Kada smo dotjerane sve smo lijepše, a naše pozitivno držanje transformiše sve negativne situacije u novo iskustvo!

Već nekoliko godina se bavim treninzima, kao lifecoach. Najčešća tema treninga mi je  steći samopouzdanje i otkriti svoje prave vri...


Već nekoliko godina se bavim treninzima, kao lifecoach. Najčešća tema treninga mi je steći samopouzdanje i otkriti svoje prave vrijednosti. Ubjeđena sam da ako to postignemo, da  nam je to svima najveće bogatstvo. Bogatstvo  da možemo svi otkriti svoje unutrašnje kvalitete i uživati u sebi kao originalnoj slobodnoj osobi. 
Moji klijenti su zadovoljni postignutim rezultatima kada spoznaju sebe u pravom smislu. Ipak postoji i dalje činjenica koja me baš ne pravi sretnom, a to jeste da svi o nama cijene po tome kako nas vide. To moramo prihvatiti kao činjenicu i prilagoditi  se. 
Kada spoznamo sebe i budemo sami sobom zadovoljni, želimo da nas i drugi gledaju onakvima kakvi stvarno jesmo. Ipak se to ne dešava ili nam treba puno energije da se dokazujemo. U svijetu se sve vrti oko spoljašnjosti. Ljudi gledaju i sude o nama po tome kakvu odjeću nosimo, kako smo dotjerani i po našem vanjskom izgledu. A ono što čuju kada nas slušaju je naš glas i niko neće  nikada 100 posto prodrijeti u naše misli i našu dušu. 
Ako smo iskreni i mi sami gledamo modne časopise i medije i divimo se kako drugi izgledaju ne razmišljajući o tome kakve su te osobe u biti. 

Ovo me je navelo na razmišljanje.  Ako se sve vrti oko vanjštine i ako smo odlučili biti svjesni sebe, onda možemo odlučiti i kako to objediniti sa našim vanjskim  izgledom. Svi možemo svjesno da se 
oblačimo i to uskladimo sa svojom ličnošću. 
Svi smo odgovorni za kreiranje naše lične sreće i naših života. Na isti način smo odgovorni kakvu garderobu nosimo, koje materijale biramo. Trebamo se truditi da znamo šta je u modi, što ne znači da nosimo samo garderobu po modi. Ne radi se samo o tome da se moderno nosimo, ali moramo biti u skladu sa vremenom i prostorom u kome živimo. A u svemu tome naći svoj stil, kojim ćemo pokazati ko smo i u kome ćemo se lijepo i sigurno osjećati. Svi možemo biti izvor entuzijazma i motivacije za druge. 
Ne plašite se nekada malo i eksperimentisati sa garderobom. Kod malih avantura u oblačenju i šminkanju možda opet saznamo nešto novo o sebi.  
Njegovano i dotjerano  lice je  naša etiketa. To je nešto čime prvo komuniciramo sa drugima. Svi nas prvo vizuelno registruju prije nego počnu bilo koju dalju  komunikaciju.
Kada smo dotjerani i sigurni u sebe, imamo više mogućnosti  kako da neugodne momente prevaziđemo. 


Svaka kultura i podneblje imaju svoju modu i način dotjerivanja. 
Imala sam priliku da dobijem informaciju kako su holandski muškarci izjavili da im se balkanske žene najviše sviđaju, jer su odgojene orijentalnom mekoćom i toplinom, a  imaju zapadni izraz lica. Predivna kombinacija ženstvenosti i samostalnosti. 
Drage moje Balkanke, kakav lijep kompliment! 
Mi smo takve jer smo spremne i žrtvovati se. Žrtvovati se za druge da bismo se lijepo osjećale i žrtvovati se za ljepši izgled, pošto smo svjesne da naše unutrašnje zadovoljstvo utiče i na naš izgled i ljepotu.  Zato budimo ponosne što smo takve, što nam je data ta lijepa kombinacija. I nosimo se svjesno da bismo ovim darom još više uživale u svom životu. 

Koliko god je važno kako se osjećamo u dubini duše, sa svojim pravim ja, isto tako je bitno da to iskombinujemo sa našim vanjskim izgledom, bez obzira ko je deblji ili mršaviji, stariji ili mlađi. 
Kada smo dotjerane sve smo lijepše, a naše pozitivno držanje transformiše sve  negativne situacije u novo iskustvo koje nas uči ko smo stvarno. To znači da sve više napredujemo u otkrivanju sebe kao autentične osobe.  
(Odlomak iz e-knjige "Život", koju mozete kupiti klikom na ovaj link)

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.