da, uistinu, pravilo je u tome da trebamo biti kristalno jasni u tome šta je to što želimo da ostvarimo, postignemo i doživimo. Tome nam služe samorefleksija, meditacija, kreativna vizualizacija, ploča vizija i rad sa trenerom životnih vještina (life coach-em).

No, nakon što smo odredili šta je to što želimo, ne možemo samo sjediti skrštenih ruku, ponavljati afirmacije i vizualizrati i čekati da nam to padne u krilo.Trebamo napraviti konkretne korake ka osvarenju našeg cilja (o ovome sam pisala u prethodnom tekstu "Tri stvari koje možda niste znali o zakonu privlačenja") i vjerovati da je ono što želimo već naše. Tu nas nerijetko koče skrivena ili nesvjesna limitirajuća uvjerenja, sumnje, strahovi, te onaj negativan glas u našoj glavi koji nam govori da nismo dovoljno dobri, te nestrpljenje da željno i s radošću iščekujemo rezultat.

Ukoliko ste čitali više na ovu temu i prakticirali zakon privlačenja, ovo vam je sve vjerovatno već poznato. 

No, karika u lancu koja često nedostaje i o kojoj se ne govori jeste da mi prvo trebamo dati, pa će nam tek onda biti dano. Ono što želimo u svom životu, moramo dati drugima.

Jedna važna stvar o kojoj se ne govori jeste da je zapravo najjače i navjeće limitirajuće uvjerenje koje možemo imati i koje nas sputava da imamo ono što želimo u životu: ZAVIST.

Pokušajte se sjetiti kada ste nekome zavidjeli posljednji puta i zašto? Razlog zavisti je uvijek taj da osjećamo da druga osoba ima nešto što mi jako želimo i da smo zbog toga ljuti na sami sebe, pa i na cijeli Univerzum što mi to nemamo!

Ono što je ključno za zakon privlačenja da biste manifestovali ono što duboko u vašem srcu želite jeste to da morate VJEROVATI da je to moguće za vas i da će vam biti dano i biti strpljivi u iščekivanju rezultata, OSJEĆATI se kao da to već imate, te ČINITI male i velike korake u skladu sa ostvarenjem svog cilja.

No, bez obzira koliko dobru strategiju za ostvarenje našeg cilja imali, ako usitinu ne vjerujemo da je to moguće za nas i ne osjećamo sreću i zhavalnost što je to dio našeg života, nećemo to ni privući, niti doživjeti, niti imati!

Vratimo se sada na priču o zavisti i vidjećemo kako su se sve kockice odjednom posložile! 
Ukoliko zaividmo nekome ko ima nešto što mi želimo, mi u tom trenutku osjećamo bol, tugu i ljutnju što nemamo to što želimo i zapravo se jako fokusiramo na nedostatak toga što nemamo. Osjećamo da nismo dovoljno dobri (uspoređivanje s drugima) i/li da je sudbina nepravedna prema nama.

Džaba vam afirmacije, meditacije i ploča vizija, koje ćete ponavljati cijeli dan ako pozavidite vašoj najboljoj prijateljici što ima muškarca kakvog biste vi voljeli, kolegici na poslu na promaknuću ili  komšiji na novom automobilu ili stanu na dobroj lokaciji.

Emocija koja ide ruku pod ruku uz zavist jeste STRAH. Strah od toga da ako drugi imaju ono što mi želimo, da će biti manje za nas ili da mi nećemo imati dovoljno. Ukoliko drugi ljekar ili psiholog ili coach ima više klijenata, da će biti manje za nas (primjera je bezbroj...).

Ukoliko ste spiritualna osoba (a ukoliko čitate ovaj članak to već dovoljno govori samo po sebi) znate već da je strah zapravo nusprodukt našeg ega i da nas drži malima, jadnima i daleko od osobnog rasta, uspjeha i sreće. 

No, što bi onda bio protuotrov zavisti? I žaljenju što nemamo ono što želimo? I strahu da to nikada nećemo ni dobiti?

Davanje...

Kada dajemo nekome novac (koliko god to mala suma bila) mi se osjećamo bogatijima (jer kako bismo ga dali ako nemamo?). Kada dajemo nekome novac, mi ga dajemo jer vjerujemo da ima još istoga odakle je došlo ono što smo dali, te da ćemo biti zbrinuti u budućnosti. Kada dajemo drugima ostavljamo naš ego po strani i mislimo u tom trenutku na potrebe drugih ljudi. Kada dajemo, ne osjećamo kao da mi nemamo dovoljno, naprotiv. 

Prisjetite se kako ste se osjećali posljednji puta kada ste nekome od srca nešto dali, poklonili ili nekome pomogli? Divno i ispunjeno, zar ne?

U indijskoj spiritualnosti postoji duhovna praksa koja se naziva SEVA (poznata u svim glavnim svjestkim religijama kao milosrđe). 

Kada su upitali duhovnog učitelja iz Indije Sri Sri Ravi Shankara koji je najbolji lijek protiv depresije, odgovor je bio: SEVA. I u kinskoj duhovnoj filozfiji poznata je izreka da:

"Kada god se osjećaš bespomoćno, pomozi nekome!"

Kada (nesebično) dajemo i dijelimo to što imamo s drugima, mi cijelim svojim bićem osjećamo da imamo dovoljno. To je najbolji i najpoželjniji osjećaj koji želite kultivirati u svom biću ukoliko želite da manifestujete ono što želite! Ovdje ne govorimo o davanju sa iščekivanjem uzvraćanja usluge, pohvale ili bilo kojeg drugog vida validacije, već o nesebičnom davanju, od srca.

Dakle, ako što bi rekao Deepak Chopra, dajite i daće vam se. Ono što vi želite da imate u obilju, dajite drugima. 

Ukoliko želite da uspijete na poslu kojim se bavite, pomozite svojim kolegama i drugim ljudima oko sebe da budu uspješniji.

Ukoliko želite više obilja i novaca, poklanjate i darujte novac drugima, nekome pomozite finansijski (barem simboličnom sumom), posudite nekome novac, ostavite napojnicu u restoranu, pomozite nekome da pronađe posao, pokrene svoj biznis ili stekne bilo kakav izvor prihoda. 

Dakle, dajite... ljubav, pažnju, novac, pomoć, razumijevanje, poklon, lijepu riječ, savjet, podršku... drugima i biće i vama dano. 

Piše: Danijela Jokić Vaislay
Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener ličnog potencijala), suosnivačica i urednica ovog magazina. Trenutno živi u Indiji, u Delhiju, gdje daje i radionice na temu Emocionalne Inteligencije i motivacijske govore. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh, ostvarivanje životnih ciljeva i izgradnju samopouzdanja na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSAThe Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama internacionalno da ostvare svoje snove i životne ciljeve privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , te njen blog i YouTube kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari