Ljubav je rješenje za svaki problem!

Obecah glavnoj urednici ovog magazina da cu prijen nego napravim ljetnu pauzu napisati jos jedan tekst.   Obecah, … ali moja...Obecah glavnoj urednici ovog magazina da cu prijen nego napravim ljetnu pauzu napisati jos jedan tekst. Obecah, … ali moja inspiracija je na izmaku, pogotovo poslije svih  turbulentnih desavanja u mom licnom zivotu ove godine. I tako dok se bavim mislju da urednici ipak javim da nemam vise energije i usput razgledam i prikupljam literaturu koju cu ponjeti na odmor, nadjoh jednu knjigu engleskog psihologa ( Robert Holden) koji vec dvadeset godina daje uspjesne kurseve pod nazivom “ Be  Happy” (Budi Sretan).


Knjga mi je jednostavno ostala u rukama i u zelji da samo malo zavirim o cemu cu na godisnjem citati, procitah je.
Pise o razgovorima o ljubavi tokom kurseva  sto je on otkrio i kaze:

“ Ti ne mozes biti sretan bez ljubavi”

Ovo sve što pročitah me još jednom vratilo na iskustvo koje sam doživjela na mom dugogodišnjem proučavanju mudrosti iz svetih knjiga; Talmuda, Biblije, Kurana i svete knjige hinduizma “ Bhavad Gita”
Ja sam još iz svih ovih svetih knjiga naučila da ljubav nije samo emocija, osjećaj i ugodna hemija koja nam se uslijed ovoga razvija u mozgu i širi kroz naše tijelo.Naučila sam da je ljubav intelekt i mudrost esencijalne energije postojanja.
Ljubav je jedini razlog zašto postojimo. Ljubav je jednako važna za nas kao i zrak, voda i hrana.
Što smo više u stanju otkriti  ljubav i biti u stanju ljubav dalje dati to više imamo osjećaj da živimo.

Ne moramo sada misliti kako je ljubav nedostupna i misteriozna.
Sve ove knjige imaju isti zaključak:

“ Mi smo ljubav, to je nasa srž. To je nasa čista duša, bez predrasuda i strahova.”

Sve ove mudre knjige imaju jednu zajedničku teoriju o Bogu: 
LJUBAV  JE  BOG. Ranije sam pisala o blokadama koje sami sebi pravimo i one nam prave probleme. Jedna od najvećih blokada koje sami sebi pravimo je traženje ljubavi.
Lovimo je i tražimo negdje van sebe. A u međuvremenu zaboravljamo da smo mi ti u kojima je ljubav.
U Zakonu privlačenja što dajemo to primamo, pa tako je i sa ljubavlju. Što više ljubavi iz sebe damo to više ljubavi primimo.

Svako jutro recite sebi :” Danas je ljubav na prvom mjestu”
Udišite zrak prisjećajući se da smo mi to, da smo mi ta moć prirode.
Meditirajte, plašite, radite i poslove za koje vas ne plaćaju, pomažite drugima.

Ako mi sebe ne volimo, ne možemo da volimo ni druge!

To je baš tako! Ako prestanemo sebe da kritikujemo, prestajemo da kritikujemo i druge, ili bolje reći bolje razumijemo druge.
To je poklon koji dobijemo ako sebe volimo. I u ovom slučaju sebe voljeti nije egoistično.

Ja imam puno diskusija u mojim grupama o tome gdje je razlika između narcisma ( zaljubljenosti u sebe) i ljubav prema sebi.
Možda ova dva pojma liče jedan na drugoga. 

Naš ego je ono što predstavljamo drugima. Ono to zelimo da drugi o nama misle. To je naučeno ja. I ako u tome pretjerujemo vodi ka narcisoizmu.

Da sebe istinski volimo moramo prije svega  sebe  poznavati, sa svim našim vrlinama, manama, našom ranjavošću. Ljubav prema sebi se razvija prirodno iz nas, iz naše duše. To je neki glas koji nam uvijek govori: 

“ Ja nikada ne zaboravljam ko sam ja stvarno i ja sama sebe nikada neću iznevjeriti.”


Da se opet vratim na psihologa Robert Holden. Pročitah nešto divno s čim se svom mojom dušom i bićem slažem, pa evo prevoda:

“Ja vjerujem da je ljubav rješenje za svaki problem.
Ljubav može da zaustavi ratove, glad, siromaštvo i stotinama godina staru mržnju među ljudima. Kako? 
Na isti način kako nam ljubav pomaže da prestanemo sa samokritikom, da se oslobodimo predrasuda, osjećaja krivice, da sebi i drugima možemo da oprostimo. 
Ljubav nam pomaže da na sebe drugačije gledamo - i kao rezultat toga mijenjaš svijet oko sebe. 
Sa svojim egom i nekoj iluziji o razdvojenosti imaš samo malu ulogu u ovom životu i još kratko. 
Ali po teoriji ljubavi svako mjesto na zemlji je centralno mjesto svijeta i sadrži svijet u sebi tako da uvijek imaš jako važnu ulogu. 
Ljubav ti pomaže da vidiš da je svijet oko nas poslijedica, a ne uzrok.
Svaki problem , svaki konflikt u nama i na našoj planeti dolazi zato što nemamo dovoljno ljubavi i ne osjećamo se voljeni.
Suprotno ovome je;
Sreća, zdravlje i blagostanje koju ti u svom životu doživljavaš ovise o tome koliko ljubavi si spremni dati i primiti. Što više ljubavi imaš, lakse podnosiš teškoće i možeš biti sretniji”


Koliko god moja inspiracija bila na izmaku, ovo me jako inspirisalo i probudilo u meni iznova ko sam ja i moja sjećanja o onome što sam i ja godinama bukvalno učila i kroz ta učenja i bukvalno tu ljubav doživjela.

Jako sam sretna,  jer kroz svoje lično obrazovanje svaki dan iznova učim i iznova prozivljavam da je ljubav ključ do sreće.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.