Riječ psihologa: Pokaži mi svoj Facebook profil i reći ću ti sve o tebi!

U zadnje vrijeme u najrazvijenijim zemljama svijeta poslodavci nisu skloni zapošljavati osobe koje nemaju profil na Facebooku. Ako raz...


U zadnje vrijeme u najrazvijenijim zemljama svijeta poslodavci nisu skloni zapošljavati osobe koje nemaju profil na Facebooku. Ako razmislite o tome, postat će vam jasno da je uporaba društvenih mreža postala toliko uobičajena da onaj tko nema Facebook profil djeluje najblaže rečeno neobičan, neprilagođen. 
Njemački mediji su zamijetili da masovne ubojice poput Beivika nisu bili registrirani na Facebooku, te zaključili da sama činjenica da netko ne upotrebljava društvene mreže može biti prvi znak da je masovni ubojica. Naravno da se ne može tako olako donositi takve zaključke. Iako uistinu može djelovati neobično u suvremenom društvu to što netko nije aktivan na društvenim mrežama, ali to nikako nije znak za uzbunu, kao što ni to što netko ima otvoren profil na Facebooku nije znak mentalnog zdravlja. 
Psiholozi su se u Australiji bavili istraživanjem razlika u crtama ličnosti između osoba koje su registrirane na Facebooku i onih koji nisu. Osobe koje su aktivne na Facebooku postigle su više rezultate na skalama ekstraverzije i narcizma, imale su više iskustva sa usamljenošću koja je vezana za društvo, dok su osobe bez Facebook profila postigle više rezultate na skalama savjesnosti i sramežljivosti, a iskusile su više usamljenosti vezane za obitelj (Ryan i Xenos, 2011). Isto istraživanje je pokazalo da je vrijeme provedeno na Facebooku u pozitivnoj korelaciji s neuroticizmom i usamljenošću, a negativno sa savjesnošću, tj. da što više vremena netko provodi na Facebooku, manje je emocionalno stabilan i savjestan, a više usamljen u odnosu na osobe koje provode manje vremena na ovoj društvenoj vezi. 

Svaki dan Facebook nas pita o čemu mislimo, a 400 milijuna ljudi odgovara statusom. Neki dijele svoje obroke, neki slike djece, a neki inspirirajuće poruke. Psihologu je dovoljno vidjeti što dijelite na društvenim mrežama da otkrije puno toga o vama. Ono što dijelite na društvenim mrežama je slika sebe onakvih kakvima želite da vas drugi vide. Naravno, u obzir treba uzeti i razlog zašto osoba koristi društvenu mrežu – radi posla, što je danas sve češće ili u svrhu zabave i komunikacije s drugima. 

7 Facebook poteza koji puno govore o vama:

  1. Osobe s jako puno FB prijatelja obično imaju nisko samopouzdanje i zabrinuti su oko svoje slike o sebi u javnosti. Takve osobe nadoknađuju svoje nisko samopouzdanje pokušavajući djelovati popularno na Facebooku. 

  1. Ekstraverti postavljaju fotografije i statuse češće od introverata. 

  1. Savjesne osobe svoje fotografije pažljivo organiziraju. To su osobe koje su samodisciplinirane i vrijedne i provode najmanje vremena na Facebooku, ali kada ga koriste – čine to na vrlo organiziran način. 

  1. Osobe koje su otvorene imaju popunjeniji osobni profil. Otvorene osobe su češće kreativne, sklone umjetnosti i otvorene idejama. Ovakve osobe također češće od drugih postavljaju poruke na zid nego što komuniciraju sa određenim prijateljima. 

  1. Oni koji na društvenim mrežama postavljaju puno svojih fotografija u kojima su prikazane u najboljem svjetlu imaju više rezultate na skalama narcizma od osoba koje postavljaju manje takvih slika (to ste sigurno i sami već odavno zaključili).

  1. S druge strane, osobe koje su neurotične, tj. emocionalno nestabilne – uglavnom na društvene mreže postavljaju fotografije. Ovakve osobe su sklonije stresu i anksioznosti, a ovakvim ponašanjem na Facebooku na određeni način traže prihvaćanje. Oni koriste slike kao sredstvo samoizražavanja. Neurotične osobe imaju najviše fotografija po albumu. Koriste fotografije da bi se pokušali predstaviti sretnijima i pokazati da održavaju prijateljstva. 

  1. Osobe koje postižu najviše rezultate na skalama ugodnosti najčešće su označene na fotografijama drugih ljudi. Ovakve osobe imaju tople, prijateljske odnose bez potrebe za natjecanjem, nije čudno da drugi rado dijele slike na kojima su se skupa slikali. 

Postoji jako puno stvari koje vas otkrivaju, ali ne radi se samo o onome što objavljujete, već i o onome što NE objavljujete i način na koji nešto objavljujete, kako reagirate na tuđe objave i štošta drugo. Svi znamo one ljude koji su na Facebooku samo da bi „špijunirali“ druge dok sami ništa ili gotovo ništa ne objavljuju na svom profilu. Rijetko tko ih voli. No, tko su ti ljudi? Osjećajte se slobodnima podijeliti svoje mišljenje u komentarima! 

Piše: Andrea Vlašić


Andrea Vlašić je doktorand psihologije i certificirani klinički hipnoterapeut iz Livna, BiH. Psihologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je suradnik Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja (APPI), s fokusom na prevenciji seksualnog zlostavljanja (posebice pedofilije), identifikaciji i tretmanu žrtava zlostavljanja. Aktivno se bavi znanstvenim radom. Uređuje svoju Facebook stranicu Sensum Pisholoski Centar. Seanse savjetovanja i hipnoterapije provodi individualno, grupno i putem Skype-a (na Hr/Bos/Srb i engleskom jeziku). Dostupna je i putem Vibera i Whatsapp-a na broju +38763 / 250-461

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE