Sedam savjeta sa budete sretniji svakoga dana više od jučer


Kako ste već pročitali, u prošlu sedmicu, u srijedu smo Danijela i ja obavile radionicu pod naslovom “Iluzija srece” ovdje u Rotterdamu.

Prije nego što smo počele rekle smo jedna drugoj da ćemo biti zadovoljne ako naša publika sa radionice ode još sretnija nego što je došla. I tako je i bilo. 

Presretne smo, jer smo postigle baš ono što smo htjele i obogatile smo se još jednim svojim iskustvom.


Danijela i ja se već godinama bavimo svojim osobnim usavršavanjem. Tako da nam je bila želja da to veće publici ostavimo i neke praktične smjernice; kako uvijek i svugdje, bez obzira kakve životne okolnosti imalii kroz šta sve prolazili možemo biti sretni.
Pa tako to želimo da podjelimo i sa vama.
Život nije savršena bajka. Život nas može odvesti svugdje i može nam servirati nešto što ni u snu nismo sanjali.
Ipak mi smo ti koji biramo…
1.    TRAŽI  SREĆU  U  SEBI  A  NE  U  DRUGIMA
U kakvoj god životnoj situaciji da se nađemo ne možemo od drugih očekivati da nas usreće. Možemo imati vreću para, najbolje auto ogromnu kuću, idealnog partnera i prekrasnu djecu, al ito nije naša sreća. Ako ne nađemo sreću u sebi i neznamo da uživamo u sebi džaba nam svo bogatstvo i dobrota cijeloga svijeta. 

Zadovoljstvo i sreća da nam nešto pripada je samo veliki rizik da budemo i jako nesretni ako to što posjedujemo izgubimo. Šta ako osiromašimo ili se razvedemo ili se dijete razboli?
Ako imamo sreću u sebi i sa sobom u bilo kojoj situaciji više uživamo u onome što imamo i manji nam je strah da ćemo to izgubiti.


2. BUDITE SRETNI SADA I OVDJE

Biti prisutan u sadašnjem trenutku je jedan od osnovnih "sastojaka" sretnog života. Naš ego ima želju da brine o neizvjesnoj budućnosti i da zamišlja najgore moguće scenarije događaja. Stara mudra izreka kaže da je "briga kamata na dug koji plaćamo unaprijed bez da smo sigurni da ćemo taj dug ikada imati". Ne možemo puno utjecati na budućnost brigom i življenjem sa strahom: samo ćemo sebe učiniti nesretnima. Vrlo je vjerovatnije da ćemo biti u stanju da situaciju okrenemo u svoju korist ako razmišljamo pozitivno, optimistični smo i puni energije.

Isto tako, dešava se da se zaglavimo u prošlosti: ne možemo oprostiti ljudima koji su nas povrijedili, ne možemo oprostiti sebi za počinjene greške, ne možemo preboljeti neku tragediju ili događaj koji nam se dogodio... To je sve prošlo, a danas je novi dan i možemo okrenuti novi list, započeti novo poglavlje svoga života. 


3.    NE  BOJ  SE  PROMJENE
Ništa oko nas ne stoji mirno. Sve se kreće i sve se mjenja u cijelom Univerzumu i oko nas. Pa zašto se onda bojati promjene? Promjena je zdrava, osvježava, nadahnjuje i sasvim je prirodna.4. SREĆA JE PUTOVANJE, NE DESTINACIJA

Psihološka istraživanja pokazala su da nakon što postignemo neki svoj cilj ili nam se ispuni želja koju smo dugo imali, naš nivo sreće splahne na isti nivo kao i prije postizanja tog cilja, otprilike nakon šest mjeseci. Dakle, sreća je u putovanju, ne u destinaciji. Sretni smo kada činimo korake na putu do našeg cilja, kada iščekujemo da nam se nešto lijepo dogodi, kada gledamo kako se nas san ostvaruje, kada šetamo željenom ulicom našeg životnog puta. No, da bismo kontinuriano bili sretni trebamo uvijek sebi postavljati nove ciljeve, nove izazvoe, napredovati, rasti, pohađati radionice o samonapretku, profesionalno se usavršavati, raditi sa life coachem, čitati knjige, usavršavati se i na privatnom i profesionalnom planu svakoga dana. 5.    BIRAJ  RASPOLOŽENJE  I  SMIJEH

Život nije sam po sebi lijep. Mi smo ti koji ga pravimo lijepim. U normalnim životnim okolnostima ako se ujutro probudimo imamo iste šanse da budemo raspoloženi ili neraspoloženi. Isto će nam dan proći i ako smo cijeli dan namrgođeni ili nasmijani. 
Birajte raspoloženje i smijeh. Ono dobro utjeće na naše opšte zdravlje. 
6. DAJTE SVOJOJ SREĆI PIRORITET

Ukoliko smatrate da vam je za sreću važno da budete zdravi, a ne hranite se zdravo i ne krećete se dovoljno, onda ne dajete svojoj sreći prioritet. Ukoliko ne idete za onim što vas čini sretnima, onda ne dajete svojoj sreći piroritet i nećete nikada biti sretni: dok tako ne odlučite. Donesite odluku da ćete raditi na svojim ciljevima i snovima koji vas čine sretnima. Korak po korak, vaši snovi će se ostvariti pred vama. Važno je da napravite prvi korak i odlučite da nećete tolerisati stvari koje vas čine nesretnima te da ćete svaki svoj dan posvetiti tome da budete sretni. Imajte na umu da mi dobijamo u životu sve ono što tolerišemo! Kada vi odlučite da ćete biti sretni i da ćete poduzeti sve da biste to i bili, stvari i ljudi ce se poslagati oko vas na takav način da ćete osjetiti kako vas i cijeli Univerzum podržava.


7.    ZAHVALNOST

Zahvalnost je najvažnija od svega. Zahvalnošću se uvijek podsjetimo i uživamo u onome šta imamo. Zahvalnošću smo svjesni sebe i svoga života,  što je za svakoga najvažnije.
Čim se probudite počnite dan zahvalnošću. Najbrojte si bar tri stvari na kojima ste zahvalni. Odmah ćete osjetiti da ste se emotivno podigli na višu pozitivnu vibraciju i  da vam sve dalje u danu ide puno ljepše i lakše. A istovremeno ako se nalazite na višoj pozitivnoj vibraciji i dalje privlačite pozitivno. 


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice.  

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim.  

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina.  

Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji”. 

Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život". 


Pratite Vanju na facebook-uInstagramu i čitajte njen blog za više riječi inspiracije i savjeta. Vanjinu knjgu Život mozete kupiti klikom na ovaj link.

Instagram