Grlena čakra ili čakra komunikacije: Naučite se izboriti za sebe!


Plava ili 5 čakra je prostor kroz koji snažno vibrira naše samoizražavanje. Nalazi se u grkljanu  povezana je sa tiroideom, krajnicima i grlom. Boja ove čakre je nebeskoplava.
Kako bismo održali zdravlje organa povezanih sa ovom čakrom potrebno je postati “zdravo sebičan“ naučiti staviti sebe na prvo mjesto. Odgajani smo u kulturi gdje smo učeni da svoje potrebe stavljamo na posljednje mjesto, a potrebe drugih su ispred svega. Biti dobra majka supruga znači uvjek biti na usluzi ukućanima zaboravljajući na potrebe sopstvenog bića.Potrebno je naučiti izražavati svoje želje i potrebe upravo kroz ovu čakru tj.naše grlo. U strahu da ćemo povrijediti nekog drugog neispunjavanjem njihovih želja na kraju povrijedimo sebe.

NAUČITE REĆI NE ukoliko recimo želite ići na jogu jednom sedmično a vaš partner to ne odobrava jer će on ostati sa malim djetetom usprotivite se. Ako druga strana “popusti” to znači da će se zbližiti malo više s djetetom, a vi ćete imati sat vremena u sedmici za sebe. Ne čini vas to lošom majkom. Bez osjećaja krivnje”.
BORITE SE ZA SEBE. Neka iskrenost protekne kroz vašu grlenu čakru jer upravo s iskrenošću kreativnošću i komunikacijom je povezana.
Potisnuta ljutnja remeti rad ove čakre. Bolno grlo ukazuje na potisnutu bol, ljutnju, bijes. Mantra ove čakre je Hammmm sa naglaskom na M., također možemo raditi vježbu u kojoj vizuelno zamišljamo da uzimamo komadić vedrog neba i oblikujemo u kuglu, a zatim  stavljamo u grkljan. Element ove čakre je etar. Kroz grlenu čakru izražavamo svoju kreativnost.
Kao prva gornja čakra mjesto je gdje spajamo nebo i zemlju u sebi. Prve tri donje čakre predstavljaju zemlju-majku dok tri gornje nebo-oca. Imate li problema sa ocem u životu velike su vjerovatnoće da ćete imati problema sa grlenom čakrom.Slikajte, plešite, pjevajte ako nemate talenta ni za jednu od navedenih aktivnosti, bojite bojanku, neka vrijeme stane stvarajmo nešto plemenito.
Koristeći talente koje smo dobili od Boga oplemenjavamo ovaj svijet i otpuštamo otpore te smo na taj način na visokoj vibraciji, a na visokoj vibraciji su ispunjenjanja naših želja.

PJEVAJTE IZ SVEG GRLA iz sveg srca neovisno da li imate talenta radujte se životu, jer život je dar koji na poklon dobijamo samo jednom.
Najpoželjnija hrana za grlo je voće. Izbacite skrivanja, laži  i pretvaranja. Jasno iskažite svoje emocije.
Korisna i vrlo jednostavna vježba za ovu čakru je okretanje vrata napravite krug u jednu pa u drugu stranu. Fizička gipkost vrata omogućava protok energije kroz plavu  čakru. Plavu čakru možete da njegujete aromaterapijom i jogom da se ne bi blokirala potrebna joj je lavanda i most joga poza.

Balansirana grlena čakra donosi hrabrost, istinu, kreativnost i razumjevanje  dok njena neravnoteža može uplesti u igre moći.

Kada je peta čakra izbalansirana imamo hrabrost i odlučnost da ideje provedemo u djelo. Dobri smo slušaoci, empatični smo  slušamo druge  i budimo osjećaj razumjevanja.

Zato njegujmo grlenu čakru hrabro izgovarajući istinu i “borimo se za sebe”.


Piše: Lejla Nalić


Zovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina,  u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život. Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj. 2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima. Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog.

Instagram