Šta činiti kada afirmacije i zakon privlačenja "ne djeluju"?
Često čujem ove riječi od svojih coaching klijenata i od prijateljica: "Zašto moje afirmacije ne djeluju?" ili "Izgovaram afirmacije stalno, ali nemaju efekta!". U jednom od mojih već objavljenih članaka mogli ste pročitati šta učiniti kada zakon privlačenja ne djeluje, no u ovom ću se osvrnuti više na afirmacije, to jeste kako i zašto one (ne) djeluju.
Što su to zapravo afirmacije? To su, dakako, potvrdne rečenice. U svijetu osobnog rasta i napretka, koji se bazira na zakonu privlačnosti i pozitivnoj psihologiji, to su pozitivne misli i ohrabrujuće rečenice koje nam pomažu da sebe i svijet oko sebe počnemo da doživljavamo drugačije i shodno tome, mijenjajući naše misli i poglede na svijet, promijenimo i naš život. 

U zakonu privlačenja nema "magije"; to je jednostavno mehanizam kako naš mozak funckioniše. Mi kreiramo život u skladu sa svojim uvjerenjima. Ovo je naučno dokazana činjenica. Mi vidimo svijet onakvim kakvim vjerujemo da jeste. 

Nauka koja se bavi proučavanjem ljudskog mozga (neurologija) objašnjava da dio našeg mozga (RAS- ili Reticular Activating System), koji služi kao filter između našeg svijesnog i podsvjesnog uma, filtrira informacije koje mi zadržavamo u svojem umu i koje odbacujemo. Budući da mi svakodnevno primamo ogroman broj senzornih podražaja (informacija) iz našeg okruženja, ne bismo bili u stanju da sortiramo i obradimo sve, tako da na koncu usvajamo samo 1 posto informacija iz našeg okruženja (ono na što se fokusiramo i ono što naš mozak prepoznaje kao poznato ili što se nadovezuje na naše prethodno iskustvo). Dakle, uistinu vidimo svijet u skladu sa našim vjerovanjima i predstavom o onome kakav je svijet u kojem živimo.

Znamo da naše misli utječu na naše emocije, a naše emocije na naš stepen motivacije i naše raspoloženje, te na našu sveukupnu sreću.

I tako dolazimo do afirmacija. Nažalost, afirmacije se doživljavaju toliko danas kao sredstvo za (ozbiljan) rad na sebi, već kao magični štapić koji će riješit sve naše probleme, ili kao duh iz boce koji ce nam ispuniti sve želje kada god to od njega zatražimo.

Moram da vas razočaram, no afirmacije to nisu. Ukoliko se afirmcije doživljavaju kao čarobni štapić, onda one neće dati željeni rezultat, osim možda kratkotrajnog pozitivnog raspoloženja.

AFRIMACIJE SU SVE ONO ŠTO MISLIMO, IZGOVARAMO , ZAMIŠLJAMO I MAŠTAMO SVAKOGA TRENUTKA.
Sve što govorimo naglas ili u sebi samima sebi ili drugima su afirmacije. Sve naše misli su afirmacije. Sve što izgovaramo u razgovorima koje vodimo sa ljudima oko sebe su afirmacije. Sva naša maštanja i dnevna sanjarenja su afirmacije. Sve naše brige također su afirmacije. Bile to pozitivne misli, ili negativne misli: to su afirmacije. Bile to ohrabrujuće rečenice, ili one negativne... to su afirmacije.

Za ozbiljan rad na sebi nije dovoljno izgovarati afirmacije nekoliko ili nekoliko desetina puta na dan. Naš cjelokupni vokabular koji koristimo u toku dana i dijapazon misli mora da bude ohrabrujući i pozitivan, jer sve su to afirmacije!

Izgovarati afirmacije za prihvatanje i voljenje sebe je lijepa vježbica, no ukoliko vi često razmišljate i osjećate kako niste vrijedni ljubavi, sebe često (naglas i u sebi) kritikujete, kada pričate sa drugim ljudima izgovarate često rečenice poput: "Baš sam budala!", "Kako sam smotana!", sebe nazivate "glupačom",  opisujete se riječima "debela kao krava" i slično... ono nekoliko minuta izgovaranja afirmacija neće vam puno koristiti.

Razmislite o tome kakve razgovore vodite sa drugim ljudima u toku dana. Koliko su oni pozitivni? Koliko negativni? Kako govorite o sebi? Kako govorite o drugim ljudima? Žalite li se kontantno kako je život težak, kako vas drugi iskorištavaju, kako nemate dovoljno novaca, kako nemate partnera o kakvom maštate, da su svi muškarci svinje ili da onih dobrih nema, kako vas posao ne ide kako biste željeli ili da posla nema?

Afirmacije se izgovaraju od momenta kada se probudite ujutro iz kreveta do momenta kada zaspite čvrstim snom!

Drugi razlog zašto afirmacije "ne djeluju" jesu limitirajuća uvjerenja, koja vec zahtijevaju malo ozbiljniji rad na sebi. Ono što često čujem do klijenata kada mi se jave za coaching je da oni NEMAJU limitrajućih uvjerenja, to nije njihov problem. Potom slijedi ogroman šok kada počnemo da radimo zajedno i na našim sesijama počnemo da "otrkivamo" koliko ih zapravo neko limitirajuće uvjerenje koči u životu. Opasnost od limitirajućih uvjerenja je što ih često nismo svjesni i onda mislimo da ih nemamo, te ne možemo ni raditi na njima da ih otklonimo! 

Ukoliko imate neko duboko ukorijenjeno limitirajuće uvjerenje da vi nešto ne možete postići ili imati i strahove koje se uz njih često združeno vežu, onda je jako teško SAMO afirmacijama i pozitivnim razmišljanjem promijeniti nešto na bolje u životu, jer čak i ako vam dobre prilike u životu dođu, sabotiraćete sebe časak prije nego se ostvari to što ste željeli ili odmah potom što ste to dobili.

Razmislite da li vam se dešava često neki od sljedećih scenarija:

* Potencijani klijenti ili kupci zainteresuju se za neki vaš proizvod ili uslugu... pa tragom "nestanu" ili izgube interes?

* Željeni posao vam izmakne iz ruku kada ste bili jako blizu da ga dobijete?

* Muškarac koji vam se dopada pokazuje interes za vas, a onda odjednom "nestane", izgubi interes i prestane da se javlja? Ili otpočnete divnu vezu koja iz čudnog razloga završi tako da vas na isti način ili nakon približno istog vremena partneri odjednom odlučuju ostaviti i otići?

* Imate priliku da zaradite ili dobijete novce, no odjednom tu priliku na neki čudan način gubite? Ili novac koji dobijete odmah "nestane", potroši se, bude izgubljen ili na neki drugi način ga izgubite?

Ukoliko ste sebe prepoznali u nekom od ovih scenarija, vrlo je vjerovatno da vas koči neko duboko limitrajuće uvjerenje kojega vi niste ni svjesni, a zbog kojega sabotirate dobre prilike u svom životu, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu!

Treći razlog zbog kojeg afirmacije ne djeluju je nedostatak akcije. Samo izgovaranje afirmacija i pozitvno razmišljanje neće biti dovoljno da živite vaš život iz snova. Potrebno je da poduzmete konkretne akcione korake da biste to što želite i ostvarili. Napravite dobar akcioni plan i razbijte ga u manje korake koje cete, u zacrtanom vremenskom roku činiti kako bi bili blizi svome cilju. U ovome vam, kao i u prepoznavanju i otklanjanju limitirajucih uvjerenja mnogo može pomoći rad sa life coach-em (životnim trenerom).

Nije potrebno samo "nešto" ili "sve" činiti da biste došli do svog cilja. Važno je da činite ono što treba! Česta izjava klijentica s kojima radim je "Sve sam uradila da bih to postigla i ništa nije uspjelo!" No, kada se duboko pozabavimo ovim pitanjem, otkrijemo da ipak nisu baš SVE uradile ili ako jesu, da su pokušale SAMO jednom! 

Za postizanje cilja potrebno je vrijeme, ulaganje energije, truda, novaca... Sto je veći cilj koji želite postići, više vremena, pokušaja i truda morate biti spremni da uložite kako biste to i postigli. Kako kažu, Rim nije sagrađen za dan! Pogledajte ljude koji su sretni ili uspjesni u poslu kojem se bave. Pokušajte saznati kako su to ostvarili i uvidjećete iz njihovih priča da im nije "palo s neba". Nisu oni ništa sretniji bilo od vas, samo uporniji, strpljiviji, vrijedniji i više motivisani. Ugledajte se na njih! 

Čitajte autobiografije ili blogove uspješnih i sretnih ljudi, sto češće možete ili gledajte intervjue u kojima pričaju o svom životu. To će vam pomoći da uvidite da su i oni imali dug, naporan i težak put kojim su morali preći da bi živjeli životom koji sada žive. Nemojte porediti svoje prvo ili treće poglavlje sa nečijim desetim!


Nije dovoljno samo biti dobar u nečemu, vjerovati u sebe, izgovarati afirmacije, zamišljati željeni ishod i misliti pozitivno. Potrebno je i naporno raditi da biste postigli svoj cilj. 


Četvrti razlog zbog kojeg afirmacije ne djeluju jeste želja za kontrolom ishoda. Više o ovome moete pročitati u mom članku: 

Kada zakon privlačenja ne djeluje: Tri savjeta koje vas mogu pomoći da stvari preokrenete na bolje

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da ostvarite vaše snove i živite životom kakvim želite da živite i da se budite svakoga dana radosni i uzbuđeni zbog novog dana. Ukoliko želite moju pomoć u ostvarivanju vaših životnih ciljeva i životnoj tranformaciji, mozete mi se javiti u inbox moje facebook stranice.

Piše: Danijela Jokić Vaislay

Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener životnih vještina )  i motivacioni govornik iz BiH, suosnivačica www.sretnazena.comTrenutno živi i radi svoj posao iz snova u sunčanoj i spiritualnoj Indiji i putuje. Rad na laptopu ispod palminog drveća, uz kokosov orah, ili na plaži, su njen fetišNjeni savjeti i citati za osobni rast, na našem i engleskom jeziku krasili su magazine COSMOPOLITAN, SENSA, The Huffington Post i brojne druge. Pomaže klijentima iz brojnih zemalja diljem svijeta da ostvare svoje snove i životne ciljeve, privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagramufacebook-u , njen blog i YOUTUBE kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Instagram